Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta gazowa czy elektryczna

cezarp

Recommended Posts

Jest jeszcze jeden aspekt: płyta ceramiczna nigdy nie nagrzewa się do takich temperatur jakie uzyskuje się na gazie.

Jest to problem szczególnie przy smażeniu - kiedy potrzebna jest wyższa tempretura.

Teraz w mieszkaniu mam płytę ceramiczną - nie było wyboru. A w domu będzie napewno gazowa.

anyżka:nie rozumiem jaki masz problem ze smażeniem :o,może masz zepsutą płytę :-? ,albo patelnia ma nierówne dno.Gotując na płycie trzeba używac garnków o dnach dobrze przylegających na całej powierzchni do płyty .Płytę ceramiczną mam od 9 lat (w poprzedniej kuchni miałam gaz ) i nigdy nie zamieniłabym na nic innego(no chyba , że na indukcyjną :D ).Nigdy więcej gazu w kuchni, na wszystkim osiada tłusty,żółty kożuch.A fe! Wolę zwykły kurz!

co do różnic w gotowaniu ,to specjalnych nie ma,trzeba tylko "wyczuc" co na jakim poziomie mocy robic(na jakim"gazie")

jeżeli chodzi o koszty eksploatacji nigdy nie robiłam dokł. obliczeń, ale wydają mi się porównywalne (przy gazie na pewno są większe straty-ciepło ucieka na boki )trzeba tylko starac się gotowac pod przykryciem- przydatne pokrywki szklane, z "podglądem"

może masz zepsutą płytę :-? ,albo patelnia ma nierówne dno.Gotując na płycie trzeba używac garnków o dnach dobrze przylegających na całej powierzchni do płyty

Dokładnie tak. Garnki lub patelnie używanie nawet krótko na gazie mają zdeformowane dno. Musi idealnie przylegać do płyty. I nie musi to być Zepter :). Ja kupowałem w Makro po 20-40 zł sztuka.

Popieram przedmówców :D zawsze gotowałam na gazie ,ale odkąd mam płytę ceramiczną nawet nie pomyślę o powrocie do gazu :D

Przede wszystkim musiałam wymienić prawie wszystkie garnki i patelnie :-? bo zupełnie inaczej sie gotuje na płycie -dno musi całkowicie dolegać do palnika elektr. ......mam jeszcze jedną patelnię wybrzuszonym dnem -nie wiem po co ją jeszcze trzymam -chyba z sentymentu,bo nie da się na niej nic smażyć -poza jajecznicą :D

Widzę, że wsadziłąm kij w mrowisko :-)

Mam dobre garnki i patelnie. Wiem jakie powinny byc aby się ich dobrze używalo na płycie. Płyta działa jak powinna.

Niemniej jednak ja u siebie robię gaz - takie mam doświadczenia. Zresztą to nie tylko moje zdanie, ale każdy ma prawo do swojego, więc sie nie spieram.

Z jednym muszę się zgodzic: osiadającu tłusty kurz nie istnieje w przypadku płyty. Słyszałam, że przy gazówce można nie miec tego problemu jak się ma dobry wyciąg - ale tego jeszcze nie praktykowałam, więc nie mogę mówic napewno.

Mam płyte elektryczną od sześciu lat i nie wyobrażam sobie gotować na gazówce. Czasami jednak gotuje u mojej mamy i drażni mnie ten gaz. Musze uważać jak zdejmuje garnek, uważać aby nic nie wykipiało, patrzeć jak ustawić płomień aby gotowało się z zamkniętą pokrywką.

Moge wymieniać tysiące wad. Ja mam garki zeptera nigdy u mnie nie czuć co gotuje nawet jak to jest bigos. Gdy nastawie coś rano wiem że moge wyłączyć i wyjść, a potrawa sama dochodzi, po powrocie mam gotową. Nic się nie przypala. Nie musze czyścić spodów, bo są czyste. Nic mi się nie kopci. Nigdy się jeszcze nie poparzyłam, a u mamy zdarza mi się podłożyć ręke pod parujący garnek.

W sumie to nie pisałam tego aby kogoś namawiać, ale ja wad nie widze w kuchni elektrycznej, dlatego musiałam się wypowiedzieć.

Dodam jeszcze taki przykład, gotowanie ziemniaków. Na gazówce żeby je odparować trzeba ponownie zapalić gaz i pilnować aby się nie przypaliły, na elektrycznej poprostu wyłączam a bezwładność robi swoje. :lol:

Też jestem zainteresowana tym tematem. Czy mogę podlączyć plytę elektryczną pod 230V czy muszę mieć do tego silę? Bo stoję przed wyborem plyty gazowej na butlę lub plyty elektrycznej. A trzech faz nie planuję.

W mieszkaniu czy domu? Jeśli w domu to 3 fazy są niezbędne. Zresztą nie dostaniesz 15kW na jednej fazie.:)

Płyta powinna mieć 3 (lub 2 ) fazy. Bez tego nie można jednocześnie włączyć wiecej nz 2 pól.

Piekarniki nadal robią też gazowe.

Pawel - plyta bylaby w domu (stary, w trakcie remontu). Tu sa dwie fazy. Za 2-3 tygodnie będziemy robili nową instalację elektryczną i dlatego muszę podjąć decyzję. Ale dwie fazy zostają bo sila nie jest mi tu do niczego potrzebna. Jeśli zaś bylaby potrzebna do plyty to zrezygnuję z niej na rzecz gazowej. Ciągnięcie sily do plyty mija sie z celem bo jest kosztowne, dlugotrwale i zasadzniczo jest to zawracanie glowy.

A plyta to az 15kW?

Piekarniki nadal robią też gazowe.

Pawel - plyta bylaby w domu (stary, w trakcie remontu). Tu sa dwie fazy. Za 2-3 tygodnie będziemy robili nową instalację elektryczną i dlatego muszę podjąć decyzję. Ale dwie fazy zostają bo sila nie jest mi tu do niczego potrzebna. Jeśli zaś bylaby potrzebna do plyty to zrezygnuję z niej na rzecz gazowej. Ciągnięcie sily do plyty mija sie z celem bo jest kosztowne, dlugotrwale i zasadzniczo jest to zawracanie glowy.

A plyta to az 15kW?

2 fazy w całym domu? Wystarczy. 15kW podałem jako typową moc przyłaczeniową dla domu. Płyta ma max. ok 8kW (są i większe). 2 fazy w kuchni wystarczą. Jeśli w domu są 3 fazy do dociągnięcie "siły" do kuchni nie jestżadnym kosztem (przewód np. 5x2,5 zamiast 3x2,5). Jeśli będziecie dawać dwie fazy to daj przewód 5x4mm.

Z tym tłuszczem przy gazowej to jest wyolbrzymione. Wystarczy używać wyciągu - przecież po to on jest. I raz w miesiącu wyczyścić filtr.

Mialem gazową i będę miał gazową. Przyzwyczajenie, w gazowej przekonuje mnie także szybkosć reakcji (za lepsza płytę elektr. trzeba już srogo zapłacić).

jak jest z wokiem na elektrycznej?

W mieszkaniu czy domu? Jeśli w domu to 3 fazy są niezbędne.

odpowiednie zasilanie potrzebne jest do płyty niezależnie czy znajduje się ona w mieszkaniu czy w domku :wink:

nie jestem pewna,ale zdaje się ,że 2 fazy wystarczą

Pytanie było szersze i nie dotyczyło płyty. Jeszcze nie widziałem domu z 1 fazą.