Gagata 29.05.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 jakie powinny być warstwy pod deskami? Ostatnio jeden wykonawca nas przekonuje, że nie potrzeba ocieplenia między legary, wystarczy ta pustka powietrzna i już. Dom niepodpiwniczony.Chmmm....?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 29.05.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Ja nie jest potrzebna to ja jestem Św.Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 29.05.2006 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Pawel78 - a zerknij tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1224029#1224029 ..i co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 29.05.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Ja nie jest potrzebna to ja jestem Św.Mikołaj Mam nadzieję Paweł78, że na święta mnie odwiedzisz??? P.S. Może być każdy prezent oprócz: skarpetki, majtki, czapka i szalik!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FYM 29.05.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 powietrze jet moze i najlepszym izolatorem..ale pewnie podłoga jest wentylowana i coś dmuchnie i ciepłego powietrza nie ma a izolacyjnosc cieplna deski np 22mm jaka jest wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 29.05.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 ...ale pewnie podłoga jest wentylowana i coś dmuchnie i ciepłego powietrza nie ma... A co ma dmuchnąć - toż to parter bez piwnicy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 31.05.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Po pierwsze na gruncie powinna leżeć folia. Przestrzeń pod deskami powinna być wentylowana a między legarami MUSI być izolacja cieplna (wełna). A wystarczyło uczyć się fizyki budowli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 01.06.2006 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Paweł78, zapraszamy do grupy olsztyńskiej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 01.06.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Paweł78, zapraszamy do grupy olsztyńskiej! Jeśli budujesz w okolicy Olsztyna to jest to Warmia a nie Mazury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 01.06.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Paweł78, zapraszamy do grupy olsztyńskiej! Jeśli budujesz w okolicy Olsztyna to jest to Warmia a nie Mazury. ...grupa olsztyńska przyjmuje wszystkich i z Warmii i z Mazur i tego czegoś na wschód od Warmii zapraszamy na pogaduchy http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=9429&start=4260 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 06.06.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 ... Przestrzeń pod deskami powinna być wentylowana a między legarami MUSI być izolacja cieplna (wełna). A wystarczyło uczyć się fizyki budowli... No to proszę o wykład z fizyki budowli. P.S. Jak na razie zastanawiam się, jak wentylować deski z upchaną wełną między legarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 07.06.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Juz w domach z roku 1900 widziałem otwory wentylacyjne pomiędzy legarami. I nigdy nic tam się nie działo. Po wojnie w Polsce pojawiło sie wielu fachowców którzy remontując stare domy zaklejali otwory wentylacyjne.Od tamtej pory pojawiły się kłopoty z pleśnią i grzybem. Jeśli ktoś chce zobaczyć jak poprawnie wykonać podłogę drewnianą na legarach niech zajrzy do książki Budownictwo Ogólne tom 2 fizyka budowli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 07.06.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 powietrze jet moze i najlepszym izolatorem..ale pewnie podłoga jest wentylowana i coś dmuchnie i ciepłego powietrza nie ma a izolacyjnosc cieplna deski np 22mm jaka jest wiadomo Po pierwsze. Mnie zastanowiła ta wersja wentylowania podłogi. Jeżeli coś ma dmuchnąć i wydmuchać ciepłe to wynika, że w to miejsce wpłynie zimne. Więc skąd zimne powietrze jak wentylacja odbywa się w obiegu zamkniętym? Juz w domach z roku 1900 widziałem otwory wentylacyjne pomiędzy legarami. I nigdy nic tam się nie działo. Po wojnie w Polsce pojawiło sie wielu fachowców którzy remontując stare domy zaklejali otwory wentylacyjne. Od tamtej pory pojawiły się kłopoty z pleśnią i grzybem. Jeśli ktoś chce zobaczyć jak poprawnie wykonać podłogę drewnianą na legarach niech zajrzy do książki Budownictwo Ogólne tom 2 fizyka budowli. Po drugie. Teraz wymuszamy obieg powietrza (wentylatory) lub zakładamy specjalne listwy cokołowe z otworami wentylacyjnymi. Wiercenie nie jest trendy Po trzecie. Odnośnie mojej wątpliwości z ociepleniem z wełny (niektórzy zalecają zostawienie tylko 1-2 cm powietrza). Czy niewymuszony obieg powietrza jest w stanie skutecznie wentylować przestrzeń wypełnioną wełną (podejrzewam, że domy z 1900 roku ocieplenia wełninego nie posiadały )??? Po czwarte. Napisz coś więcej o książce. Czy to praca zbiorowa czy ma autora? Po piąte. Dzięki za wykład (bardzo krótki ) z fizyki budowli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 08.06.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 praca zbiorowa pod kierunkiem prof.dr hab.inż Piotra Klemma Wydawnictwo Arkady z 2005 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 08.06.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 10.06.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 dlaczego upieracie się przy wełnie .są przecie inne możliwości izolacji termicznaj i akustycznej .np : Keramzyt czy też Farmacel .poniżej mały przykład : . http://www.republika.pl/slawkowo/gips3.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akusta 08.08.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Jak na razie zastanawiam się, jak wentylować deski z upchaną wełną między legarami. Tak jak na załączonym obrazku, max 60% wysokości. Dylatacje przy ścianie na płycie nośnej lub desce bitej do legara + zwykły odstęp na listwie przyściennej lub listwa wentylowana. Pozdrawiam r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts