Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

czy istnieje jakaś norma określająca, ile gazu może ulatniać się przez nieszczelności w instalacji gazowej w domu jednorodzinnym? Czy to jest w ogóle dopuszczalne? Instalacja jest nowa.

Pozdrawiam,

Pafnucy

https://forum.murator.pl/topic/54802-nieszczelna-instalacja-gazowa-ile-mo%C5%BCna-ile-ju%C5%BC-nie/

Swego czasu też to przerabiałem i wszędzie z Zakładem Gazowniczym włącznie mówili, że nic nie może się ulatniać i takiejm normy nie ma. Z drugiej strony wiadomo, że coś tam zawsze się ulatnia i dopóki nie czuć i próba ciśnieniowa i z pianą nie ujawnia to ujdzie. Natomiast nowe elektroniczne czujniki bardzo często wykazują nawet bardzo bardzo niewielkie nieszczelności, takie które nigdy nie spowodują zagrożenia.
Swego czasu też to przerabiałem i wszędzie z Zakładem Gazowniczym włącznie mówili, że nic nie może się ulatniać i takiejm normy nie ma. Z drugiej strony wiadomo, że coś tam zawsze się ulatnia i dopóki nie czuć i próba ciśnieniowa i z pianą nie ujawnia to ujdzie. Natomiast nowe elektroniczne czujniki bardzo często wykazują nawet bardzo bardzo niewielkie nieszczelności, takie które nigdy nie spowodują zagrożenia.

Chodzi o to, że u mnie ten gaz czuć! I powoli tracę cierpliwość.

992 zadzwoń i zaraz się zjawią,

to numer pogotowia gazowego

dzięki, numer znam. Może przybliżę sprawę:

Instalację wykonano we wrześniu i do momentu, kiedy nie było ocieplenia sprawa nieszczelności pozostawała niewykryta. Po położeniu styropianu w wiatrołapie zaczęliśmy czuć gaz. Oczywiście wezwałem speca (nie wykonawcę), który potwierdził, że instalacja jest nieszczelna, warynkowo została dopuszczona do użytku. Następnie pojawił się wykonawca, który posprawdzał swoje dzieło i podokręcał co nieco. Było to w listopadzie. Na dobrą sprawę wiele się nie zmieniło, ale wydawało mi się, że to moje paranoje. Do lutego dałem spokój, w końcu mój spec przekonywał, że te czujniki ekspertów są tak czułe, że nawet dym papierosowy wyczują, zapewne więc gościu przed sprawdzaniem zapalił i stąd sygnał czujnika. Dałem się przekonać. Jak pisałem, do lutego zdzierżyłem, potem łaps za telefon po speca z czujnikiem, ten stwierdza, że i tym razem gaz się ulatnia. Wykonawca przyjeżdża, dopuszcza, że może gdzieś na spawie pojawiło się jakieś rozszczelnienie. Instlacja po raz kolejny warunkowo dopuszczona do użytku. W maju rozwalamy styro, spec spawa, robi próbę manometrem i pompką (która trwa 10 min., nie było mnie przy tym) i stwierdza, że tym razem wszystko jest OK. A ja qrna chata nadal czuję gaz!!! I licznik też mi wykazuje, że pomimo braku poboru przez urządzenia, gaz nadal się ulatnia. Czy to jest normalne? Czy ja naprawdę jestem przewrażliwiony, czy czeka mnie prucie styropianu i szukanie nieszczelności kolejny raz?

Proponuję wykonać ponowną próbę szczelności sprężonym powietrzem w Twojej obecności.

1. Główną próbę szczelności przeprowadza się na instalacji nie posiadającej zabezpieczenia antykorozyjnego, po jej oczyszczeniu, zaślepieniu końcówek, otwarciu kurków i odłączeniu odbiorników gazu.

2. Manometr użyty do przeprowadzenia głównej próby szczelności powinien spełniać wymagania klasy 0,6 i posiadać świadectwo legalizacji.

3. Zakres pomiarowy manometru powinien wynosić:

------- a. 0-0,06 MPa w przypadku ciśnienia próbnego wynoszącego 0,05 MPa,

------- b. 0-0,16 MPa w przypadku ciśnienia próbnego wynoszącego 0,1 MPa.

4. Ciśnienie czynnika próbnego w czasie przeprowadzania głównej próby szczelności powinno wynosić 0,05 MPa (instalacja skręcana). Dla instalacji spawanej lub lutowanej znajdującej się w pomieszczeniu mieszkalnym lub w pomieszczeniu zagrożonym wybuchem ciśnienie czynnika próbnego powinno wynosić 0,1 MPa.

5. Wynik głównej próby szczelności uznaje się za pozytywny, jeżeli w czasie 30 minut od ustabilizowania się ciśnienia czynnika próbnego nie nastąpi spadek ciśnienia.

6. Z przeprowadzenia głównej próby szczelności sporządza się protokół, który powinien być podpisany przez właściciela budynku oraz wykonawcę instalacji gazowej.