Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kratki wentylacyjne komina

Recommended Posts

Witam.

A czy do zabezpieczenia wylotów kanałów wentylacyjnych można zastosowac siatkę jak do elewacji?

Mam taki pomysł:

kominy obrobione naokoło siatką , klejem i tynkiem mozaikowym, siatki nie wycinam. Mam zabezpieczenie przed ptakami ,ale równiez przed owadami - w moim starym domu ciągle mamy kłopot z szerszeniami :(.

Czy ktoś tak robił?

Czy ciąg powietrza nie zmniejszy się za bardzo ?

Wiem ,że jest to rozwiązanie "nie zdejmowalne" - ale mam kominy schiedla a do tego nie za bardzo kratki pasuja. Jedynie 11 cm na 14 cm. W okolicy w żadnym sklepie tego nie znalazłam.

proszeo szybkie komentarze bo jutro tynkowanie kominów - plizzzzzz

No cóż- pożywiom , uwidim. Obecnie siatka juz na kominach - nie było wyjścia , trzeba było podjąć jakąś decyzję. Mam nadzieje ,że wytrzyma jak najdłużej.

Jesli ktoś ma podobnie i "podzieli " się wrażeniam z dłuższego użytkowania będe wdzięczna. Nie bardzo wiem co by można jeszcze na to zamontować.Najgorzej,ze kominy są wysokie. Jak będzie dachówka to naprawa będzie bardzo trudna :(

Pozostaje mi mieć nadzieję ,że nie ;). Kominy już obrobione .Odwrotu nie ma. Siatka wygląda na bardzo mocną. Gdy próbowaliśmy spalic jej resztki - nie spłonęła pomimo bardzo wysokiej temperatury i długiego okresu palenia :). Myślę ,że wilgoci chłonąc też nie będzie -ona jest chyba z włókna szklanego -i pewnie dlatego nie spłonęła - ja myślałam , że plastikowa.