Bigsister 29.05.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Jakiej grubości płyte OSB mogę zastosować na podłogę stryszku, która miałaby zastąpić deskę o grubosci 22mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moba 29.05.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 gdzieś widziałam wątek na forum gdzie było napisane, że minimalna grubość płyty osb na podłogę to 18mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 29.05.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Ju jest wątek na ten temat:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=71974&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.05.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Wszystko zależy od rozstawu podparć i przeznaczenia stryszku. Radzę dać płytę OSB gruboci 22 mm tym bardziej, że tej podłogi nie będzie zbyt dużo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 30.05.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Mi przy rozstawie belek 70 cm doradzono płytę 22mm - w projekcie były deski 32mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 30.05.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Ja mam na trojkacie nieuzytkowym plyte OSB 18 mm (nie ma zadnych duzych obciazen, odleglosci miedzy legarkami ok. 50 cm), natomiast nizej na poddaszu uzytkowym mam OSB 22 mm oraz deski podlogowe podobnej grubosci. Rozstaw miedzy legarami ok. 35-45 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 31.05.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Proponuję poczytać moje wypowiedzi - http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=15624&highlight=osb+poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 31.05.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Proponuję poczytać moje wypowiedzi - http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=15624&highlight=osb+poddasze To ciekawe co piszesz. Ale ja mam jeszcze jedno pytanie. Poddasze u mnie jest użytkowe ocieplone od strony dachu i na suficie (który jest podłogą strychu). Dach na strychu jest nieocieplony. Czy mogę ocieplić dach na strychu? Co wtedy z wykraplaniem wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 31.05.2006 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 http://img252.imageshack.us/img252/6474/skanuj00889yy.jpg To są skutki ocieplania i zakładania folii paroizolacyjnej na strychach nieogrzewanych. Poczytaj też tutaj - http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?t=915 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 31.05.2006 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 To są skutki ocieplania i zakładania folii paroizolacyjnej na strychach nieogrzewanych. Poczytaj też tutaj - http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?t=915 A fuj! W takim razie jak rozwiązać sprawę ocieplenia mojego stryszku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 31.05.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Po prostu - nie ogrzewanych stryszków nie ocieplać. I to wszystko. A bo i po co ocieplać jak będą nieogrzewane? Chyba, że się ma za dużo kasy i ... za dobrze zbudowany dom, który na siłę chce się doprowadzić do ruiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.05.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Ja już mam ocieplony stryszek nieużytkowy, na to płyty k-g, folia, płyta osb 22. Warstwa ocieplenia - 20 cm w tym miejscu (gdzie indziej 25). Mam teraz pytanie - czy w takim razie mam zaplanować jakiś grzejniczek na stryszku? Jego powierzchnia po podłodze to ok. 70m, wysokość maks. ok. 2m - także szkoda było takiej pięknej graciarni nie zrobić... Prosze o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 31.05.2006 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Z płyty OSB na podłodze, taki był temat wątku, przeszło na płytę OSB na ścianach i dachu. Czyżby pełzająca płyta OSB? Ale do tematu - baba, w Twoim przypadku proponuję rozważyć założenie ogrzewania, może przedłużyć istniejącą instalację cieplną? Przy tej powierzchni chyba się opłaca. A tak apropo's - widac że samo pisanie postów mało wpływa na wyobraźnię Forumowiczów. Dopiero zdjęcia robią swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 31.05.2006 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Dopiero zdjęcia robią swoje. Oj tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.05.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Na ścianach płyty osb nie mam, jest tylko podłogą stryszku...Dach mam ocieplony "klasycznie", czyli jest: płyta karton-gips (zwykła), folia paroizolacyjna, wełna, folia wysokoparoprzepuszczalna, dachówka ceramiczna...Nie wiem, jak z co, ale może rzeczywiście jakiś grzejniczek elektryczny rozważymy... Jaka powinna być temperatura na stryszku, żeby opisane przez Ciebie efekty nie występowały?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 31.05.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Na ścianach płyty osb nie mam, jest tylko podłogą stryszku... Proponuję dokładnie poczytać moje wypowiedzi dotyczące podłogi na nieogrzewanym stryszku - http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=15624&highlight=osb+poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 31.05.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Na ścianach płyty osb nie mam, jest tylko podłogą stryszku... Proponuję dokładnie poczytać moje wypowiedzi dotyczące podłogi na nieogrzewanym stryszku - http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=15624&highlight=osb+poddasze Może wyjdę na upartego, ale co mi tam Czy można położyć płyty OSB jako podłogę stryszku i ponawiercać w niej otwory dla wentylacji? Jeśli tak, to jak gęsto te otwory i jakiej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 31.05.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 To jest jedyne godne uwagi rozwiązanie, kiedy płyta jest juz położona. Im większe i im więcej otworów wytniesz - tym lepiej dla Twojego stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 31.05.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 To jest jedyne godne uwagi rozwiązanie, kiedy płyta jest juz położona. Im większe i im więcej otworów wytniesz - tym lepiej dla Twojego stropu. Podłoga nie jest jeszcze położona. Wolałbym jednak mimo wszystko podziurawioną OSB niż deski. To ile i jakie te dziury wywiercić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 31.05.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Po prostu - nie ogrzewanych stryszków nie ocieplać. I to wszystko. A bo i po co ocieplać jak będą nieogrzewane? Chyba, że się ma za dużo kasy i ... za dobrze zbudowany dom, który na siłę chce się doprowadzić do ruiny. planowałem dać ocieplenie na strychu ( skosy do poziomu strychu i sufit - wełna + folia paroizolacyjna , czyli normalnie i chyba poprawnie ) a ponad sufitem na strychu dać wełnę np. 10 cm , bez folii i na to G-K , może nie tyle żeby ocieplić , bo nieogrzewane , ale po to żeby nie było tam tak gorąco w lecie. Czy w takim razie dawanie wełny na strychu nieogrzewanym jest błędem ? jak nie będzie folii , to będzie wentylacja i nic się nie zawilgoci ...tak mi się wydaje , ale może się mylę?? podpowiedzcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts