Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta gazowa czy elektryczna


cezarp

Recommended Posts

Jest jeszcze jeden aspekt: płyta ceramiczna nigdy nie nagrzewa się do takich temperatur jakie uzyskuje się na gazie.

Jest to problem szczególnie przy smażeniu - kiedy potrzebna jest wyższa tempretura.

Teraz w mieszkaniu mam płytę ceramiczną - nie było wyboru. A w domu będzie napewno gazowa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

anyżka:nie rozumiem jaki masz problem ze smażeniem :o,może masz zepsutą płytę :-? ,albo patelnia ma nierówne dno.Gotując na płycie trzeba używac garnków o dnach dobrze przylegających na całej powierzchni do płyty .Płytę ceramiczną mam od 9 lat (w poprzedniej kuchni miałam gaz ) i nigdy nie zamieniłabym na nic innego(no chyba , że na indukcyjną :D ).Nigdy więcej gazu w kuchni, na wszystkim osiada tłusty,żółty kożuch.A fe! Wolę zwykły kurz!

co do różnic w gotowaniu ,to specjalnych nie ma,trzeba tylko "wyczuc" co na jakim poziomie mocy robic(na jakim"gazie")

jeżeli chodzi o koszty eksploatacji nigdy nie robiłam dokł. obliczeń, ale wydają mi się porównywalne (przy gazie na pewno są większe straty-ciepło ucieka na boki )trzeba tylko starac się gotowac pod przykryciem- przydatne pokrywki szklane, z "podglądem"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

może masz zepsutą płytę :-? ,albo patelnia ma nierówne dno.Gotując na płycie trzeba używac garnków o dnach dobrze przylegających na całej powierzchni do płyty

Dokładnie tak. Garnki lub patelnie używanie nawet krótko na gazie mają zdeformowane dno. Musi idealnie przylegać do płyty. I nie musi to być Zepter :). Ja kupowałem w Makro po 20-40 zł sztuka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popieram przedmówców :D zawsze gotowałam na gazie ,ale odkąd mam płytę ceramiczną nawet nie pomyślę o powrocie do gazu :D

Przede wszystkim musiałam wymienić prawie wszystkie garnki i patelnie :-? bo zupełnie inaczej sie gotuje na płycie -dno musi całkowicie dolegać do palnika elektr. ......mam jeszcze jedną patelnię wybrzuszonym dnem -nie wiem po co ją jeszcze trzymam -chyba z sentymentu,bo nie da się na niej nic smażyć -poza jajecznicą :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że wsadziłąm kij w mrowisko :-)

 

Mam dobre garnki i patelnie. Wiem jakie powinny byc aby się ich dobrze używalo na płycie. Płyta działa jak powinna.

Niemniej jednak ja u siebie robię gaz - takie mam doświadczenia. Zresztą to nie tylko moje zdanie, ale każdy ma prawo do swojego, więc sie nie spieram.

 

Z jednym muszę się zgodzic: osiadającu tłusty kurz nie istnieje w przypadku płyty. Słyszałam, że przy gazówce można nie miec tego problemu jak się ma dobry wyciąg - ale tego jeszcze nie praktykowałam, więc nie mogę mówic napewno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam płyte elektryczną od sześciu lat i nie wyobrażam sobie gotować na gazówce. Czasami jednak gotuje u mojej mamy i drażni mnie ten gaz. Musze uważać jak zdejmuje garnek, uważać aby nic nie wykipiało, patrzeć jak ustawić płomień aby gotowało się z zamkniętą pokrywką.

Moge wymieniać tysiące wad. Ja mam garki zeptera nigdy u mnie nie czuć co gotuje nawet jak to jest bigos. Gdy nastawie coś rano wiem że moge wyłączyć i wyjść, a potrawa sama dochodzi, po powrocie mam gotową. Nic się nie przypala. Nie musze czyścić spodów, bo są czyste. Nic mi się nie kopci. Nigdy się jeszcze nie poparzyłam, a u mamy zdarza mi się podłożyć ręke pod parujący garnek.

W sumie to nie pisałam tego aby kogoś namawiać, ale ja wad nie widze w kuchni elektrycznej, dlatego musiałam się wypowiedzieć.

Dodam jeszcze taki przykład, gotowanie ziemniaków. Na gazówce żeby je odparować trzeba ponownie zapalić gaz i pilnować aby się nie przypaliły, na elektrycznej poprostu wyłączam a bezwładność robi swoje. :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też jestem zainteresowana tym tematem. Czy mogę podlączyć plytę elektryczną pod 230V czy muszę mieć do tego silę? Bo stoję przed wyborem plyty gazowej na butlę lub plyty elektrycznej. A trzech faz nie planuję.

W mieszkaniu czy domu? Jeśli w domu to 3 fazy są niezbędne. Zresztą nie dostaniesz 15kW na jednej fazie.:)

 

Płyta powinna mieć 3 (lub 2 ) fazy. Bez tego nie można jednocześnie włączyć wiecej nz 2 pól.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piekarniki nadal robią też gazowe.

Pawel - plyta bylaby w domu (stary, w trakcie remontu). Tu sa dwie fazy. Za 2-3 tygodnie będziemy robili nową instalację elektryczną i dlatego muszę podjąć decyzję. Ale dwie fazy zostają bo sila nie jest mi tu do niczego potrzebna. Jeśli zaś bylaby potrzebna do plyty to zrezygnuję z niej na rzecz gazowej. Ciągnięcie sily do plyty mija sie z celem bo jest kosztowne, dlugotrwale i zasadzniczo jest to zawracanie glowy.

A plyta to az 15kW?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piekarniki nadal robią też gazowe.

Pawel - plyta bylaby w domu (stary, w trakcie remontu). Tu sa dwie fazy. Za 2-3 tygodnie będziemy robili nową instalację elektryczną i dlatego muszę podjąć decyzję. Ale dwie fazy zostają bo sila nie jest mi tu do niczego potrzebna. Jeśli zaś bylaby potrzebna do plyty to zrezygnuję z niej na rzecz gazowej. Ciągnięcie sily do plyty mija sie z celem bo jest kosztowne, dlugotrwale i zasadzniczo jest to zawracanie glowy.

A plyta to az 15kW?

 

2 fazy w całym domu? Wystarczy. 15kW podałem jako typową moc przyłaczeniową dla domu. Płyta ma max. ok 8kW (są i większe). 2 fazy w kuchni wystarczą. Jeśli w domu są 3 fazy do dociągnięcie "siły" do kuchni nie jestżadnym kosztem (przewód np. 5x2,5 zamiast 3x2,5). Jeśli będziecie dawać dwie fazy to daj przewód 5x4mm.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tym tłuszczem przy gazowej to jest wyolbrzymione. Wystarczy używać wyciągu - przecież po to on jest. I raz w miesiącu wyczyścić filtr.

 

Mialem gazową i będę miał gazową. Przyzwyczajenie, w gazowej przekonuje mnie także szybkosć reakcji (za lepsza płytę elektr. trzeba już srogo zapłacić).

 

jak jest z wokiem na elektrycznej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W mieszkaniu czy domu? Jeśli w domu to 3 fazy są niezbędne.

odpowiednie zasilanie potrzebne jest do płyty niezależnie czy znajduje się ona w mieszkaniu czy w domku :wink:

nie jestem pewna,ale zdaje się ,że 2 fazy wystarczą

Pytanie było szersze i nie dotyczyło płyty. Jeszcze nie widziałem domu z 1 fazą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...