Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lusiowo

Recommended Posts

Jak pisałam daleka droga przede mną, bo... jeszcze nie zaczęłam, ale nie od razu Lusiowo zbudowali :)

Stan na dziś:

piękne gospodarstwo rolne ze starą (cudną!) drewnianą chałupą zamieszkaną przez byłych właścicieli onego ;)

Twarde postanowienie zbudowania domku z bali,

prawie upatrzony projekt

las sadzony jeszcze przez dziadka,

zero gotówki + niechęć do kredytów,

pomocowo nastawiona rodzina, przy pozytywnej obojętności małżonka.

Czy coś przeoczyłam? Chyba nie...

Cel?

Domek na długie wakacje i wychowywanie dzieci z opcją taniego lokum na emeryturze;)

Ponieważ kasy brak, więc ta budowa trochę potrwa

:lol: zakładam że ok. 4 lat - optymistka ;)

W tym roku papierologia stosowana - czyli doktorat z prawa budowlanego

i kupno projektu...

O postępach poinformuję w kolejnych postach

8)

• 4 weeks później...

Trochę czasu minęło... i dalej nic :)

Pierwsze starcie z biurokracją za mną :D

Oczywiście planu zagospodarowania przestrzennego w gminie niet... więc pierwszy schodek - konieczne WZ. No ale oczywiście nie wystarczy sam wniosek o wz. Potrzeba do tego kilka załączników - czyli wizyta w satrostwie u geodetów.

Haha a ja naiwna myślałam że w tydzień załatwię pierwszy papierek 8) :lol: :lol: :lol:

Tak więc byłam w najsłynniejszym starostwie w Polsce ;)

odstałam swoje przy kasie żeby nabyć znaczek skarbowy - bez którego nic sie nie da w Polsce załatwić... złożyłam wniosek o wypis i wyrys itp... i teraz czekam....................

Aby umilić sobie to czekanie odwiedziłam swoją działeczkę. Było cudnie! Rośnie na niej mnóstwo ziół i kwiatów polnych! Wyobraźcie sobie zapach macierzanki i świeżego siana suszącego się na polach :D Coś wspaniałego!

I już niedlugo :lol: :lol: :lol: :lol: 8) (hehehe za jakieś 4 lata jak dobrze pójdzie) będę tam pomieszkiwać!!!!

A teraz kiedy nacieszyliśmy zmysł powonienia coś dla oka

To widok z samej góry mojej działeczki :)

http://img134.imageshack.us/img134/378/dscn15480wg.jpg

Na samym dole tam gdzie ta smukła brzoza zaczyna się sad a niżej jest droga asfaltowa (niestety...) między tą brzózką a drogą postawie swój pałac 8) - no może nieco bardziej w prawo - z uwagi na sąsiedztwo.

A tak wygląda od strony wjazdu:

http://img152.imageshack.us/img152/5311/dscn15682ju.jpg

Na prawo rozciąga się sad a na wprost dróżka prowadzi na łąkę i dalej w pola

I jak geodeta i wz pozwolą to na prawo zamiast tych uroczych starych śliwek węgierek stanie mój "Skrzat"

Acha i zapomniałam dodać, że jak złożę wniosek o WZ to dostanę je najwcześniej po 2 miesiącach. Czyli w wakacje nic więcej nie uda mi się zrobić :)

No to cya!

• 4 weeks później...
  • 9 months później...

No tak... przy takim zapale budowa potrwa jakieś 10 lat..

W między tak zwanym czasie dostałam WZ - nie było tak źle

Poszukałam ciekawszego projektu - a co za tym idzie droższego w wykonaniu

a na ten rok mam ambitny plan ;) zdecydować sie na projekt i GO KUPIĆ, postarać się o pozwolenie na budowę i wyciąć las (jednocześnie zalesiając inny kawałek pola - żeby nie było że taka bezwzględna ze mnie egoistka, coś dla swoich wnuków muszę zostawić ;) )

Fundamenty i stan"0" rok 2008 + znalezienie wykonawcy i tu apel:

"Zdolni cieśle z woj. świętokrzyskiego odezwijcie się!!"

A jak dobrze pójdzie w 2009 postawimy stan surowy zamknięty i spędzimy pierwszy urlop z zapachem macierzanki w tle :)

Ech marzenia są piękne- dobrze że są...