Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile żył do bramofonu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciekawi mnie ile zapłaciłeś za wersję z interkomem (mnie dealerzy wyliczali jakieś astronomiczne kwoty)?

Odnośnie sygnalizacji niedomknięcia furtki - czy nie lepszy jest taki siłownik domykający furtkę? Czy chodzi ci o sytuacje kiedy ktoś specjalnie blokuje zamknięcie tak byś o tym nie wiedział?

Jest też na rynku podobne urządzenie, co Bramotel, dla dwóch abonentów, z możliwością wykonywania połączeń wewnętrznych :)

Odnośnie sygnalizacji zamknięcia furtki, to tylko specjalny zamek elektromagnetyczny z wbudowanym czujnikiem umożliwia tak naprawdę kontrolę zamknięcia furtki. Zwykły czujnik otwarcia zamontowany przy furtce nie wykrywa, czy jest ona zatrzaśnięta, a jedynie czy jest przymknięta (nie wykrywa pozycji zamka, tylko pozycję skrzydła furtki).

_ZBYCH_ uznanie i podziw. Ja "te rzeczy" (czyt.wiedzę)wyciągałem od instalatorów w czasie montażu, dlatego miałem poprawki i uzupełnienia. Np. problem samej kamerki: u znajomych widziałem jak wygląda obraz z kamerki kupionej w Castoramie - horror: szaro, zamazane i zniekształcane obrazy przy ruchu! Moja nie wymaga w nocy żadnego podświetlania, obraz jest taki sam w nocy jak i w dzień. Idealny. Pzdr.

Wszystkie materiały (w tym schemat i projekt MIWI URMET gratis) ok.5.500zł. Jest tańsza wersja,ale nie polecam! Pzdr.

A ja mam tak (instalacja amatorska - nie jestem elektronikiem):

- przed furtką jest latarnia, wiec widoczność przed brama i furtką oraz na front działki doskonała czy w dzień czy w nocy.

- przy furtce od zewnatrz duzy, czerwony przycisk dzwonka, kaseta rozmówna domofonu podłączona do bramotela i czujnik ruchu reagujacy gdy we wnece bramofurtki znajdzie sie człowiek lub pojazd..

- w oknie lukarny, od frontu umieszczona analogowa kamera kolorowa Panasonic o doskonałej rozdzielczości i z 20-krotnum zoomem optycznym. Kamerę zakupiłem za 100 zł na warszawskim Wolumenie bo ma zepsuty magnetowid (nie nagrywa i nie odtwarza). Kamera jest umieszczona pod sufitem lukarny w sypialni dzieki czemu pracuje w stałej temperaturza inie jest narażona na żadne wpływy atmosferyczne.

- kamera jest podłączona wyjsciem video z odpowiednimi stykami (juz nie pamietam które i nie będę teraz rozkręcał) eurozłacza w telewizorach domowych (3 szt.) Schemat podłączenia znalazłem w internecie chyba pod hasłem eurozłacze.

- furtka (i brama) otwierane i blokowane z domu pilotem lub przyciskiem na tablicach kontrolnych budynku które znajdują sie w gabinecie, salonie, sypialni i wiatrołapie gdzie również znajduja sie diody sygnalizacyjne stanu furtki czy bramy (czerwona dioda - nie swieci -zamkniete, mruga powoli - otwiera sie, mruga szybko - zamyka sie, swieci stale - jest otwarta.).

- w salonie i gabinecie umieszczony mały manipilatorek (wyjety ze starego joystika) służący do obsługi zoomuu kamery

Działa to tak:

- wieczór, siedzę w fotelu i gapię się bezmyślnie w telewizor,

- pod mój dom podjeżdża samochód,

- załącza sie czujnik ruchu włączajac zasilacz kamery w domu,

- włącza sie kamera wyłączajac mi w połowie reklamę kabaretu Mumio i na ekranie telewizora pokazuje mi się podjazd a na nim od strony ulicy zieloną renówkę która z nikim mi sie nie kojarzy,

- z renówki wysiada facet i rozglada się,

- robię zbliżenie na facjatę, ma zmarszczki, bedzie miał pod 60-kę, ale nie przypomina mi nikogop znajomego,

- podnosze słuchawkę bezprzewodowego telefonu i pytam "dobry wieczór, pan do kogo ?"

- facet wyglada na wypłoszonego, rozglada sie płochliwie nie bardzo wiedząc co to mówi i kto oraz skad go widzi,

- okazuje sie ze jest diostarczycielem przesyłki na którą oczekuje żona,

- OK, zapraszam goscia do srodka otwierajac mu furtkę która po przejściu zamyka sie samoczynnie (jak w markecie).

- po wyjściu gościa zerkam na panel kontrolny - lampka furtki miga szybko co znaczy że sie samoczynnie zamyka i po chwili gaśnie - zamkniete.

- czujnik ruchu wyłacza kamerę (po cóż miałaby cały czas pobierać prąd) a ja wracam do mojej ulubionej reklamy. Niestety skończyła się !

CAŁKOWITY KOSZT TEJ INSTALACJI VIDEOBRAMOFONOWEJ TO OK. 350,- ZŁ.

Jak znajdę trochę czasu i kasy - kupię eodpowiednia kartę komputerową i program i uruchomięzapis zdarzeń na na dysku (dla W-11).

Ponieważ jestem leniwy ale niebogaty - takich różnych wynalazków mam w domu wiecej bo to moje hooby.

Ostatnio np. skonstruowałem sygnalizator obecnosci poczty w skrzynce pocztowej, do budowy którego wykorzystałem:

- mikrowyłacznik krańcowy ze złomowanej drukarki,

- nóżkę od złomowanego odkurzacza,

- część złomowanej suwmiarki,

- listewkę ze złomowanej lodówki

- 2 zawiaski ze starej, połamanej szafki

- kawał przewodu kupionego za 5 zł. u ruskich,

- diodę mrugajacą

Dodatkowo u żółtków kupiłem za 3 zł. dziecięcy telefon komórkowy który mówi kilka zdań po polsku , podłączyłem z głośniczkiem i w/wspomnianą instalacją i teraz listonosz po otwarciu klapki skrzynku pocztowej słyszy "dzień dobry, jak sie masz !" a po włożeniu poczty i zamknieciu klapki "dziekuję, do widzenia !".

Działa doskonale podobnie jak inne powstała na podobnej zasadzie zabawki ułatwiajace mi życie , ale to juz temat na inne wątki.

Pozdrawiam.

Wszystkie materiały (w tym schemat i projekt MIWI URMET gratis) ok.5.500zł. Jest tańsza wersja,ale nie polecam! Pzdr.

A ja mam tak (instalacja amatorska - nie jestem elektronikiem):

- przed furtką jest latarnia, wiec widoczność przed brama i furtką oraz na front działki doskonała czy w dzień czy w nocy.

- przy furtce od zewnatrz duzy, czerwony przycisk dzwonka, kaseta rozmówna domofonu podłączona do bramotela i czujnik ruchu reagujacy gdy we wnece bramofurtki znajdzie sie człowiek lub pojazd..

- w oknie lukarny, od frontu umieszczona analogowa kamera kolorowa Panasonic o doskonałej rozdzielczości i z 20-krotnum zoomem optycznym. Kamerę zakupiłem za 100 zł na warszawskim Wolumenie bo ma zepsuty magnetowid (nie nagrywa i nie odtwarza). Kamera jest umieszczona pod sufitem lukarny w sypialni dzieki czemu pracuje w stałej temperaturza inie jest narażona na żadne wpływy atmosferyczne.

- kamera jest podłączona wyjsciem video z odpowiednimi stykami (juz nie pamietam które i nie będę teraz rozkręcał) eurozłacza w telewizorach domowych (3 szt.) Schemat podłączenia znalazłem w internecie chyba pod hasłem eurozłacze.

- furtka (i brama) otwierane i blokowane z domu pilotem lub przyciskiem na tablicach kontrolnych budynku które znajdują sie w gabinecie, salonie, sypialni i wiatrołapie gdzie również znajduja sie diody sygnalizacyjne stanu furtki czy bramy (czerwona dioda - nie swieci -zamkniete, mruga powoli - otwiera sie, mruga szybko - zamyka sie, swieci stale - jest otwarta.).

