anndy 25.06.2006 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Po prostu - nie ogrzewanych stryszków nie ocieplać. I to wszystko. A bo i po co ocieplać jak będą nieogrzewane? Chyba, że się ma za dużo kasy i ... za dobrze zbudowany dom, który na siłę chce się doprowadzić do ruiny. planowałem dać ocieplenie na strychu ( skosy do poziomu strychu i sufit - wełna + folia paroizolacyjna , czyli normalnie i chyba poprawnie ) a ponad sufitem na strychu dać wełnę np. 10 cm , bez folii i na to G-K , może nie tyle żeby ocieplić , bo nieogrzewane , ale po to żeby nie było tam tak gorąco w lecie. Czy w takim razie dawanie wełny na strychu nieogrzewanym jest błędem ? jak nie będzie folii , to będzie wentylacja i nic się nie zawilgoci ...tak mi się wydaje , ale może się mylę?? podpowiedzcie! Podczepiam się do pytania, Wojciech Nitka możesz sie wypowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 25.06.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 planowałem dać ocieplenie na strychu ( skosy do poziomu strychu i sufit - wełna + folia paroizolacyjna , czyli normalnie i chyba poprawnie ) a ponad sufitem na strychu dać wełnę np. 10 cm , bez folii i na to G-K , może nie tyle żeby ocieplić , bo nieogrzewane , ale po to żeby nie było tam tak gorąco w lecie. Jak zapewnisz dobrą wentylację strychy, która będzie 24 godziny na dobę wyprowadzała gorące powietrze z poddasza na zewnątrz, to latem naprawdę nie będzie tam gorąco. Uważam, że dawanie izolacji tam, gdzie pomieszczenia nie będą ogrzewane, za błędne. Lepiej zapewnić dobrą wentylację, a ta: - po pierwsze - zapewni trwałość drewnianej konstrukcji dachu, bo wszelka wilgoć ze strychu wyprowadzana będzie natychmiast na zewnątrz, - po drugie - zapewni, latem w gorące dni, chłód na strych, a tym samym chłód na poddaszu, bo powietrze na strychu nie nadąży się nagrzać, zanim zostanie wyprowadzone na zewnątrz. Po prostu - zapewnić dobrą wentylację strychu, a nie wydawać kasy na izolację, która w sumie izolować nie będzie. A tak przy okazji - jakie masz pokrycie dachu - na deskowaniu czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 06.03.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam Podciagam temat izolacji stryszku bo ciekawy i na czasie . W projekcie mam 20 cm pomiedzy krokwiami do szczytu i 15 cm pomiedzy jetkami . W zimie zalezy mi na tym zeby wilgoc i niska temp nie zaszkodzila wzmacniaczom i takim tam od anten, do tego trzeba by bylo zaizolowac kanaly rekuperatora. W lecie chce miec jak najlepsza izolacje od nagrzanego dachu. Czy w takim razie dac 20 cm na jestki + 10 na wierzch a same kanaly i urzadzenia otulic w welne a stryszek robic wentylowany ?? Czy moze jednak tak jak w projekcie tyle ze paroizolacja tylko pod jetkami a nie pod krokwiami ? pylenie welny mozna w sumie rozwiazac membrana paroprzepuszczalna jesli paroizolacyjna jest zla ?? . pozdrawiam Zonzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 10.11.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Chce polozyc OSB na sciany wewnetrzne przy garazu i kotlowni i na to dopiero plyta GK........Zastanawiam sie jaka grubosc OSB polozyc, czy 6-tka wystarczy.....co o tym myslicie? Na dzialowkach chyba nie musze juz klasc folii paroprzepuszczalnej? Dodam ze do m w konstrukcji szkieletowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jen77 10.11.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 jak najgrubsza. Przynjamniej 22mm. W sumie to nie jest jakiś duzo więszy wydatek kupić trochę grubsza płytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 13.09.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 czytam, czytam i jako baba chyba nie do końca rozumiem... mam wełnę już położoną do samego szczytu (część ogrzewana+część tzw strychowa). W części strychowej mam założoną wełnę 10 (rada mojego już byłego wykonawcy). Chcę zrobić tam mały stryszek, bo takowy zawsze się przydaje na mała rupieciarnię Niestety kupiłam za cieknie płyty OSB (12mm zamiast przynajmniej 18 - ale ponoć miały wystarczyć...) Zwrócic nie mogę. Czy nadają się na obicie szczytów pokrytych wełną? I tak coś muszę tam założyć żeby przykryć wełnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 19.09.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 01.10.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Podepnę się pod temat: chce sobie zrobić na poddaszu taką sezonową garderobę.Jętki mam co ok. 60cm. Jakiej grubości musi być OSB przy założeniu, że na wierzch dam jeszcze jakieś najtańsze panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.10.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 żeby panele się nie rozjechały to 18 lub 22mm frezowana lub łączona na spinki typu H. Żeby nie klawiszowała. Tutaj jest info na temat grubości:http://www.mdb.kronopol.pl/Kronopol-OSB/Instrukcja-montazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts