_ZBYCH_ 31.05.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 ...wypracowanie... Rety, ZBYCHu, toż to gotowy artykuł do publikacji jest! Dziękuję za wyczerpujące wskazówki! jestem takiego samego adania co ania,ZBYCH jestes super Dziękuję, bardzo mi miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 31.05.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Ciekawi mnie ile zapłaciłeś za wersję z interkomem (mnie dealerzy wyliczali jakieś astronomiczne kwoty)? Odnośnie sygnalizacji niedomknięcia furtki - czy nie lepszy jest taki siłownik domykający furtkę? Czy chodzi ci o sytuacje kiedy ktoś specjalnie blokuje zamknięcie tak byś o tym nie wiedział? Jest też na rynku podobne urządzenie, co Bramotel, dla dwóch abonentów, z możliwością wykonywania połączeń wewnętrznych Odnośnie sygnalizacji zamknięcia furtki, to tylko specjalny zamek elektromagnetyczny z wbudowanym czujnikiem umożliwia tak naprawdę kontrolę zamknięcia furtki. Zwykły czujnik otwarcia zamontowany przy furtce nie wykrywa, czy jest ona zatrzaśnięta, a jedynie czy jest przymknięta (nie wykrywa pozycji zamka, tylko pozycję skrzydła furtki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gourmand 31.05.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 I wszystko jasne, na Zbycha zawsze można liczyć !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 01.06.2006 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 _ZBYCH_ uznanie i podziw. Ja "te rzeczy" (czyt.wiedzę)wyciągałem od instalatorów w czasie montażu, dlatego miałem poprawki i uzupełnienia. Np. problem samej kamerki: u znajomych widziałem jak wygląda obraz z kamerki kupionej w Castoramie - horror: szaro, zamazane i zniekształcane obrazy przy ruchu! Moja nie wymaga w nocy żadnego podświetlania, obraz jest taki sam w nocy jak i w dzień. Idealny. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_wy 01.06.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 rosa, a jaką masz kamerkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 01.06.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Wszystkie materiały (w tym schemat i projekt MIWI URMET gratis) ok.5.500zł. Jest tańsza wersja,ale nie polecam! Pzdr. A ja mam tak (instalacja amatorska - nie jestem elektronikiem): - przed furtką jest latarnia, wiec widoczność przed brama i furtką oraz na front działki doskonała czy w dzień czy w nocy. - przy furtce od zewnatrz duzy, czerwony przycisk dzwonka, kaseta rozmówna domofonu podłączona do bramotela i czujnik ruchu reagujacy gdy we wnece bramofurtki znajdzie sie człowiek lub pojazd.. - w oknie lukarny, od frontu umieszczona analogowa kamera kolorowa Panasonic o doskonałej rozdzielczości i z 20-krotnum zoomem optycznym. Kamerę zakupiłem za 100 zł na warszawskim Wolumenie bo ma zepsuty magnetowid (nie nagrywa i nie odtwarza). Kamera jest umieszczona pod sufitem lukarny w sypialni dzieki czemu pracuje w stałej temperaturza inie jest narażona na żadne wpływy atmosferyczne. - kamera jest podłączona wyjsciem video z odpowiednimi stykami (juz nie pamietam które i nie będę teraz rozkręcał) eurozłacza w telewizorach domowych (3 szt.) Schemat podłączenia znalazłem w internecie chyba pod hasłem eurozłacze. - furtka (i brama) otwierane i blokowane z domu pilotem lub przyciskiem na tablicach kontrolnych budynku które znajdują sie w gabinecie, salonie, sypialni i wiatrołapie gdzie również znajduja sie diody sygnalizacyjne stanu furtki czy bramy (czerwona dioda - nie swieci -zamkniete, mruga powoli - otwiera sie, mruga szybko - zamyka sie, swieci stale - jest otwarta.). - w salonie i gabinecie umieszczony mały manipilatorek (wyjety ze starego joystika) służący do obsługi zoomuu kamery Działa to tak: - wieczór, siedzę w fotelu i gapię się bezmyślnie w telewizor, - pod mój dom podjeżdża samochód, - załącza sie czujnik ruchu włączajac zasilacz kamery w domu, - włącza sie kamera wyłączajac mi w połowie reklamę kabaretu Mumio i na ekranie telewizora pokazuje mi się podjazd a na nim od strony ulicy zieloną renówkę która z nikim mi sie nie kojarzy, - z renówki wysiada facet i rozglada się, - robię zbliżenie na facjatę, ma zmarszczki, bedzie miał pod 60-kę, ale nie przypomina mi nikogop znajomego, - podnosze słuchawkę bezprzewodowego telefonu i pytam "dobry wieczór, pan do kogo ?" - facet wyglada na wypłoszonego, rozglada sie płochliwie nie bardzo wiedząc co to mówi i kto oraz skad go widzi, - okazuje sie ze jest diostarczycielem przesyłki na którą oczekuje żona, - OK, zapraszam goscia do srodka otwierajac mu furtkę która po przejściu zamyka sie samoczynnie (jak w markecie). - po wyjściu gościa zerkam na panel kontrolny - lampka furtki miga szybko co znaczy że sie samoczynnie zamyka i po chwili gaśnie - zamkniete. - czujnik ruchu wyłacza kamerę (po cóż miałaby cały czas pobierać prąd) a ja wracam do mojej ulubionej reklamy. Niestety skończyła się ! CAŁKOWITY KOSZT TEJ INSTALACJI VIDEOBRAMOFONOWEJ TO OK. 350,- ZŁ. Jak znajdę trochę czasu i kasy - kupię eodpowiednia kartę komputerową i program i uruchomięzapis zdarzeń na na dysku (dla W-11). Ponieważ jestem leniwy ale niebogaty - takich różnych wynalazków mam w domu wiecej bo to moje hooby. Ostatnio np. skonstruowałem sygnalizator obecnosci poczty w skrzynce pocztowej, do budowy którego wykorzystałem: - mikrowyłacznik krańcowy ze złomowanej drukarki, - nóżkę od złomowanego odkurzacza, - część złomowanej suwmiarki, - listewkę ze złomowanej lodówki - 2 zawiaski ze starej, połamanej szafki - kawał przewodu kupionego za 5 zł. u ruskich, - diodę mrugajacą Dodatkowo u żółtków kupiłem za 3 zł. dziecięcy telefon komórkowy który mówi kilka zdań po polsku , podłączyłem z głośniczkiem i w/wspomnianą instalacją i teraz listonosz po otwarciu klapki skrzynku pocztowej słyszy "dzień dobry, jak sie masz !" a po włożeniu poczty i zamknieciu klapki "dziekuję, do widzenia !". Działa doskonale podobnie jak inne powstała na podobnej zasadzie zabawki ułatwiajace mi życie , ale to juz temat na inne wątki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 01.06.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Fajne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 01.06.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Wszystkie materiały (w tym schemat i projekt MIWI URMET gratis) ok.5.500zł. Jest tańsza wersja,ale nie polecam! Pzdr. A ja mam tak (instalacja amatorska - nie jestem elektronikiem): - przed furtką jest latarnia, wiec widoczność przed brama i furtką oraz na front działki doskonała czy w dzień czy w nocy. - przy furtce od zewnatrz duzy, czerwony przycisk dzwonka, kaseta rozmówna domofonu podłączona do bramotela i czujnik ruchu reagujacy gdy we wnece bramofurtki znajdzie sie człowiek lub pojazd.. - w oknie lukarny, od frontu umieszczona analogowa kamera kolorowa Panasonic o doskonałej rozdzielczości i z 20-krotnum zoomem optycznym. Kamerę zakupiłem za 100 zł na warszawskim Wolumenie bo ma zepsuty magnetowid (nie nagrywa i nie odtwarza). Kamera