kamikazeeeee 29.05.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Proszę o radę. Czy o tej porze roku czyli przełom maja i czerwca to jest odpowiedni moment na przycinanie świerków. I czy są jakieś szczególne wymagania co do właściwego ich przycinania. Świerki "wyskoczyły" do góry - a dokładnie ich czubki - i jak na razie mało atrakcyjnie wyglądają. Pozdrawiam. Młody, jeszcze niedoświadczony ogrodnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.05.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Jak musisz, to przytnij, ale za późno- obetniesz zmarnowany tegoroczny przyrost. Tnę żywopłot dwa razy- przed ruszeniem i w VII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamikazeeeee 29.05.2006 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Po prostu zagapiłem się na wiosnę, teraz wyskoczyły do góry, a chciałbym aby się rozrosły w poprzek i zgęstniały.Nie zaszkodzi im takie obcięcie o tej porze roku??Mogę w dowolnym miejscu przyciąć czubek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emma1719500095 30.05.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Ojej, ty chcesz przycinac czubek??? Niech wypowiedzą się fachowcy, ale mi sie wydaje, że świerk przestanie rosnąć w górę, a jeśli nawet, to nie bedzie ładny. Nie martw sie duzymi przyrostami - w przyszlym roku powstaną ładne odrosty. Mam u siebie kilkadzisiąt świerków i takie duże przyrosty zawsze bardzo mnie ciesza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 30.05.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=71630&highlight=%B6wierkprzed i po cięciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 27.06.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Witam Kilka moich świerków kłujących, posadzonych w kwietniu, ma podwójny, a jeden nawet potrójny przewodnik (nie wiem, czy używam fachowego określenia, wszak jestem laikiem ogrodowym, ale się uczę ). Kiedy powinnam obciąć te zbędne i jak to zrobić? Czym zabezpieczyć miejsce cięcia? Podobny problem mam ze świerkiem serbskim. Ale może on może mieć kilka przewodników i taka jego uroda... Poradźcie proszę. Pozdrawiam Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 27.06.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Witam Kilka moich świerków kłujących, posadzonych w kwietniu, ma podwójny, a jeden nawet potrójny przewodnik (nie wiem, czy używam fachowego określenia, wszak jestem laikiem ogrodowym, ale się uczę ). Kiedy powinnam obciąć te zbędne i jak to zrobić? Czym zabezpieczyć miejsce cięcia? Podobny problem mam ze świerkiem serbskim. Ale może on może mieć kilka przewodników i taka jego uroda... Poradźcie proszę. Pozdrawiam Maja Też jestem amatorem ale nie ciął bym teraz bo na wiosnę może się okazać, że ten który został usechł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 27.06.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Te przewodniki to nie tegoroczne przyrosty. One mają ok. 30-40cm. Świerki z takimi dodatkowymi przewodnikami kupiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 27.06.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Wyciąć wszystko poza jednym najsilniejszym. Teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 28.06.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Dziękuję. Już lecę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts