Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiaty etc. - interpretacja zapisu

Jeremiasz

Recommended Posts

Witam!

Jak interpretujecie zapis w pkt. 2 art. 29 [...]:

cyt.: "wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;"

Czy po 25 m2 powinien być dopisek każda?

Tzw. PEWNI LUDZIE Z MOJEGO STAROSTWA stwierdzili, że jak mam działkę ok. 900 m2 to mogę postawić jeden tego typu budynek o powierzchni do 25 m2 lub dwa o łącznej powierzchi do 25 m2 sic!

Pozdrawiam.

Acha, uważajcie, bo kwestionują połączenie altany z gruntem (wkopany słup :D ) jako połączenie trwale związane czy jakoś tak. Paranoja.

Powierzchnia łączna, ni jak nie może być inaczej. Natomiast co do określenia "trwale związane z gruntem", co kraj to obyczaj. Znam przypadki, że zaliczono do tej "kategorii" fragmentaryczne" fundamenty betonowe. Gdzieś "obiłem sie" o definicję, że "trwale związane z gruntem" dotyczy rozbiórki, która jest możliwa przy zastosowaniu narzędzi prostych (łopata, kilof, młotek), a teren "odzyskuje" własności pierwotne. Wykopanie słupa, czy podpory betonowej mieści się w tej definicji.

Pozdrawiam

Witam!

Jak interpretujecie zapis w pkt. 2 art. 29 [...]:

cyt.: "wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;"

Czy po 25 m2 powinien być dopisek każda?

Tzw. PEWNI LUDZIE Z MOJEGO STAROSTWA stwierdzili, że jak mam działkę ok. 900 m2 to mogę postawić jeden tego typu budynek o powierzchni do 25 m2 lub dwa o łącznej powierzchi do 25 m2 sic!

Pozdrawiam.

Acha, uważajcie, bo kwestionują połączenie altany z gruntem (wkopany słup :D ) jako połączenie trwale związane czy jakoś tak. Paranoja.

Dla mnie ten przepis oznacza, że na działce 900 m.kw możesz bez pozwolenia postawić dwie wiaty, altany itp. przy czym powierzchnia każej z nich nie może przekroczyć 25 m.kw. A na działce 1001 m kw. mógłbyś postawić cztery takie obiekty. Gdyby chodziło o łączną powierzchnię, przepis powinien być zredagowany inaczej. Nie widzę nigdzie ograniczenia, że takie wiaty itp. nie mogą byc trwale związane z gruntem, wręcz przeciwnie, przepis wymienia je "jednym tchem" z parterowymi budynkami gospodarczymi. Jeśli starostwo kwestionuje Ci zgłoszenie budowy, to albo ich przekonasz ustnie żeby dali spokój, albo żądaj pisemnej decyzji o odmowie przyjęcia zgłoszenia i z tym pisz do wojewody.

Dzięki.

Buduję ogród zimowy na rzucie tarasu (25 m2) i wiatę, która ma w przyszłości być garażem :).

Niestety, w tym drugim przypadku ograniczają mnie dwie rzeczy:

- powierzchnia wiaty 25 m2 (jeśli zgodzić się z interpretacją Tomasza M.) oraz

- wielkokrotność modułu 3x5 dla garaży (potrzeba mi garażu 36,5 m2)

To tak na marginesie.

Radzę sprawdzić dokładnie. Zapis o powierzchni 25m2 w mieście i 35m2 "na wsi" powiązany jest z powierzchnią działki, a nie ilością obiektów. Dla mnie jest to jednoznaczne. Mogą być dwie o nieprzekraczającej powierzchni jednej dozwolonej.

Ogród zimowy, jeśli jest "powiązany" z budynkiem nie jest altaną!

Przepis o 35 m kw. na wsi dotyczy altanek w "rodzinnych ogrodach działkowych", nie na działkach budowlanych. Jeremiasza dotyczy przepis:

"wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;"

Oczywiście, że ogrod zimowy nie jest altaną, ale to nie znaczy, że wymaga pozwolenia na budowę. Wygląda na to, że trzeba będzie zmiejszyć garaż, odpuścić budowę jednego z tych obiektów albo wystąpić o pozwolenie, np. na garaż.

Ok. Dzięki Wam za zainteresowanie tematem.

sSiwy12, mam nadzieję, że chodzi o rodzinne ogrody działkowe - tak przynajmniej wyczytałem.

A jeśli chodzi o ogród zimowy to jest on u mnie trwale powiązany z budynkiem i wtedy podchodzi pod przydomową oranżerię.

Jak macie czas to poczytajcie te dwa wątki, znalazłem dzisiaj. Też coś tam wnoszą. Pozdro.:

http://dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/0/63DA9600C5E811AAC1256EA00024823F?OpenDocument&Start=1&Count=1000&ExpandView&View=n&Cat=pp

http://projekty.domow.net/index.php/article.8293.html

Przepis o 35 m kw. na wsi dotyczy altanek w "rodzinnych ogrodach działkowych", nie na działkach budowlanych. Jeremiasza dotyczy przepis:

"wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;"

Oczywiście, że ogrod zimowy nie jest altaną, ale to nie znaczy, że wymaga pozwolenia na budowę. Wygląda na to, że trzeba będzie zmiejszyć garaż, odpuścić budowę jednego z tych obiektów albo wystąpić o pozwolenie, np. na garaż.

Pewnie skończy się na tym, że będzie ogród zimowy i wiata, każde po 25 m2.

Dzięki wszystkim!

• 4 weeks później...

no dobra - to ja tak przy okazji tematu tez zadam pytanie:

jeśli działka ma 947 m2 i mam na niej postawiony garaż typu blaszak nie przekraczający 25 m2 to musze mieć na niego jakieś zezwolenie i czy ewentualnie mogę mieć takie dwa garaże na tej działce-garaż/blaszak nie jest na trwałe związane z gruntem...plisssssss o jakąś podpowiedź

pozdrawiam m.

Witam

No to ja teraz (co by nie tworzyć nowego tematu ) zapytam jeśli można .

Jaka jest właściwie definicja Wiaty ??? Co to właściwie jest z punktu widzenia prawnego . Jak moze wyglądać wiata i jak ma być wybudowana ,aby była wiatą a nie budynkiem gospodarczym czy czymś innym ?? Z czego może być wykonana a z czego nie może ??? Czy moze miec ściany i drzwi czy to tylko zadaszenie np. na samochód ??

pozdro D.RZ

Przepis o 35 m kw. na wsi dotyczy altanek w "rodzinnych ogrodach działkowych", nie na działkach budowlanych. .

No niezupełnie - na wsi (na działce siedliskowej) można wybudować "na zgłoszenie" wolnostojący budynek gospodarczy do 35m2 o rozpiętości 4.8m i chyba nawet nie ma ograniczeń na liczbę takich budynków.

Witam :D

Goniona żądzą poznania interretacji tego przepisu, zrobiłam wywiad w mojej gminie ... otóż okazało się, że teoretycznie to można budować budynki po 25 mkw na każde 500 metrów, z tym, że należy zachować minimalne odlełości między nimi (3 m - ściany bez okien, 5 m - ściany z oknami).... ale ....

trzeba też badać plan zgospodarowania przestrzennego, gdyż może on poważnie ograniczać to szaleństwo budowlane :-?

np. u mnie, okazuje się, że łączna powierzchnia budynków gosp. nie może przekraczać 35 m kw bez względu na wielkość działki :evil: :o

czyli mając nawet 5000 działkę i tak nie postawię na niej nic więcej ... :x

to można budować budynki po 25 mkw na każde 500 metrów, z tym, że należy zachować minimalne odlełości między nimi (3 m - ściany bez okien, 5 m - ściany z oknami).... ale ....

???

a jak to się ma do

Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie:

paragraf 12.2 W zabudowie jednorodzinnej i zagrodowej nie ustala się wymagań w zakresie zachowania odległości między budynkami w granicach jednej działki budowlanej

i tam jest jeszcze zastrzeżenie przeciwpożarowe z odwołaniem do art. 273.1 ale jest za późno żebym to zrozumiał ;-)

???

Jeżeli dobrze rozumiem to warunek 3 / 4 metry dotyczą odległości od granicy.

Grzegorz

to można budować budynki po 25 mkw na każde 500 metrów, z tym, że należy zachować minimalne odlełości między nimi (3 m - ściany bez okien, 5 m - ściany z oknami).... ale ....

???

a jak to się ma do

Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie:

paragraf 12.2 W zabudowie jednorodzinnej i zagrodowej nie ustala się wymagań w zakresie zachowania odległości między budynkami w granicach jednej działki budowlanej

i tam jest jeszcze zastrzeżenie przeciwpożarowe z odwołaniem do art. 273.1 ale jest za późno żebym to zrozumiał ;-)

???

Jeżeli dobrze rozumiem to warunek 3 / 4 metry dotyczą odległości od granicy.

Grzegorz

Nie mam pojęcia jak się to ma :oops: :cry: NIe sprawdzałam dalej bo i tak nie opłaca mi się budować drugiego pomieszczenia gospodarczego o pow. 10 m .... tak mi panowie powiedzieli i nie sprawdzałam dalej ... :-? No i wydało się, żem leniwa i niedociekliwa

:oops: :cry: :wink:

• 1 year później...

Witam.

Czy może mi ktoś doradzić czy można domek z tego projektu ZG-02

(http://www.enieruchomosci.pl/projekty-domow/projekt.php?pro=2&spudo=50) podciągnąć pod altanę i wybudować w oparciu tylko o zgłoszenie, a nie o pozwolenie na budowę. Zakładam, że w zgłoszeniu zmniejszyłbym powierzchnią zabudowy do 25mkw.

W opisie projektu jest wyraźnie napisane: Altana, budynek parterowy nie podpiwniczony, wykonany w technologii tradycyjnej.

Urzędniczka w starostwie twierdzi, że altana to budowla drweniana nie zamknięta pełnymi ścianami.

Czy zna ktoś budowlaną definicję altany.

Pozdrawiam i proszę o opinie.