Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przycinanie świerków

Recommended Posts

Proszę o radę. Czy o tej porze roku czyli przełom maja i czerwca to jest odpowiedni moment na przycinanie świerków. I czy są jakieś szczególne wymagania co do właściwego ich przycinania. Świerki "wyskoczyły" do góry - a dokładnie ich czubki - i jak na razie mało atrakcyjnie wyglądają. Pozdrawiam. Młody, jeszcze niedoświadczony ogrodnik

:roll:

Ojej, ty chcesz przycinac czubek??? Niech wypowiedzą się fachowcy, ale mi sie wydaje, że świerk przestanie rosnąć w górę, a jeśli nawet, to nie bedzie ładny.

Nie martw sie duzymi przyrostami - w przyszlym roku powstaną ładne odrosty. Mam u siebie kilkadzisiąt świerków i takie duże przyrosty zawsze bardzo mnie ciesza.

• 1 year później...

Witam

Kilka moich świerków kłujących, posadzonych w kwietniu, ma podwójny, a jeden nawet potrójny przewodnik (nie wiem, czy używam fachowego określenia, wszak jestem laikiem ogrodowym, ale się uczę :) ).

Kiedy powinnam obciąć te zbędne i jak to zrobić? Czym zabezpieczyć miejsce cięcia?

Podobny problem mam ze świerkiem serbskim. Ale może on może mieć kilka przewodników i taka jego uroda...

Poradźcie proszę.

Pozdrawiam

Maja

Witam

Kilka moich świerków kłujących, posadzonych w kwietniu, ma podwójny, a jeden nawet potrójny przewodnik (nie wiem, czy używam fachowego określenia, wszak jestem laikiem ogrodowym, ale się uczę :) ).

Kiedy powinnam obciąć te zbędne i jak to zrobić? Czym zabezpieczyć miejsce cięcia?

Podobny problem mam ze świerkiem serbskim. Ale może on może mieć kilka przewodników i taka jego uroda...

Poradźcie proszę.

Pozdrawiam

Maja

Też jestem amatorem ale nie ciął bym teraz bo na wiosnę może się okazać, że ten który został usechł.