- w salonie i gabinecie umieszczony mały manipilatorek (wyjety ze starego joystika) służący do obsługi zoomuu kamery

Działa to tak:

- wieczór, siedzę w fotelu i gapię się bezmyślnie w telewizor,

- pod mój dom podjeżdża samochód,

- załącza sie czujnik ruchu włączajac zasilacz kamery w domu,

- włącza sie kamera wyłączajac mi w połowie reklamę kabaretu Mumio i na ekranie telewizora pokazuje mi się podjazd a na nim od strony ulicy zieloną renówkę która z nikim mi sie nie kojarzy,

- z renówki wysiada facet i rozglada się,

- robię zbliżenie na facjatę, ma zmarszczki, bedzie miał pod 60-kę, ale nie przypomina mi nikogop znajomego,

- podnosze słuchawkę bezprzewodowego telefonu i pytam "dobry wieczór, pan do kogo ?"

- facet wyglada na wypłoszonego, rozglada sie płochliwie nie bardzo wiedząc co to mówi i kto oraz skad go widzi,

- okazuje sie ze jest diostarczycielem przesyłki na którą oczekuje żona,

- OK, zapraszam goscia do srodka otwierajac mu furtkę która po przejściu zamyka sie samoczynnie (jak w markecie).

- po wyjściu gościa zerkam na panel kontrolny - lampka furtki miga szybko co znaczy że sie samoczynnie zamyka i po chwili gaśnie - zamkniete.

- czujnik ruchu wyłacza kamerę (po cóż miałaby cały czas pobierać prąd) a ja wracam do mojej ulubionej reklamy. Niestety skończyła się !

CAŁKOWITY KOSZT TEJ INSTALACJI VIDEOBRAMOFONOWEJ TO OK. 350,- ZŁ.

Jak znajdę trochę czasu i kasy - kupię eodpowiednia kartę komputerową i program i uruchomięzapis zdarzeń na na dysku (dla W-11).

Ponieważ jestem leniwy ale niebogaty - takich różnych wynalazków mam w domu wiecej bo to moje hooby.

Ostatnio np. skonstruowałem sygnalizator obecnosci poczty w skrzynce pocztowej, do budowy którego wykorzystałem:

- diodę mrugajacą

Dodatkowo u żółtków kupiłem za 3 zł. dziecięcy telefon komórkowy który mówi kilka zdań po polsku , podłączyłem z głośniczkiem i w/wspomnianą instalacją i teraz listonosz po otwarciu klapki skrzynku pocztowej słyszy "dzień dobry, jak sie masz !" a po włożeniu poczty i zamknieciu klapki "dziekuję, do widzenia !".

Działa doskonale podobnie jak inne powstała na podobnej zasadzie zabawki ułatwiajace mi życie , ale to juz temat na inne wątki.

Pozdrawiam.

No cóż, nic dodać nic ujšć, ale w zdaniu: "Ponieważ jestem leniwy ale niebogaty - takich różnych wynalazków mam w domu wiecej bo to moje hooby." zamiast "ale" wstawiłbym "i" 8) :lol:

Pozdrawiam- gratuluję pomysłowoœci.

... do budowy którego wykorzystałem:

- diodę mrugajacą

Mam stare kalosze, 30 opakowań po jajkach i zwój drutu wiązałkowego po murarzach. Czy dałoby się z tego zmontować zdalnie sterowany helikopter? Proszę o szybką odpowiedź.

... do budowy którego wykorzystałem:

- diodę mrugajacą

Mam stare kalosze, 30 opakowań po jajkach i zwój drutu wiązałkowego po murarzach. Czy dałoby się z tego zmontować zdalnie sterowany helikopter? Proszę o szybką odpowiedź.

niestety z tego materialu to tylko zrobisz okret wojenny... :D

Oczywiscie że się da.

Ale Ty go nie zmontujesz bo brakuje Ci jeszcze jednego elementu.

Nazywa się POMYSŁ !!!

A TEGO NIE DA SIĘ KUPIĆ.

A okręt wojenny nie jest mi potrzebny do życia bo jestem pacyfistą.

Pozdrawiam.

Eskimos czy można odkupić Twój patent i zamontujesz to tak samo u mnie w domu?:):):)

Patent, ten i moje inne, które w wolnej chwili ew. opiszę, uczestnicy tego forum mają odemnie gratis.

