Pafnucy 28.05.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Witam czy istnieje jakaś norma określająca, ile gazu może ulatniać się przez nieszczelności w instalacji gazowej w domu jednorodzinnym? Czy to jest w ogóle dopuszczalne? Instalacja jest nowa. Pozdrawiam,Pafnucy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmar 29.05.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Swego czasu też to przerabiałem i wszędzie z Zakładem Gazowniczym włącznie mówili, że nic nie może się ulatniać i takiejm normy nie ma. Z drugiej strony wiadomo, że coś tam zawsze się ulatnia i dopóki nie czuć i próba ciśnieniowa i z pianą nie ujawnia to ujdzie. Natomiast nowe elektroniczne czujniki bardzo często wykazują nawet bardzo bardzo niewielkie nieszczelności, takie które nigdy nie spowodują zagrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pafnucy 29.05.2006 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Swego czasu też to przerabiałem i wszędzie z Zakładem Gazowniczym włącznie mówili, że nic nie może się ulatniać i takiejm normy nie ma. Z drugiej strony wiadomo, że coś tam zawsze się ulatnia i dopóki nie czuć i próba ciśnieniowa i z pianą nie ujawnia to ujdzie. Natomiast nowe elektroniczne czujniki bardzo często wykazują nawet bardzo bardzo niewielkie nieszczelności, takie które nigdy nie spowodują zagrożenia. Chodzi o to, że u mnie ten gaz czuć! I powoli tracę cierpliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.05.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 992 zadzwoń i zaraz się zjawią,to numer pogotowia gazowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pafnucy 29.05.2006 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 992 zadzwoń i zaraz się zjawią, to numer pogotowia gazowego dzięki, numer znam. Może przybliżę sprawę: Instalację wykonano we wrześniu i do momentu, kiedy nie było ocieplenia sprawa nieszczelności pozostawała niewykryta. Po położeniu styropianu w wiatrołapie zaczęliśmy czuć gaz. Oczywiście wezwałem speca (nie wykonawcę), który potwierdził, że instalacja jest nieszczelna, warynkowo została dopuszczona do użytku. Następnie pojawił się wykonawca, który posprawdzał swoje dzieło i podokręcał co nieco. Było to w listopadzie. Na dobrą sprawę wiele się nie zmieniło, ale wydawało mi się, że to moje paranoje. Do lutego dałem spokój, w końcu mój spec przekonywał, że te czujniki ekspertów są tak czułe, że nawet dym papierosowy wyczują, zapewne więc gościu przed sprawdzaniem zapalił i stąd sygnał czujnika. Dałem się przekonać. Jak pisałem, do lutego zdzierżyłem, potem łaps za telefon po speca z czujnikiem, ten stwierdza, że i tym razem gaz się ulatnia. Wykonawca przyjeżdża, dopuszcza, że może gdzieś na spawie pojawiło się jakieś rozszczelnienie. Instlacja po raz kolejny warunkowo dopuszczona do użytku. W maju rozwalamy styro, spec spawa, robi próbę manometrem i pompką (która trwa 10 min., nie było mnie przy tym) i stwierdza, że tym razem wszystko jest OK. A ja qrna chata nadal czuję gaz!!! I licznik też mi wykazuje, że pomimo braku poboru przez urządzenia, gaz nadal się ulatnia. Czy to jest normalne? Czy ja naprawdę jestem przewrażliwiony, czy czeka mnie prucie styropianu i szukanie nieszczelności kolejny raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 30.05.2006 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Proponuję wykonać ponowną próbę szczelności sprężonym powietrzem w Twojej obecności. 1. Główną próbę szczelności przeprowadza się na instalacji nie posiadającej zabezpieczenia antykorozyjnego, po jej oczyszczeniu, zaślepieniu końcówek, otwarciu kurków i odłączeniu odbiorników gazu. 2. Manometr użyty do przeprowadzenia głównej próby szczelności powinien spełniać wymagania klasy 0,6 i posiadać świadectwo legalizacji. 3. Zakres pomiarowy manometru powinien wynosić:------- a. 0-0,06 MPa w przypadku ciśnienia próbnego wynoszącego 0,05 MPa,------- b. 0-0,16 MPa w przypadku ciśnienia próbnego wynoszącego 0,1 MPa. 4. Ciśnienie czynnika próbnego w czasie przeprowadzania głównej próby szczelności powinno wynosić 0,05 MPa (instalacja skręcana). Dla instalacji spawanej lub lutowanej znajdującej się w pomieszczeniu mieszkalnym lub w pomieszczeniu zagrożonym wybuchem ciśnienie czynnika próbnego powinno wynosić 0,1 MPa. 5. Wynik głównej próby szczelności uznaje się za pozytywny, jeżeli w czasie 30 minut od ustabilizowania się ciśnienia czynnika próbnego nie nastąpi spadek ciśnienia. 6. Z przeprowadzenia głównej próby szczelności sporządza się protokół, który powinien być podpisany przez właściciela budynku oraz wykonawcę instalacji gazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts