Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka płyta OSB na podłogę stryszku

Recommended Posts

Po prostu - nie ogrzewanych stryszków nie ocieplać. I to wszystko. A bo i po co ocieplać jak będą nieogrzewane? Chyba, że się ma za dużo kasy i ... za dobrze zbudowany dom, który na siłę chce się doprowadzić do ruiny.

planowałem dać ocieplenie na strychu ( skosy do poziomu strychu i sufit - wełna + folia paroizolacyjna , czyli normalnie i chyba poprawnie ) a ponad sufitem na strychu dać wełnę np. 10 cm , bez folii i na to G-K , może nie tyle żeby ocieplić , bo nieogrzewane , ale po to żeby nie było tam tak gorąco w lecie. Czy w takim razie dawanie wełny na strychu nieogrzewanym jest błędem ? jak nie będzie folii , to będzie wentylacja i nic się nie zawilgoci ...tak mi się wydaje , ale może się mylę?? podpowiedzcie!

Podczepiam się do pytania, Wojciech Nitka możesz sie wypowiedzieć?

planowałem dać ocieplenie na strychu ( skosy do poziomu strychu i sufit - wełna + folia paroizolacyjna , czyli normalnie i chyba poprawnie ) a ponad sufitem na strychu dać wełnę np. 10 cm , bez folii i na to G-K , może nie tyle żeby ocieplić , bo nieogrzewane , ale po to żeby nie było tam tak gorąco w lecie.

Jak zapewnisz dobrą wentylację strychy, która będzie 24 godziny na dobę wyprowadzała gorące powietrze z poddasza na zewnątrz, to latem naprawdę nie będzie tam gorąco.

Uważam, że dawanie izolacji tam, gdzie pomieszczenia nie będą ogrzewane, za błędne. Lepiej zapewnić dobrą wentylację, a ta:

- po pierwsze - zapewni trwałość drewnianej konstrukcji dachu, bo wszelka wilgoć ze strychu wyprowadzana będzie natychmiast na zewnątrz,

- po drugie - zapewni, latem w gorące dni, chłód na strych, a tym samym chłód na poddaszu, bo powietrze na strychu nie nadąży się nagrzać, zanim zostanie wyprowadzone na zewnątrz.

Po prostu - zapewnić dobrą wentylację strychu, a nie wydawać kasy na izolację, która w sumie izolować nie będzie.

A tak przy okazji - jakie masz pokrycie dachu - na deskowaniu czy bez?

• 1 year później...

Witam

Podciagam temat izolacji stryszku bo ciekawy i na czasie :lol: .

W projekcie mam 20 cm pomiedzy krokwiami do szczytu i 15 cm pomiedzy jetkami .

W zimie zalezy mi na tym zeby wilgoc i niska temp nie zaszkodzila wzmacniaczom i takim tam od anten, do tego trzeba by bylo zaizolowac kanaly rekuperatora.

W lecie chce miec jak najlepsza izolacje od nagrzanego dachu.

Czy w takim razie dac 20 cm na jestki + 10 na wierzch a same kanaly i urzadzenia otulic w welne a stryszek robic wentylowany ??

Czy moze jednak tak jak w projekcie tyle ze paroizolacja tylko pod jetkami a nie pod krokwiami ? pylenie welny mozna w sumie rozwiazac membrana paroprzepuszczalna jesli paroizolacyjna jest zla ?? .

pozdrawiam

Zonzi

• 8 months później...
  • 1 year później...
czytam, czytam i jako baba chyba nie do końca rozumiem... mam wełnę już położoną do samego szczytu (część ogrzewana+część tzw strychowa). W części strychowej mam założoną wełnę 10 (rada mojego już byłego wykonawcy). Chcę zrobić tam mały stryszek, bo takowy zawsze się przydaje na mała rupieciarnię :) Niestety kupiłam za cieknie płyty OSB (12mm :cry: zamiast przynajmniej 18 - ale ponoć miały wystarczyć...) Zwrócic nie mogę. Czy nadają się na obicie szczytów pokrytych wełną? I tak coś muszę tam założyć żeby przykryć wełnę...

• 2 weeks później...