cezarp 28.05.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 niestety jestem pozbawiony instalacji gazowej na działce, nie wiem jaką wybrać płyte do kuchni wybrac gazową (butla) czy elektryczna najwazniejsze to koszty eksploatacji.Prosze o pomoc w wyborze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 28.05.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Poszukaj, robiłem takie porównanie. Krótko: elektryczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 28.05.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 elektryczna.nie wiem jak koszty, ale gazowa jest straszna do czyszczenia , przez te wszystkie wystajace "pypcie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motyczka 29.05.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 gazowa może być na płycie ceramicznej i jest taka samo praktyczna w czyszczeniu jak elektryczna...o różnicy w kosztach utrzymania nie wspomnę ...ale do tego elektryczny piekarnik.... a w sumie wszystko zalezy od tego ile kto gotuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anyżka 29.05.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Jest jeszcze jeden aspekt: płyta ceramiczna nigdy nie nagrzewa się do takich temperatur jakie uzyskuje się na gazie. Jest to problem szczególnie przy smażeniu - kiedy potrzebna jest wyższa tempretura.Teraz w mieszkaniu mam płytę ceramiczną - nie było wyboru. A w domu będzie napewno gazowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 29.05.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 anyżka:nie rozumiem jaki masz problem ze smażeniem ,może masz zepsutą płytę ,albo patelnia ma nierówne dno.Gotując na płycie trzeba używac garnków o dnach dobrze przylegających na całej powierzchni do płyty .Płytę ceramiczną mam od 9 lat (w poprzedniej kuchni miałam gaz ) i nigdy nie zamieniłabym na nic innego(no chyba , że na indukcyjną ).Nigdy więcej gazu w kuchni, na wszystkim osiada tłusty,żółty kożuch.A fe! Wolę zwykły kurz! co do różnic w gotowaniu ,to specjalnych nie ma,trzeba tylko "wyczuc" co na jakim poziomie mocy robic(na jakim"gazie") jeżeli chodzi o koszty eksploatacji nigdy nie robiłam dokł. obliczeń, ale wydają mi się porównywalne (przy gazie na pewno są większe straty-ciepło ucieka na boki )trzeba tylko starac się gotowac pod przykryciem- przydatne pokrywki szklane, z "podglądem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 29.05.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 może masz zepsutą płytę ,albo patelnia ma nierówne dno.Gotując na płycie trzeba używac garnków o dnach dobrze przylegających na całej powierzchni do płyty Dokładnie tak. Garnki lub patelnie używanie nawet krótko na gazie mają zdeformowane dno. Musi idealnie przylegać do płyty. I nie musi to być Zepter . Ja kupowałem w Makro po 20-40 zł sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 29.05.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Popieram przedmówców zawsze gotowałam na gazie ,ale odkąd mam płytę ceramiczną nawet nie pomyślę o powrocie do gazu Przede wszystkim musiałam wymienić prawie wszystkie garnki i patelnie bo zupełnie inaczej sie gotuje na płycie -dno musi całkowicie dolegać do palnika elektr. ......mam jeszcze jedną patelnię wybrzuszonym dnem -nie wiem po co ją jeszcze trzymam -chyba z sentymentu,bo nie da się na niej nic smażyć -poza jajecznicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anyżka 29.05.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Widzę, że wsadziłąm kij w mrowisko Mam dobre garnki i patelnie. Wiem jakie powinny byc aby się ich dobrze używalo na płycie. Płyta działa jak powinna. Niemniej jednak ja u siebie robię gaz - takie mam doświadczenia. Zresztą to nie tylko moje zdanie, ale każdy ma prawo do swojego, więc sie nie spieram. Z jednym muszę się zgodzic: osiadającu tłusty kurz nie istnieje w przypadku płyty. Słyszałam, że przy gazówce można nie miec tego problemu jak się ma dobry wyciąg - ale tego jeszcze nie praktykowałam, więc nie mogę mówic napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 30.05.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Mam płyte elektryczną od sześciu lat i nie wyobrażam sobie gotować na gazówce. Czasami jednak gotuje u mojej mamy i drażni mnie ten gaz. Musze uważać jak zdejmuje garnek, uważać aby nic nie wykipiało, patrzeć jak ustawić płomień aby gotowało się z zamkniętą pokrywką. Moge wymieniać tysiące wad. Ja mam garki zeptera nigdy u mnie nie czuć co gotuje nawet jak to jest bigos. Gdy nastawie coś rano wiem że moge wyłączyć i wyjść, a potrawa sama dochodzi, po powrocie mam gotową. Nic się nie przypala. Nie musze czyścić spodów, bo są czyste. Nic mi się nie kopci. Nigdy się jeszcze nie poparzyłam, a u mamy zdarza mi się podłożyć ręke pod parujący garnek. W sumie to nie pisałam tego aby kogoś namawiać, ale ja wad nie widze w kuchni elektrycznej, dlatego musiałam się wypowiedzieć. Dodam jeszcze taki przykład, gotowanie ziemniaków. Na gazówce żeby je odparować trzeba ponownie zapalić gaz i pilnować aby się nie przypaliły, na elektrycznej poprostu wyłączam a bezwładność robi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 01.06.