Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka płyta OSB na podłogę stryszku

Recommended Posts

To ciekawe co piszesz. Ale ja mam jeszcze jedno pytanie. Poddasze u mnie jest użytkowe ocieplone od strony dachu i na suficie (który jest podłogą strychu). Dach na strychu jest nieocieplony. Czy mogę ocieplić dach na strychu? Co wtedy z wykraplaniem wody?

Ja już mam ocieplony stryszek nieużytkowy, na to płyty k-g, folia, płyta osb 22. Warstwa ocieplenia - 20 cm w tym miejscu (gdzie indziej 25). Mam teraz pytanie - czy w takim razie mam zaplanować jakiś grzejniczek na stryszku? Jego powierzchnia po podłodze to ok. 70m, wysokość maks. ok. 2m - także szkoda było takiej pięknej graciarni nie zrobić... Prosze o poradę :)

Z płyty OSB na podłodze, taki był temat wątku, przeszło na płytę OSB na ścianach i dachu. Czyżby pełzająca płyta OSB?

Ale do tematu - baba, w Twoim przypadku proponuję rozważyć założenie ogrzewania, może przedłużyć istniejącą instalację cieplną? Przy tej powierzchni chyba się opłaca.

A tak apropo's - widac że samo pisanie postów mało wpływa na wyobraźnię Forumowiczów. Dopiero zdjęcia robią swoje.

Na ścianach płyty osb nie mam, jest tylko podłogą stryszku...

Dach mam ocieplony "klasycznie", czyli jest: płyta karton-gips (zwykła), folia paroizolacyjna, wełna, folia wysokoparoprzepuszczalna, dachówka ceramiczna...

Nie wiem, jak z co, ale może rzeczywiście jakiś grzejniczek elektryczny rozważymy... Jaka powinna być temperatura na stryszku, żeby opisane przez Ciebie efekty nie występowały??

Na ścianach płyty osb nie mam, jest tylko podłogą stryszku...

Proponuję dokładnie poczytać moje wypowiedzi dotyczące podłogi na nieogrzewanym stryszku - http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=15624&highlight=osb+poddasze

Może wyjdę na upartego, ale co mi tam 8) Czy można położyć płyty OSB jako podłogę stryszku i ponawiercać w niej otwory dla wentylacji? Jeśli tak, to jak gęsto te otwory i jakiej średnicy.

To jest jedyne godne uwagi rozwiązanie, kiedy płyta jest juz położona. Im większe i im więcej otworów wytniesz - tym lepiej dla Twojego stropu.

Podłoga nie jest jeszcze położona. Wolałbym jednak mimo wszystko podziurawioną OSB niż deski. To ile i jakie te dziury wywiercić?

Po prostu - nie ogrzewanych stryszków nie ocieplać. I to wszystko. A bo i po co ocieplać jak będą nieogrzewane? Chyba, że się ma za dużo kasy i ... za dobrze zbudowany dom, który na siłę chce się doprowadzić do ruiny.

planowałem dać ocieplenie na strychu ( skosy do poziomu strychu i sufit - wełna + folia paroizolacyjna , czyli normalnie i chyba poprawnie ) a ponad sufitem na strychu dać wełnę np. 10 cm , bez folii i na to G-K , może nie tyle żeby ocieplić , bo nieogrzewane , ale po to żeby nie było tam tak gorąco w lecie. Czy w takim razie dawanie wełny na strychu nieogrzewanym jest błędem ? jak nie będzie folii , to będzie wentylacja i nic się nie zawilgoci ...tak mi się wydaje , ale może się mylę?? podpowiedzcie!