Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folie okienne

Recommended Posts

Co sądzicie o foliach okiennych, mających ograniczyć promieniowanie UV i ilość ciepła słonecznego nagrzewającego :( latem na full mieszkanko a zimą zatrzymujących ciepło wewnątrz. Czy łatwo się je montuje i czy są praktyczne w utrzymaniu? Widziałem takie w biurach, natomiast w mieszkaniach jakoś nie 8)

też jestem czymś takim zainteresowany.

Kiedyś w Ładnym Domu była historia budowy domu ich czytelników.

Budowniczy Ci mieli okna standardowe z szybą p4 1,1 (o ile 1,1 jest przy p4) i w jednym odcinku zostało napisane, że dokupili specjalną folię, która redukowała współczynnik przenikania ciepła ze standardowego 1,1 do 0,75

Ktoś coś może powiedzieć na temat takiego rozwiązania?

też mnie interesuje ten temat, ale bardziej z powodu tego że frontowa ściana jest bezpośrednio przy ulicy i przez okno na niej wszyscy mi zaglądają. Myślałem sobie nad jaką folią, przy której od zewnątrz by nie było za dużo widać, ale żeby mi za dużo światła nie zabierała.

Moze ktoś ma jakieś doświadczenia, albo sie na tym zna?

Wg. moich informacji naklejanie foli jest nieopłacalne - koszt foli wraz z odpadami może być wyższy niż zakup nowej szyby. Po drugie pamiętajcie że taką czynność należy wykonać na idealnie czystej szybie w innym przypadku pozostanie kurz i inne drobinki pod folią. Żeby założyć taką folię należy wymontować szybę, aby folia była na całej powierzchni również pod listwami przyszybowymi. W związku z tym musi to zrobić osoba umieąca to robić a ona za darmo tego nie zrobi (wymiana szyby jest mniej pracochłonna). Przekalkuljcie to dobrze.

jabko, zgadzam się z Tobą - nie wiem jka to możliwe, że jedna płaska folia może zmniejszyć U o 30%

niemniej skoro taki temat zostal poruszony ciekaw jestem opinii

W sumie przekonuje mnie fakt, że taką folię trudno nakleić i w dodatku musi się to odbywać na idealnie czystą szybę - nie pomyślałem wcześniej o tym. To, że musi to zrobić fachowiec jest jasne, ale w końcu każdy może jakieś drobinki na oknie przeoczyć

Miałem pomysł, żeby ewentualnie w przyszłości zmniejszyć sobie U bez wymiany okien a po prostu naklejając sobie taka folię, bo obecnie nie stać mnie na szyby bezpieczne p4 a jednocześnie z U poniżej 1. Nie wiem nawet czy takie szyby są, a jeśli nawet to pewnie potwornie drogie.

Póki co bez problemu można wybierać pomiędzy szybami bezpiecznymi a energooszczędnymi. Folia to miał być pomysł na połączenie tych dwóch cech.

Obecnie dla mnie ważniejsza jest kwestia bezpieczeństwa więc będę miał po prostu szyby bezpieczne. Z folii na razie się wyleczyłem. Dzięki

• 10 years później...
Co do folii to super sprawa według mnie :) Zamierzam sobie jakieś ciekawe dekoracyjne sprawić, plus sąsiedzi nie będa mi przez okno tak zaglądać ) A odnośne postu wyżej, to nie wiem czy wiesz ale istnieją też folie antywłamaniowe więc możesz zainstalować takie jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie Edytowane przez joliska
Za ukryte linki są bany

Wg. moich informacji naklejanie foli jest nieopłacalne - koszt foli wraz z odpadami może być wyższy niż zakup nowej szyby. Po drugie pamiętajcie że taką czynność należy wykonać na idealnie czystej szybie w innym przypadku pozostanie kurz i inne drobinki pod folią. Żeby założyć taką folię należy wymontować szybę, aby folia była na całej powierzchni również pod listwami przyszybowymi. W związku z tym musi to zrobić osoba umieąca to robić a ona za darmo tego nie zrobi (wymiana szyby jest mniej pracochłonna). Przekalkuljcie to dobrze.

Dobrzy monterzy folii wyciągną zestaw szybowy w cenie albo za parę złotych. Wymiana zestawu szybowego na nowy to dużo większy koszt. Wiem, bo akurat rozważałem wymianę (parę lat temu firma od okien włożyła zestaw odwrotnie i szyba mi się poci). Żeby uzyskać skuteczność szyb jak dla folii, wydatek jest kosmiczny. Folia wychodzi taniej.