Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

np. z wełny mineralnej? jakie powinny być warstwy pod deskami? Wykonawca twierdzi, że nie potrzeba ocieplenia między legary, wystarczy ta pustka powietrzna i już.

Dom niepodpiwniczony.

Czy tak?

Z punktu widzenia termiki ma rację. Powietrze jest najlepszym izolatorem.

Z punktu widzenia akustyki nie ma racji. Powietrze doskonale przenosi dźwięki.

Pomyśl co dla Ciebie ważniejsze: dudniąca podłoga czy cicha podłoga? :o :-?

Dzięki boorg. Nad tym aspektem (akustycznym) jeszcze się zastanowię.. Ale czy faktycznie z "cieplnego" puktu widzenia nie ma sensu wkładac niczego między te legary?

Nie wiem co, ale włożyłbym :lol:

Chodzi o to, że takie pustki pod podłogą, pomiędzy ścianą a boazerią są doskonałym miejscem do zamieszkania np. przez myszy.

Wiem to z własnego doświadczenia :evil: Wg mnie zero dziur. Wg myszy są nieszczelności :lol:

Podobno dobre jest wapno luzem, ale na jak długo?

Może wełna szklana? Ale ta z prawdziwego szkła.

Janusz - bo gdyby tak policzyc koszt wełny między legarami na cełej podłodze (powiedzmy na 70 m.kw.) z robocizną to koszt ten ma znaczenie...!

Może myszy jednak nie wlezą... (no bo na prawdę nie wiem którędy :-? )

Wystarczy, że gdzieś np. pod szafą zluzuje się sęczek, nawet taki malutki i masz nocne chrobotanie jak w banku. Co ja już nie wyczyniałem. Nawet wierciłem dziury w podłodze przed cyklinowaniem i wpuszczałem pianę. Pomogło. Do jesieni :evil:

Tego nie wiem. Mam kaukaza, to na podwórku sprawę załatwia :lol: .

Nie pomyślałem o kotach. Podobno nawet jeże załatwiają myszy w domu.

Zdecydowanie radzę kłaœć wełnę zostawiajšc pomiędzy niš a deskami około 2 cm przestrzeni wentylacyjnej! Powietrze jest niezłym izolatorem ale musi być unieruchomione i to zadanie spełni wełna nineralna lub szklana. Myszy i tak tam będš buszowały no ale o czego masz koty. Pozdrawiam.