Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ile żył i o jakim przekroju powinien mieć kabel do bramofonu aby nie było kłopotów z pokonaniem odległości 40 metrów?

A może nie opłaca się kłaść oddzielnego kabla tylko dać jeden wielożyłowy telefoniczno-bramofonowy?

Bardzo proszę forumowych Specusiów o pomoc!

Pozdr

https://forum.murator.pl/topic/54840-ile-%C5%BCy%C5%82-do-bramofonu/

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja planuję w przyszłości wideodomofon.

Ja tak samo!

Myślałam, że "bramofon" = "wideofon"

Bramofon, to tylko część domofonu zamontowana przy furtce (jak sama nazwa wskazuje) :lol:

PS. Ja też planuję wideodomofon.

https://forum.murator.pl/topic/54840-ile-%C5%BCy%C5%82-do-bramofonu/#findComment-1198545

Ile żył i o jakim przekroju powinien mieć kabel do bramofonu aby nie było kłopotów z pokonaniem odległości 40 metrów?

A może nie opłaca się kłaść oddzielnego kabla tylko dać jeden wielożyłowy telefoniczno-bramofonowy?

Bardzo proszę forumowych Specusiów o pomoc!

Pozdr

Bezwzględnie do linii telefonicznej i domofonu puszczamy osobne kable!

W przeciwnym razie videofon będzie narażony na uszkodzenie przy każdej burzy (przepięcia w instalacji telefonicznej uszkodzą czułe urządzenia videofonu).

Przy odległościach do 30 m wystarczy kabel min. 8 żył o przekroju 0,8 mm² . Powyżej 30m zalecany jest dodatkowo przewód koncentryczny do przesyłu sygnału wizji i kabel min. 6 żyły o przekroju 0,8 mm²

Są też tanie rozwiązania zaczerpnięte z telewizji przemysłowej, umożliwiające przesłanie sygnału video na odległość do 400 m przy pomocy skrętki komputerowej (czyli bez przewodu koncentrycznego).

Do domofonu i linii telefonicznej koniecznie trzeba stosować przewód ziemny - żelowany, np. XzTKMXpw lub skrętkę komputerową żelowaną FTP-F.

Warto dać osobny przewód do sterowania ryglem elektromagnetycznym, ale -UWAGA- przewód do rygla powinien przechodzić do rygla przez kasetę rozmówną. Niektóre typy domofonów i videodomofonów wyzwalanie rygla mają właśnie z kasety rozmównej.

Jeśli planujesz montaż videodomofonu, to najpierw ustal konfigurację (czego, ile i gdzie ma być - ile monitorów, uniforów, ew. ile kamer - jeśli masz np. dwa wejścia). Następnie wybierz producenta i ustal jakie połączenia trzeba wykonać. Nie ma tu rozwiązań uniwersalnych. Część monitorów ma wbudowane zasilacze i z monitora wychodzi przewód sieciowy zakończony wtyczką (np. KOCOM lub COMMAX), więc trzeba w miejscu montażu monitora (pod spodem monitora) przewidzieć niszę w ścianie z zamontowanym małym gniazdkiem, bo przewód zwisający z monitora do gniazdka raczej ładnie nie wygląda. Inne monitory (np. WINNERS) mają osobne zasilacze w formie dużej, czarnej wtyczki. W takim przypadku najlepiej ukryć gdzieś taki zasilacz (w mało widocznym miejscu - jakieś pomieszczenie gospodarcze, garaż, itp.) i do monitora doprowadzić już zasilanie niskonapięciowe (grubszym przewodem, bo monitory źle znoszą spadki napięcia).

UWAGA!!! Przy układaniu instalacji trzeba zwracać uwagę, aby przewodów nie zaginać (prowadzić delikatnym łukiem)!!! Każdy przewód ma określony min. promień gięcia.

Kable żelowane można kupić w hurtowni elektrycznej Elektra w Ursusie, ul. Dzieci Warszawy 13, tel. 0 22 622 68 14

Spory wybór videodomofonów masz w firmie obok Twojej budowy :D

Lab-tronik

ul. Siekierkowska 8

Jak będziesz chciała już kupić, to mogę udostępnić swój rabat :D.

Na koniec napiszę jeszcze o innym rozwiązaniu, mianowicie połączenie linii telefonicznej i domofonu pod telefony w domu. Taką funkcję realizuje specjalny moduł - BRAMOTEL

Wówczas do odbierania połączeń z domofonu i otwierania rygla w furtce służy każdy telefon domowy (również bezprzewodowy - fajna sprawa :D ).