jest umieszczona pod sufitem lukarny w sypialni dzieki czemu pracuje w stałej temperaturza inie jest narażona na żadne wpływy atmosferyczne. - kamera jest podłączona wyjsciem video z odpowiednimi stykami (juz nie pamietam które i nie będę teraz rozkręcał) eurozłacza w telewizorach domowych (3 szt.) Schemat podłączenia znalazłem w internecie chyba pod hasłem eurozłacze. - furtka (i brama) otwierane i blokowane z domu pilotem lub przyciskiem na tablicach kontrolnych budynku które znajdują sie w gabinecie, salonie, sypialni i wiatrołapie gdzie również znajduja sie diody sygnalizacyjne stanu furtki czy bramy (czerwona dioda - nie swieci -zamkniete, mruga powoli - otwiera sie, mruga szybko - zamyka sie, swieci stale - jest otwarta.). - w salonie i gabinecie umieszczony mały manipilatorek (wyjety ze starego joystika) służący do obsługi zoomuu kamery Działa to tak: - wieczór, siedzę w fotelu i gapię się bezmyślnie w telewizor, - pod mój dom podjeżdża samochód, - załącza sie czujnik ruchu włączajac zasilacz kamery w domu, - włącza sie kamera wyłączajac mi w połowie reklamę kabaretu Mumio i na ekranie telewizora pokazuje mi się podjazd a na nim od strony ulicy zieloną renówkę która z nikim mi sie nie kojarzy, - z renówki wysiada facet i rozglada się, - robię zbliżenie na facjatę, ma zmarszczki, bedzie miał pod 60-kę, ale nie przypomina mi nikogop znajomego, - podnosze słuchawkę bezprzewodowego telefonu i pytam "dobry wieczór, pan do kogo ?" - facet wyglada na wypłoszonego, rozglada sie płochliwie nie bardzo wiedząc co to mówi i kto oraz skad go widzi, - okazuje sie ze jest diostarczycielem przesyłki na którą oczekuje żona, - OK, zapraszam goscia do srodka otwierajac mu furtkę która po przejściu zamyka sie samoczynnie (jak w markecie). - po wyjściu gościa zerkam na panel kontrolny - lampka furtki miga szybko co znaczy że sie samoczynnie zamyka i po chwili gaśnie - zamkniete. - czujnik ruchu wyłacza kamerę (po cóż miałaby cały czas pobierać prąd) a ja wracam do mojej ulubionej reklamy. Niestety skończyła się ! CAŁKOWITY KOSZT TEJ INSTALACJI VIDEOBRAMOFONOWEJ TO OK. 350,- ZŁ. Jak znajdę trochę czasu i kasy - kupię eodpowiednia kartę komputerową i program i uruchomięzapis zdarzeń na na dysku (dla W-11). Ponieważ jestem leniwy ale niebogaty - takich różnych wynalazków mam w domu wiecej bo to moje hooby. Ostatnio np. skonstruowałem sygnalizator obecnosci poczty w skrzynce pocztowej, do budowy którego wykorzystałem: - mikrowyłacznik krańcowy ze złomowanej drukarki, - nóżkę od złomowanego odkurzacza, - część złomowanej suwmiarki, - listewkę ze złomowanej lodówki - 2 zawiaski ze starej, połamanej szafki - kawał przewodu kupionego za 5 zł. u ruskich, - diodę mrugajacą Dodatkowo u żółtków kupiłem za 3 zł. dziecięcy telefon komórkowy który mówi kilka zdań po polsku , podłączyłem z głośniczkiem i w/wspomnianą instalacją i teraz listonosz po otwarciu klapki skrzynku pocztowej słyszy "dzień dobry, jak sie masz !" a po włożeniu poczty i zamknieciu klapki "dziekuję, do widzenia !". Działa doskonale podobnie jak inne powstała na podobnej zasadzie zabawki ułatwiajace mi życie , ale to juz temat na inne wątki. Pozdrawiam. No cóż, nic dodać nic ujšć, ale w zdaniu: "Ponieważ jestem leniwy ale niebogaty - takich różnych wynalazków mam w domu wiecej bo to moje hooby." zamiast "ale" wstawiłbym "i" Pozdrawiam- gratuluję pomysłowoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yanek 01.06.