Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie do tych co kupili juz więżbę

Recommended Posts

Jestem przed zakupem więżby dachowej. Ogladałem towar jednego klienta-zobaczyłem na wielu krokwiach oflis na całej długosci.

Przeraziło mnie to, bo jesli krokiew ma miec przekrój np. 8*16 to powinno to być. A tu z jednej strony oflis na całej długości krawedzi i to ok. 1/3 przekroju. Fachowiec stwierdza ze sie czepiam, że wszystko jest w normie.

Stąd moje pytanie ,czy w kupionej przez was więżbie jest oflis? Czy moje obiekcje są uzasadnione? Czy fachowiec ma rację?

Pozdrawiam

agamon

Właśnie u nich http://www.impregnacja-drewna.pl kupuję drewno. Lepszą usługę raczej trudno znaleźć w okolicach W-wy.

Najważniejsze to, że drewno jest rzeczywiście impregnowane ciśnieniowo, co można samemu obejrzeć. Zaletą jest to, że teraz mogę kupić drewno z zimowego zrębu, aby je odebrać w środku lata.

witam!!!

Powiedzcie mi proszę czy drewno na więźbę dachową ma być wysuszone czy nie. Murator podawał, że musi byś suche a w tartaku twierdzą, że musi byc mokre bo:

-wyschnie na dachu

-suszenie kosztuje majątek

itd....

A ja chce mieć najlepsza więżbę z mozliwych. Czy mokra nie poskręca się na dachu??????

grzesiek

Do MagdazMichalem

bo jest bardziej suche, ma mniej soków w sobie a to jest zaleta.

jeszcze jedno, zwracajcie baczna uwagę na korę, jeżeli postawicie więźbę na któej gdzieniegdzie znajduje się kora to macie prawie pewność, ze prędzej czy później pojawią się robaki...

[ Ta wiadomość była edytowana przez: dobrzykowice dnia 2003-03-06 09:54 ]

Co do suszenia to są dwie szkoły: suszenie komorowe - drogie, albo montaż więźby z mokrego drewna i suszenie na dachu. Jak jest dobrze zrobiona więźba, to się nie poskręca.

Najgorzej jest suszyć przed montażem np. pół roku na budowie. Wtedy na 100% będzie poskręcana.

Tak twierdzili moi cieśle, zrobili dach z mokrego drewna i żaden element więźby nie jest pokręcony.

Widziałem u nich jak jest składowane drewno i jestem spokojny o swoją więźbę, która właśnie się robi.

Wilgotność drewna jest szczególnie istotna, jeżeli drewwno jest impregnowane zanurzeniowo. W przypadku impregnacji ciśnieniowej (12atm) ma to mniejsze znaczenie. Proces impregnacji polega na tym, że najpierw podciśnieniowo wyciąga się wodę a następnie pod ciśnieniem wciska impregnat i ostatecznie podciśnieniowo usuwa jego nadmiar.

Impregnację powinno się robić na krótko przed montażem, gdyż najlepiej więźba się układa jak dosycha w całości.

Uwaga - łaty powinny być cięte bezpośredni przed ich odbiorem. Za suche łaty będą pękały przy ich przybijaniu a ponadto łaty pozostawione do wyschnięcia pokręcą się na tyle, że będą nieprzydatne.

Witam.

Ja bez problemu kupiłem drewno bez oflisu nawet taniej niż oferowane wczesniej z oflisem...

A jesli chodzi o suszenie to ja kupilem suszone i byl to wielki błąd. Drugi raz robiłbym z mokrego. W trakcie montażu padały deszcze, drewno zamokło i się powykręcało! Sąsiad robił z mokrego i ma równo.

Ale był juz obszerny wątek na ten temat jakis czas temu. Poszukajcie w archiwum...

Sebastian

Do anonima. Normalnie idealny przekrój bala lub deski powinien być prostokątny. Czasami jednak bywa że drzewo rosło niesbyt równo i po przetarciu pozostaje część przykorowa. Ta zewnętrzna owalna zamiast pod kątem prostym pozostałość z drzewa to oflis. Jeżeli jest niezbyt duży to nie ma tragedii tylko koniecznie po otrzymaniu drewna osnik lub inne ostre narzędzie w dłoń i zdejmujemy korę z całym łykiem bo jak nie to będą robale na 150%.

PJ