W końcu ja też się od Was cały czas (odkąd odkryłem forum) czegoś uczę, zwłaszcza że jestem budowlańcem-amatorem a moją profesjonalną specjalnoscią są samochody a zwłaszcza wypadki samochodowe majace raczej niewielki zwiazek z budową, (no chyba że ktoś sie bardzo spieszył, bo mu cementu zabrakło na budowie...).

Dlatego raczej nie podejmę się fizycznego montażu takich zabawek u innych, zwłaszcza że jest to moje hobby i do wielu rozwiazań dochodzę metodą prób i błedów.

Pozatym nie wiem jak tam u Ciebie AVID z okablowaniem, a takie najlepiej robić przed położeniem tynku, kostki, itp.

Chętnie natomiast udzielę Tobie i każdemu innemu forumowiczowi wyjaśnień co do szczegółów konstrukcyjnych i sposobach wykonania moich zabawek – bo tak je traktuję..

Zresztą, są to instalacje proste jak konstrukcja cepa a to dlatego że są głównie analogowe, bo z elektroniką to juz słabiej sobie radzę.

Ma to jednak tę zaletę że są przez to tanie i niezawodne.

Zawsze stosuję instalacje przewodowe, jako tańsze, prostsze, łatwiejsze w zasilaniu i bardziej niezawodne.

Bawi mnie też, kiedy stworzę coś z elementów pochodzących z innych bezużytecznych już urzadzeń a nie z zakupionych w sklepie..

Na poczatek wyjaśnię że czas jakiś temu doszedłem do wnoisku że skoro juz wkładam swój dorobek we własny dom, to warto wydać ok. 1 % jego wartości na umozliwienie sobie łatwego kontrolowania stanu budynku i posesji o każdej porze.

Na etapie stanu surowego budynku kupiłem u ruskich za 50 zł. (wyprzedaż – bo już wracali do domu) 100 mb. 16-zyłowego przewodu typu telefoniczna skrętka i 50 mb. przewodu ekranowanego podwójnego.

W budynku wyznaczyłem 5 węzłowych punktów, które połączyłem wiazką przewodów (2x16 niskonapieciowych żył telefonicznych, 3 żyły 230V, przewody ekranowane do 7 punktów planowanych kamer i 3 gniazdek telewizorów oraz komputera.

Tak więc powstała sieć analogowa której sercem jest ukryty w budynku wezeł główny w którym zbiegają sie wszystkie przewody od kamer, czujek ruchu wewnetrznych i zewnetrznych, dymu, gazu, zalania, węzła bramo-furtki, i paneli kontrolnych w wyznaczonych pomieszczeniach oraz centrala alarmowa z telepowiadamianiem , centralka bramotela oraz własnej roboty rozgałęziacz przewodów kamer (z 7 kamer – na 3 odbiormiki w dowolnej konfiguracji).

Węzeł ten umieściłem w najprawdziwszym sejfie z szyfrowym zamkiem wycofanym z uzytku w mojej byłej firmie.

Sejf jest wbetonowany w posadzkę a wszystkie przewody wchodzą i wychodza spod posadzki i dalej biegną w posadzce i pod tynkiem w ścianach i suficie, stąd cała instalacja jest niewidoczna poza urzadzeniami końcowymi.

W gabinecie, salonie, sypialni znajdują się zamontowane w najdogodniejszym miejscu ściany panele kontrolne posesji o wym. ok. 20x30x0,4 cm pokryte b. twardą i gładka białą płytą z poliweglanu (po 8 zł. w firmie w Pruszkowie) na które nakleiłem wydrukowany na folii samoprzylepnej a wykonany w Paint-cie kolorowy plan posesji i budynku. W miejscach istotnych umieszczone sa różnokolorowe diody stałe lub migajace. Sygnalizuja one w sposób intuicyjny i pozwalajacy jednym rzutem oka okreslić stan posesji i w budynku w zakresie:

- co się dzieje na ulicy na wysokości mojej posesji a zwłaszcza we wnęce bramo-furtki tj. otrzymac sygnał obecności świetlny (opcjonalnie dźwiekowy) i ew. obejrześ na ekranie telewizora lub komputera (w perspektywie zapis tego na dysku komputera również pod nieobezność domowników).

- pod nieobecność domowników nagrać wiadomość pozostawioną przez gościa (w perspektywie obejrzeć czym podjechał był i w jakim był krawacie).

- porozumieć się przez słuchawkę bezprzewodową z ew. rozmówcą na ulicy.

- z poziomu słuchawki otworzyć gosciowi furtke.

- z poziomu pilota lub przycisku otworzyć, zamknąć, ew. zablokować otwartą bramę.

- sprawdzić w jakim położeniu jest brama i furtka

- sprawdzić czy zamkniete są drzwi z przodu i z tyłu budynku i wrota garażowe jak też czy drzwi jedne i drugie zamkniete są na klucz.

- otrzymać sygnał świetlny (opcjonalnie dźwiekowy) że na posesji pojawił sie intruz oraz jednym rzutem oka stwierdzić w jakim rejonie posesji (w perspektywie obejrzeć go sobie na ekranie i poinformować że jest w ukrytej kamerze a pod nieobecność domowników nagrać jego wizytę).

- i jeszcze parę innych funkcji których przybywa bo system jest rozbudowywalny.

Przy drzwiach wejsciowych w wiatrołapie są tylko diody sygnalizujące stan drzwi przednich i tylnych oraz bramy i furtki oraz ewentualnej obecnosci intruza przed domem.

We wszystkich panelach umieszczone sa różnego rodzaju przyciski służace do róznych celów i za długo by o nich tutaj pisać bo to juz inne „patenty”.

Cały system zasilany jest z zasilacza alarmu który i tak pracuje non stop a przy tym w razie wyłączenia prądu przechodzi na zasilanie z akumulatorka.

Jeśli kogoś interesują jakieś szczegóły – odpowiem.

No a instalacja która interesuje AVID-a to proste połaczenie paru znanych wszystkim elementów, tj:

- czujnik ruchu (ja przerobiłem zwykły czujnik na 230 V z marketu za 12 zł,- i teraz „patrzy” przez otworek ok 10 mm srednicy dodatkowo jeszcze przysłaniany metoda prób i błedów aby nie uruchamiały go przejeżdżajace ulicą samochody i przechodzacy chodnikiem przechodnie).

- kaseta rozmówna domofonowa zakupiona za 80 zł na Wolumenie.

- przycisk (wielki, czerwony o średnicy ok 25 mm (6 zł,- j.w.)

- bramotel (zakupiony na Allegro)

- analogowa kolorowa kamera video 8 mm – Panasonic, pewnie z 10 letnia ale o doskonałej jakości obrazu (jak juz pisałem 100,- zł,- i wcale nie trudno taką kupić – teraz wszyscy przechodzą na cyfrówki)

- przekażnik do załącznaia zasilania kamery (230 V).

- troche kabli, końcówek i innych drobnych elementów oraz mnóstwo „zabawy”.

Żaden to wynalazek i na rynku istnieją znacznie bardziej zaawansowane technicznie oraz inteligentniejsze systemy, tyle że kosztuja one nawet 100 razy wiecej a pozatym co to za frajda pójść i kupić (zwłaszcza system który co inteligentniejszy bandzior bedzie znał lepiej odemnie!).

Ludzie którzy tworzą swoje wymarzone domy zamiast pójść do dewelopera i kupić taki jaki jest do sprzedania – muszą zrozumiec co mam na myśli.

Pozdrawiam wszystkim pasjonatów własnego domu którzy nie chcą całego życia spedzić w Szuflandii.

PS. Pamietacie jeszcze „Kingsajz” ?

darek_wy ta kamerka tania nie była. A przynajmniej nie taka tania jaką ma ESKIMOS. Jak koniecznie potrzebujesz jej typ to muszę sprawdzić na f-rach. Daj znać czy szukać. Pzdr.

Spróbuj znaleźć w wolnej chwili... :wink:

Szukam takiej, przez którą coś będzie widać szczególnie w nocy.

Dzięki

Ta kamera to URMET 725/600 do panela. Koszt 1.207,80zł. Kupiłem ją w MIWI URMET w Łodzi. Pzdr.