Jeśli musisz mieć również podgląd obrazu z bramy, to lepiej zastosować osobną kamerę patrzącą na cały podjazd, a nie zamontowaną w wideofonie, bo te i tak kiepsko pokazują obraz. Z reguły osoba dzwoniąca przybliża się do domofonu, bo utarło się, że z domofonu słabo słychać, więc trzeba stać blisko :lol: . Wówczas twarz gościa jest tak mocno zniekształcona, że i tak nie wiemy, kto to jest :-?.

Obraz z osobnej kamery patrzącej na cały podjazd przed furtką/bramą więcej pokazuje (cała postać i ew. samochód przed bramą).

Taki obraz można oglądać albo na małych monitorkach LCD zamontowanych na ścianie zamiast videodomofonu, albo podłączyć do instalacji antenowej w budynku i oglądać na każdym telewizorze w domu (albo jedno i drugie :wink: ).

Opcja chyba warta rozważenia :).

https://forum.murator.pl/topic/54840-ile-%C5%BCy%C5%82-do-bramofonu/#findComment-1198940

Bardzo ciekawy ten Bramotel. Czy dobrze rozumiem:

1. nie kupuję całego zestawu, tylko samą kasetę / panel (chodzi mi o ustrojstwo przy furtce) i elektrozamek,

2. ciągnę kabel (ilo żyłowy?) do domu i podłączam do Bramotelu,

3. Bramotel z kolei podłączam do do dwóch drutów telefonicznych?

I już? Działa z każdą kasetą?

https://forum.murator.pl/topic/54840-ile-%C5%BCy%C5%82-do-bramofonu/#findComment-1199340

Bardzo ciekawy ten Bramotel. Czy dobrze rozumiem:

1. nie kupuję całego zestawu, tylko samą kasetę / panel (chodzi mi o ustrojstwo przy furtce) i elektrozamek,

2. ciągnę kabel (ilo żyłowy?) do domu i podłączam do Bramotelu,

3. Bramotel z kolei podłączam do do dwóch drutów telefonicznych?

I już? Działa z każdą kasetą?

Tak Misiu, kupujesz dowolną kasetę rozmówną (czyli panel przy furtce) i podłączasz do Bramotela (przewód czterożyłowy + dwa do rygla).

Do Bramotela podłączasz linię telefoniczną oraz aparaty telefoniczne i już - działa :D

Można też do Bramotela podłączyć standardowy aparat domofonowy (lub kilka aparatów), tzw. unifon.

Po linkiem, który podałem jest odnośnik do instrukcji instalacji i obsługi Bramotela. W instrukcji jest schemat połączeń.

https://forum.murator.pl/topic/54840-ile-%C5%BCy%C5%82-do-bramofonu/#findComment-1199511

Jestem już po wykonaniu wideobramofonu właśnie z MIWI URMET z Łodzi. Miałem przygotowany (zakopany) kabel 2x7 żył; okazało się,że za mało bo: chciałem mieć 3 monitory i 2 słuchawki; pełny interkom oraz możliwość sygnalizacji (czerwona dioda) niezamkniętej furtki na każdym z odbiorników. Ważne jest też aby mieć możliwość dowolnego wyłączania sygnału na odbiorniku (zielona dioda) gdy np. w danym pomieszczeniu śpi dziecko. Służę pomocą w tym temacie. Pzdr.

https://forum.murator.pl/topic/54840-ile-%C5%BCy%C5%82-do-bramofonu/#findComment-1200897

Ciekawi mnie ile zapłaciłeś za wersję z interkomem (mnie dealerzy wyliczali jakieś astronomiczne kwoty)?

Odnośnie sygnalizacji niedomknięcia furtki - czy nie lepszy jest taki siłownik domykający furtkę? Czy chodzi ci o sytuacje kiedy ktoś specjalnie blokuje zamknięcie tak byś o tym nie wiedział?

https://forum.murator.pl/topic/54840-ile-%C5%BCy%C5%82-do-bramofonu/#findComment-1200920

ania właśnie chodzi o to gdy ktoś specjalnie niedomyka lub blokuje furtkę. Ja mam ponad 30m do furtki i w zimę, w nocy lub gdy leje deszcz nie za bardzo by mi się chciało sprawdzać czy furtka jest dobrze zamknięta. Wszystkie materiały (w tym schemat i projekt MIWI URMET gratis) ok.5.500zł. Jest tańsza wersja,ale nie polecam! Pzdr.
https://forum.murator.pl/topic/54840-ile-%C5%BCy%C5%82-do-bramofonu/#findComment-1201355