Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tynkarz ostrzegł mnie że na ścianie z suporeksu na zaprawę po otynkowaniu tradycyjnie (cem-wap) mogą pojawić się widoczne spoiny.

Nigdy o tym wcześniej nie słyszałem. To prawda czy wynika tylko z jakiegoś błędu tynkarza ?

Pytanie szczególnie do osób jednowarstwowych na grubą spoinę ew. 3W suporeks

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/54827-b%C4%99d%C4%85-widoczne-spoiny-tynk-tradycyjny-na-suporeksie/

Włókna polipropolylenowe w ilości 900g/m3 do zapraw i znacząca zmniejsza sie ryzyko spękań tynków - włókna np. Bautech'a - nie wiem jak te oferowane przez janzar'a ale chyba też powinny byc dobre.
ale tu chodzi o ciemniejsze miejsca - tam gdzie są spoiny anie spękania

chyba :D

Sam pisałeś o spękaniach :wink: o te widoczne spoiny przy normalnej grubości tynku bym się nie obawiał.

Witajcie !

Nie ma czegoś takiego przy dobrze położonej warstwie tynku. Ja mam tak otynkowany dom i niczeg takiego nie obserwowałem, nawet po dużych opadach deszczu nie widać bloczków.

Teraz elewacja została pomalowana i tym bardziej nie ma takliego efektu.

A ja coś takiego widziałem.

Ściana była jednowarstwowa z keramzytu ale murowana na zwykłaj zaprawie. W miejscach gdzie była zaprawa tworzyły się mostki termiczne i wykraplała się para wodna. Stąd były ciemniejsze.

dzięki za odzew.

tynkarzowi chodziło o to, że po jakimœ czasie tynk na spoinie spuchnie z powodu różnicy wilgotnoœci w zimie czy coœ. Co gorsza - zauważyłem taki efekt na fragmencie œciany pokrytej cieniutkš (0,5cm) warstwš zaprawy, więc coœ w tym jest.

poszukam tynkarza który umie to zrobić dobrze, czyli z gwarancjš ze nie będzie spoin

pozdrawiam