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Też jestem zainteresowana tym tematem. Czy mogę podlączyć plytę elektryczną pod 230V czy muszę mieć do tego silę? Bo stoję przed wyborem plyty gazowej na butlę lub plyty elektrycznej. A trzech faz nie planuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 01.06.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Też jestem zainteresowana tym tematem. Czy mogę podlączyć plytę elektryczną pod 230V czy muszę mieć do tego silę? Bo stoję przed wyborem plyty gazowej na butlę lub plyty elektrycznej. A trzech faz nie planuję. W mieszkaniu czy domu? Jeśli w domu to 3 fazy są niezbędne. Zresztą nie dostaniesz 15kW na jednej fazie. Płyta powinna mieć 3 (lub 2 ) fazy. Bez tego nie można jednocześnie włączyć wiecej nz 2 pól. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 01.06.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 A ja tam jestem za gazową. Mam teraz w mieszkaniu, będę mieć i w domu. Po pierwsze oszczędność rachunków. Po drugie taniej przy zakupie. Po trzecie przez 2 lata zużyliśmy 2 butle gazu - więc znowu tanio. Piekarnik oczywiście elektryczny. Innych chyba już nie robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 01.06.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Piekarniki nadal robią też gazowe.Pawel - plyta bylaby w domu (stary, w trakcie remontu). Tu sa dwie fazy. Za 2-3 tygodnie będziemy robili nową instalację elektryczną i dlatego muszę podjąć decyzję. Ale dwie fazy zostają bo sila nie jest mi tu do niczego potrzebna. Jeśli zaś bylaby potrzebna do plyty to zrezygnuję z niej na rzecz gazowej. Ciągnięcie sily do plyty mija sie z celem bo jest kosztowne, dlugotrwale i zasadzniczo jest to zawracanie glowy. A plyta to az 15kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 01.06.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 W mieszkaniu czy domu? Jeśli w domu to 3 fazy są niezbędne. odpowiednie zasilanie potrzebne jest do płyty niezależnie czy znajduje się ona w mieszkaniu czy w domku nie jestem pewna,ale zdaje się ,że 2 fazy wystarczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 01.06.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Piekarniki nadal robią też gazowe. Pawel - plyta bylaby w domu (stary, w trakcie remontu). Tu sa dwie fazy. Za 2-3 tygodnie będziemy robili nową instalację elektryczną i dlatego muszę podjąć decyzję. Ale dwie fazy zostają bo sila nie jest mi tu do niczego potrzebna. Jeśli zaś bylaby potrzebna do plyty to zrezygnuję z niej na rzecz gazowej. Ciągnięcie sily do plyty mija sie z celem bo jest kosztowne, dlugotrwale i zasadzniczo jest to zawracanie glowy. A plyta to az 15kW? 2 fazy w całym domu? Wystarczy. 15kW podałem jako typową moc przyłaczeniową dla domu. Płyta ma max. ok 8kW (są i większe). 2 fazy w kuchni wystarczą. Jeśli w domu są 3 fazy do dociągnięcie "siły" do kuchni nie jestżadnym kosztem (przewód np. 5x2,5 zamiast 3x2,5). Jeśli będziecie dawać dwie fazy to daj przewód 5x4mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 01.06.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Z tym tłuszczem przy gazowej to jest wyolbrzymione. Wystarczy używać wyciągu - przecież po to on jest. I raz w miesiącu wyczyścić filtr. Mialem gazową i będę miał gazową. Przyzwyczajenie, w gazowej przekonuje mnie także szybkosć reakcji (za lepsza płytę elektr. trzeba już srogo zapłacić). jak jest z wokiem na elektrycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 01.06.2006 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 W mieszkaniu czy domu? Jeśli w domu to 3 fazy są niezbędne. odpowiednie zasilanie potrzebne jest do płyty niezależnie czy znajduje się ona w mieszkaniu czy w domku nie jestem pewna,ale zdaje się ,że 2 fazy wystarczą Pytanie było szersze i nie dotyczyło płyty. Jeszcze nie widziałem domu z 1 fazą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 01.06.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 no to żeśmy się nie zrozumieli ja z kolei nie o domu tylko o płycie mieszkam w bloku i mam zasilanie 3-fazowe( podob.2-faz. już się nie robi)ale z tego co wiem płyty są przygotowane do podpięcia 2 faz Jeszcze nie widziałem domu z 1 fazą możliwe , ale mieszkań takich jest sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 07.06.2006 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 jak jest z wokiem na elektrycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.