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Fju, fju - niele kolega wymylił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yanek 01.06.2006 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Popieram własnš inicjatywę. Jeszcze jakie pomysły i własnej roboty wynalazki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yanek 01.06.2006 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Do Eskimosa oczywicie się zwracam Choć może kto jeszcze może się pochwalić jakimi "hand-made"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 01.06.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 ... do budowy którego wykorzystałem: - mikrowyłacznik krańcowy ze złomowanej drukarki, - nóżkę od złomowanego odkurzacza, - część złomowanej suwmiarki, - listewkę ze złomowanej lodówki - 2 zawiaski ze starej, połamanej szafki - kawał przewodu kupionego za 5 zł. u ruskich, - diodę mrugajacą Mam stare kalosze, 30 opakowań po jajkach i zwój drutu wiązałkowego po murarzach. Czy dałoby się z tego zmontować zdalnie sterowany helikopter? Proszę o szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 02.06.2006 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 ... do budowy którego wykorzystałem: - mikrowyłacznik krańcowy ze złomowanej drukarki, - nóżkę od złomowanego odkurzacza, - część złomowanej suwmiarki, - listewkę ze złomowanej lodówki - 2 zawiaski ze starej, połamanej szafki - kawał przewodu kupionego za 5 zł. u ruskich, - diodę mrugajacą Mam stare kalosze, 30 opakowań po jajkach i zwój drutu wiązałkowego po murarzach. Czy dałoby się z tego zmontować zdalnie sterowany helikopter? Proszę o szybką odpowiedź. niestety z tego materialu to tylko zrobisz okret wojenny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 02.06.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Mam stare kalosze, 30 opakowań po jajkach i zwój drutu wiązałkowego po murarzach. Czy dałoby się z tego zmontować zdalnie sterowany helikopter? Proszę o szybką odpowiedź. Oczywiscie że się da. Ale Ty go nie zmontujesz bo brakuje Ci jeszcze jednego elementu. Nazywa się POMYSŁ !!! A TEGO NIE DA SIĘ KUPIĆ. A okręt wojenny nie jest mi potrzebny do życia bo jestem pacyfistą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 02.06.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 darek_wy ta kamerka tania nie była. A przynajmniej nie taka tania jaką ma ESKIMOS. Jak koniecznie potrzebujesz jej typ to muszę sprawdzić na f-rach. Daj znać czy szukać. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 02.06.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Eskimos czy można odkupić Twój patent i zamontujesz to tak samo u mnie w domu?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_wy 02.06.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 darek_wy ta kamerka tania nie była. A przynajmniej nie taka tania jaką ma ESKIMOS. Jak koniecznie potrzebujesz jej typ to muszę sprawdzić na f-rach. Daj znać czy szukać. Pzdr. Spróbuj znaleźć w wolnej chwili... Szukam takiej, przez którą coś będzie widać szczególnie w nocy. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 02.06.