Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

P?kni?cia powierzchniowe na ?cianach i suficie

Recommended Posts

Jak sobie radzicie ze spękaniami na sufitach i ścianach?

Mam mieszkanie w starym budownictwie, wszystko ekstra, ale jako że stropy są drewniane, to "pracują" i po czasie pojawiają się (w narożnikach) pęknięcia warstwy gipsu na suficie, na ścianach z kolei najczęściej tam, gdzie w środkuprzebiegają kominy. Zwykłe pomalowanie pokoju nic nie da (sprawdzałem), dlatego szukam innego rozwiązania. Czy oprócz tapet z włókna szklanego jest jeszcze jakiś sposób. A co do tych tapet: czy mogę prosić o jakieś komentarze odnośnie ich wyboru i kładzenia?

Pozdrawiam i dziękuję

Focal (nowy na tym forum)

Problem stary jak... tynk. Najprostsze rozwiazania to oczywiście płyty GK, tapety, płytki okładzinowe styropianowe itp. Zlikwidować przez malowanie tego się nie da, prędzej czy później wyjdzie. Gładź gipsowa (cekol) też sama nic nie da. Ostatnio, jeden z moich klientów zdecydował się na siatkę z włókna szklanego i na to gładź gipsową 2x. Sprawdzi się to z pewnością, ale koszt relatywnie duży. Będę jednak starał się Go namówić na zastosowanie tynku rolkowego Permuro. Może to zadziała i zobaczę, jak wyjdzie kosztowo. Poczytać możesz o tym tu i tu.

Pzdr.

Mam ten sam problem. Rozwiązałam to w ten sposób. Kuchnia sufit podwieszany i płyty kartonowo-gipsowe takie typowe jak do tych syfitów. Przedpokój, mały pokój stelarz i kasetony ze sklejki to samo w ubikacji (tylko tu powlekane steropianowe). W duzym pokoju tez metalowy stelarz tylko kasetony wykonane z płyty gipsowej i wytapetowane niektóre tapetą taką jak na ścianie (flizelinowa, rozciągliwa dobra na pęknięcia których na ścianach też nie brak), pozostałe białe pomalowane. w przedpokoju wyklejone ściany korkiem. W kuchni panele MDF. Mam teraz kłopot jak ruszyć łazienkę (nie chce już tapety), a ta nadaje się tylko do wymiany KOT!!!! Chciałabym płytki ale co z tymi pęknięciami. Może ktos poradzi.