Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie do tych co kupili juz więżbę

Recommended Posts

Amos takiego drewna jak mieli nasi dziadkowie już nie ma. Nie kupisz nigdzie starodrzewu. Drewno oferowane w tej chwili to drzewa do wycinania które ledwo łapią jakiekolwiek parametry aby je możnabyło wyciąć. Dlatego też impregnacja jest konieczna. Oczywiście te stare więźby dachowe wykonywane były z bardziej szlachetnych gatunków drewna niż sosna (np. modrzew). Osobiście uważam, że drewno na więźbę dachchowoą powinno być wysezonowane. To znaczy od ścięcia powinno poleżeć przynajmniej rok czasu. Im dłużej tym lepiej. Świeże drewno które schnie pod dachem to niezbyt dobry pomysł.Zbyt wysoka temperatura, brak dobrego przepływu powietrza. Takie drewno strasznie krzywi się, i pęka. W skrajnych przypadkach ulega zjawiskom "gnilnym".

Najlepiej poradzić się dobrego fachowca.

Wyjawię wam filozofię górali na temat....

Drewno świerze, skręcone porządnie nie ma prawa się krzywić.

Trzyma je w ryzach cała masa kotew i śrub.

Permamentne wietrzenie poddasza przez kilka miesięcy zanim zostanie zamknięte i jest OK

Jak drewno jest suche , sezonowane to jeszcze lepiej, tylko gdzie takie tanio kupisz??

Dobrze zrobiony dach ze świerzgo drewna to nie tragedia !!

Wyjawię wam filozofię górali na temat....

Drewno świerze, skręcone porządnie nie ma prawa się krzywić.

Trzyma je w ryzach cała masa kotew i śrub.

Permamentne wietrzenie poddasza przez kilka miesięcy zanim zostanie zamknięte i jest OK

Jak drewno jest suche , sezonowane to jeszcze lepiej, tylko gdzie takie tanio kupisz??

Dobrze zrobiony dach ze świerzgo drewna to nie tragedia !!

Kupiłem drzewo mokre zaimpregnowane i od razu poszło na dach. Zostało przykryte dachówką i więźba stoi już rok i nic się nie poskecała. Przy zakupie zdałem się na cieśli. To oni pojechali do tartaku, składali zamówienie i odbierali drzewo na więźbę.

Zostało parę kawałków zamówionych na wszelki wypadek. Te jak poleżały i zaczęły schnąć to się rzeczywiście troszkę powichrowały.

Chciałbym Was uczulić na problem impregnacji powierzchniowej (zanurzeniowej) w tartakach. Otóż jeżdząc po owych podpytywałem o impregnację, ile i jakiego środka używają i zdarzało się, że aby uzyskać wybarwienie, które miało świadczyć o impregnacji, dodawano barwników do betonu. Osobiście wolałem impregnować sam.

Moja propozycja to impregnować samemu lub ciśnieniowo.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Smok dnia 2003-03-10 21:24 ]

To największa przygoda jak dotąd. Postanowiłem zaoszczędzić.

Pojechałem do Nadleśnictwa, gdzie pani podała mi kilka zrębów. Wybrałem proste jak strzała sosny- średnio 160 zł/m3 Leśniczy sciął i ułożył je przy skraju lasu. Zamówiłem transport, który przewiózł drzewa do tartaku- 200 zł. W tartaku umówiłem się na cenę 65 zł/ m3 surowca (to tanio). Niestety nie mogłem stale być przy przecierce i wg mnie nie wszystko trafiło do mnie w postaci więźby. 100% pewności nie mam, więc radziłem się nawet u najwyższych fachowców. Jednoznaczne wydanie opini byłoby trudne, kosztowne i długotrwałe, więc darowałem sobie, tym bardziej, że wykonawcy czekali. Więźbę odebrałem i przewiozłem na plac budowy- 550 zł. W sumie licząc to zaoszczędziłem ok.1000 zł, więc nie tak jak miało być, no ale przygoda ? :eek: Poza tym drewno jest wytrzymałe, bo rosło na piachach i przyrosty były niewielkie, a co za tym idzie słoje cieniutkie. Na szczęście miałem wiele czasu i lubię las mimo, że przyczyniłem się do wycięcia 29 sosenek. Przepraszam.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Smok dnia 2003-03-10 22:35 ]