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Eskimos czy można odkupić Twój patent i zamontujesz to tak samo u mnie w domu?:) Patent, ten i moje inne, które w wolnej chwili ew. opiszę, uczestnicy tego forum mają odemnie gratis. W końcu ja też się od Was cały czas (odkąd odkryłem forum) czegoś uczę, zwłaszcza że jestem budowlańcem-amatorem a moją profesjonalną specjalnoscią są samochody a zwłaszcza wypadki samochodowe majace raczej niewielki zwiazek z budową, (no chyba że ktoś sie bardzo spieszył, bo mu cementu zabrakło na budowie...). Dlatego raczej nie podejmę się fizycznego montażu takich zabawek u innych, zwłaszcza że jest to moje hobby i do wielu rozwiazań dochodzę metodą prób i błedów. Pozatym nie wiem jak tam u Ciebie AVID z okablowaniem, a takie najlepiej robić przed położeniem tynku, kostki, itp. Chętnie natomiast udzielę Tobie i każdemu innemu forumowiczowi wyjaśnień co do szczegółów konstrukcyjnych i sposobach wykonania moich zabawek – bo tak je traktuję.. Zresztą, są to instalacje proste jak konstrukcja cepa a to dlatego że są głównie analogowe, bo z elektroniką to juz słabiej sobie radzę. Ma to jednak tę zaletę że są przez to tanie i niezawodne. Zawsze stosuję instalacje przewodowe, jako tańsze, prostsze, łatwiejsze w zasilaniu i bardziej niezawodne. Bawi mnie też, kiedy stworzę coś z elementów pochodzących z innych bezużytecznych już urzadzeń a nie z zakupionych w sklepie.. Na poczatek wyjaśnię że czas jakiś temu doszedłem do wnoisku że skoro juz wkładam swój dorobek we własny dom, to warto wydać ok. 1 % jego wartości na umozliwienie sobie łatwego kontrolowania stanu budynku i posesji o każdej porze. Na etapie stanu surowego budynku kupiłem u ruskich za 50 zł. (wyprzedaż – bo już wracali do domu) 100 mb. 16-zyłowego przewodu typu telefoniczna skrętka i 50 mb. przewodu ekranowanego podwójnego. W budynku wyznaczyłem 5 węzłowych punktów, które połączyłem wiazką przewodów (2x16 niskonapieciowych żył telefonicznych, 3 żyły 230V, przewody ekranowane do 7 punktów planowanych kamer i 3 gniazdek telewizorów oraz komputera. Tak więc powstała sieć analogowa której sercem jest ukryty w budynku wezeł główny w którym zbiegają sie wszystkie przewody od kamer, czujek ruchu wewnetrznych i zewnetrznych, dymu, gazu, zalania, węzła bramo-furtki, i paneli kontrolnych w wyznaczonych pomieszczeniach oraz centrala alarmowa z telepowiadamianiem , centralka bramotela oraz własnej roboty rozgałęziacz przewodów kamer (z 7 kamer – na 3 odbiormiki w dowolnej konfiguracji). Węzeł ten umieściłem w najprawdziwszym sejfie z szyfrowym zamkiem wycofanym z uzytku w mojej byłej firmie. Sejf jest wbetonowany w posadzkę a wszystkie przewody wchodzą i wychodza spod posadzki i dalej biegną w posadzce i pod tynkiem w ścianach i suficie, stąd cała instalacja jest niewidoczna poza urzadzeniami końcowymi. W gabinecie, salonie, sypialni znajdują się zamontowane w najdogodniejszym miejscu ściany panele kontrolne posesji o wym. ok. 20x30x0,4 cm pokryte b. twardą i gładka białą płytą z poliweglanu (po 8 zł. w firmie w Pruszkowie) na które nakleiłem wydrukowany na folii samoprzylepnej a wykonany w Paint-cie kolorowy plan posesji i budynku. W miejscach istotnych umieszczone sa różnokolorowe diody stałe lub migajace. Sygnalizuja one w sposób intuicyjny i pozwalajacy jednym rzutem oka okreslić stan posesji i w budynku w zakresie: - co się dzieje na ulicy na wysokości mojej posesji a zwłaszcza we wnęce bramo-furtki tj. otrzymac sygnał obecności świetlny (opcjonalnie dźwiekowy) i ew. obejrześ na ekranie telewizora lub komputera (w perspektywie zapis tego na dysku komputera również pod nieobezność domowników). - pod nieobecność domowników nagrać wiadomość pozostawioną przez gościa (w perspektywie obejrzeć czym podjechał był i w jakim był krawacie). - porozumieć się przez słuchawkę bezprzewodową z ew. rozmówcą na ulicy. - z poziomu