Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkam w XXX czyli geneza nazwy Twojej miejscowości.

Recommended Posts

Mieszkam w Warszawie. Powstanie takiej nazwy mojego miasta jest tłumaczone legendą (o Warsie i Sawie). Czyli wiadomo co i jak... . :wink:

Ale jak to było z innymi miastami/miejscowościami??? Może ktoś powie, dlaczego Poznań to Poznań a Mikołajki to Mikołajki (a nie np. Michałki).

Zapraszam do zabawy.

boorg. :D

OK.

To tak na dobry początek (z opowieści kolegi Jarka).

Trzyciąż (niedaleko Olkusza).

W miejscowości Wolbrom mieszkał bogaty kupiec, który miał 3 córki. Marzył on o bogatym ożenku dla każdej z nich, natomiast córki marzyły o czym innym. I pech chciał, że każda z nich jakko panna zaszła w ciążę, przez co straciły szanse na dobry ożenek. Ojciec nie mogąc znieść obecności nieślubnych wnuków, wybudował dla każdej z nich osobny dom. Domy były postawione obok siebie i dały początek nowej miejscowości... .

Braciejówka (niedaleko Olkusza).

Właściciel niewielkiego majątku ziemskiego miał dwóch synów. Starszy był naturalnym dziedzicem, ale ojciec nie chciał, aby młodszy został bez niczego po jego śmierci. Dlatego za życia podzielił swój majątek. Starszy dostał większość wraz z domem rodzinnym a młodszy kilka zabudowań wraz z kilkunastoma hektarami lasu i pól uprawnych. I z czasem powstała tu osada a potem wieś Braciejówką nazwana... .

Witam

W przypadku mojej miejscowości nie ma niestety żadnej legendy, bo nazwa Stargard na całej Słowiańszczyźnie oznaczała ,,stary gród''. Po raz pierwszy pojawia się nazwa Stargard w 1124r kiedy to kronikarz Ebbo, opisujący misję św. Ottona z Bambergu, wspomina jego pobyt w grodzie zwanym "Zitarigroda". Sama nazwa "Stargard" pojawiła się pierwszy raz w 1186r.

pozdrawiam

Konrad

Witam

W przypadku mojej miejscowości nie ma niestety żadnej legendy, bo nazwa Stargard na całej Słowiańszczyźnie oznaczała ,,stary gród''. Po raz pierwszy pojawia się nazwa Stargard w 1124r kiedy to kronikarz Ebbo, opisujący misję św. Ottona z Bambergu, wspomina jego pobyt w grodzie zwanym "Zitarigroda". Sama nazwa "Stargard" pojawiła się pierwszy raz w 1186r.

pozdrawiam

Konrad

Hmmm... A może jednak jest ... .

A ja mam jeszcze Wołomin k/Warszawy.

W miejscu dzisiejszego Wołomina, w lesie znajdowała się karczma. Był to ostatni punkt odpoczynku dla karawan kupieckich podążających do Warszawy. Jako, że okoliczne lasy były pełne rabusiów i bandytów, wielu kupców unikało noclegu w tej karczmie i ryzykowało jazdę do samej Warszawy. Początkowo zwyczajowa nazwa karczmy i okolic brzmiała Wolęmiń, co potem z czasem ewulowało do Wołomina. Ale tradycja profesji zbójeckiej w okolicach przetrwała do dziś (np. mafia wołomińska). :wink:

obok mojej miejscowości jest wioska Sowczyce ....jak głoszą najstarsi mieszkańcy nazwę swoją wzięła od tego ,że kiedyś miejscowi chłopak z dziewczyną poszli w lasek na randkę :wink: i kiedy rozochoceni wracali przez wieś ktoś ich zobaczył i zawołal do dziewczyny " schow cyce "( schowaj cyce :D ).......i stąd nazwa Sowczyce :D :D :D

obok mojej miejscowości jest wioska Sowczyce ....jak głoszą najstarsi mieszkańcy nazwę swoją wzięła od tego ,że kiedyś miejscowi chłopak z dziewczyną poszli w lasek na randkę :wink: i kiedy rozochoceni wracali przez wieś ktoś ich zobaczył i zawołal do dziewczyny " schow cyce "( schowaj cyce :D ).......i stąd nazwa Sowczyce :D :D :D

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

:lol: :lol: :lol:

To ja mam podobne. Niedaleko Jasła jest miejscowość Kołaczyce. Na początku to była malutka osada rzemieślnicza. Słynęła z produkcji kół do wozów - znaczy się, dobrzy kowale tam byli. Jako, że chłopaki super zarabiali, do osady ciągnęły dziewki z całej okolicy, aby ożenek uskutecznić. A że kandydatek było wiele a kandydatów niewielu, to zazdrość ogółu dla szczęściar, które wychodziły za mąż, była olbrzymia. I złośliwie mówiono o tej osadzie: "To tam gdzie robią koła za cyce". No i prawie w niezmienionej formie (Kołaczyce) nazwa miejscowości pozostała do dziś... . :wink: :D

Szadek k/Kalisza (z opowieści mojego nestora inż. M.M.Piaseckiego)

Kiedy król Jan III Sobieski zbierał wojska tuż przed wyruszeniem pod Wiedeń (odsiecz wiedeńska), jedno z miejsc postoju wypadło niedaleko miasteczka Zadek. Korzystając z okazji, grupa rajców miejskich wyprosiła u króla Jana III zmianę nazwy miasteczka: z nadania króla do dotychczasowej nazwy dodano literkę "S"... . :wink: :p

P.S.

A swoją drogą, ciekawe skąd wzięła się poprzednia nazwa miasteczka? :o

• 1 month później...
W wielu miejscach w polsce jest grupa wiosek nazwanych od imieniażeńskiego czy męskiego. Jak jakiś dziedzic chciał sie wyróżnić, to nadawał nowo zakładanym wioskom imiona swoich dzieci. Moja mama pochodzi z takiej wioski, parę kilometrów dalej jest inna wioska z tego samego "miotu". Jednak imię, od którego wioska wzięła nazwę jest dziś na tyle osobliwe, że każdy, kto słyszy tą nazwę musi się uśmiechnąć. Wiska nazywa się Alfonsów...