słuchawki otworzyć gosciowi furtke. - z poziomu pilota lub przycisku otworzyć, zamknąć, ew. zablokować otwartą bramę. - sprawdzić w jakim położeniu jest brama i furtka - sprawdzić czy zamkniete są drzwi z przodu i z tyłu budynku i wrota garażowe jak też czy drzwi jedne i drugie zamkniete są na klucz. - otrzymać sygnał świetlny (opcjonalnie dźwiekowy) że na posesji pojawił sie intruz oraz jednym rzutem oka stwierdzić w jakim rejonie posesji (w perspektywie obejrzeć go sobie na ekranie i poinformować że jest w ukrytej kamerze a pod nieobecność domowników nagrać jego wizytę). - i jeszcze parę innych funkcji których przybywa bo system jest rozbudowywalny. Przy drzwiach wejsciowych w wiatrołapie są tylko diody sygnalizujące stan drzwi przednich i tylnych oraz bramy i furtki oraz ewentualnej obecnosci intruza przed domem. We wszystkich panelach umieszczone sa różnego rodzaju przyciski służace do róznych celów i za długo by o nich tutaj pisać bo to juz inne „patenty”. Cały system zasilany jest z zasilacza alarmu który i tak pracuje non stop a przy tym w razie wyłączenia prądu przechodzi na zasilanie z akumulatorka. Jeśli kogoś interesują jakieś szczegóły – odpowiem. No a instalacja która interesuje AVID-a to proste połaczenie paru znanych wszystkim elementów, tj: - czujnik ruchu (ja przerobiłem zwykły czujnik na 230 V z marketu za 12 zł,- i teraz „patrzy” przez otworek ok 10 mm srednicy dodatkowo jeszcze przysłaniany metoda prób i błedów aby nie uruchamiały go przejeżdżajace ulicą samochody i przechodzacy chodnikiem przechodnie). - kaseta rozmówna domofonowa zakupiona za 80 zł na Wolumenie. - przycisk (wielki, czerwony o średnicy ok 25 mm (6 zł,- j.w.) - bramotel (zakupiony na Allegro) - analogowa kolorowa kamera video 8 mm – Panasonic, pewnie z 10 letnia ale o doskonałej jakości obrazu (jak juz pisałem 100,- zł,- i wcale nie trudno taką kupić – teraz wszyscy przechodzą na cyfrówki) - przekażnik do załącznaia zasilania kamery (230 V). - troche kabli, końcówek i innych drobnych elementów oraz mnóstwo „zabawy”. Żaden to wynalazek i na rynku istnieją znacznie bardziej zaawansowane technicznie oraz inteligentniejsze systemy, tyle że kosztuja one nawet 100 razy wiecej a pozatym co to za frajda pójść i kupić (zwłaszcza system który co inteligentniejszy bandzior bedzie znał lepiej odemnie!). Ludzie którzy tworzą swoje wymarzone domy zamiast pójść do dewelopera i kupić taki jaki jest do sprzedania – muszą zrozumiec co mam na myśli. Pozdrawiam wszystkim pasjonatów własnego domu którzy nie chcą całego życia spedzić w Szuflandii. PS. Pamietacie jeszcze „Kingsajz” ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 07.06.2006 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 ESKIMOSWIELKIE DZIĘKI ZA TAK DŁUGI LIST ALE JA NIE MAM TAKIEJ SUPER "ŻYŁKI" JAK TY :(ALE MAM KAMERKE HI 8 KTÓRA NIE NAGRYWA WIĘC COŚ MAM ALE SAM SOBIE Z TYM NIE PORADZE JESTEM W TE KLOCKI TZW ŚMIERDZIROBÓTKA:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 08.06.2006 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 darek_wy ta kamerka tania nie była. A przynajmniej nie taka tania jaką ma ESKIMOS. Jak koniecznie potrzebujesz jej typ to muszę sprawdzić na f-rach. Daj znać czy szukać. Pzdr. Spróbuj znaleźć w wolnej chwili... Szukam takiej, przez którą coś będzie widać szczególnie w nocy. Dzięki Ta kamera to URMET 725/600 do panela. Koszt 1.207,80zł. Kupiłem ją w MIWI URMET w Łodzi. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts