Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak w temacie. Przymierzam się do takiego zabiegu (oprócz ceny dlatego też, że nie chcę nowej "świecącej" dachóweczki na moim starym wiejskim domku). Czy ktoś ma może doświadczenia własne?
kryłem dach taką dachówką ..trzeba ja było umyć myjką cisnieniową a z dobieraniem zbitek to problem, jednak materiał odkształca się pod wpływem słoneczka z innego dachu da rade ale trzeba pomierzyć wszystko...ale wygląda pięknie...no i ma prawie 100 lat...

FYM - no widzisz...!

Ale co to oznacza - "..z dobieraniem zbitek to problem.." i ".. jednak materiał odkształca się pod wpływem słoneczka z innego dachu" ????

Brak znaków przestankowych spowodował że zagubiłam sens.... :roll:

Poproszę jeszcze raz :D

Coz. Ja mam odwrotną sytuacje. W przyszlym miesiacu wymieniam dachowke w Gdansku w domu z 1944 r i nie bardzo wiem co z tą dachowką zrobić. :roll:
  • 2 weeks później...
Stan dachowki, jak na 60 lat jest dobry - ca 250m2. Oddam w dobre rece.

byłbym bardzo zainteresowany ta dachówką .

my też jesteśmy z Gdańska , ale budujemy gospodarstwo na Wyżynie Elbląskiej . Budynki są zaplanowane w stylu " pruski mur "

kryte właśnie starą dachówką .

narazie " nazbieraliśmy " ok . 6.000 sztuk .

ciągle jeszcze brakuje nam kilka tyś. na samą stodołę .

poniżej zdjęcie .

szukamy też starą cegłę na ten pruski mur jako elewacja zewnętrzna , ale z tym to bardzo ciężko .

tym bardziej jak nie jest się ciągle na miejscu .

http://www.republika.pl/slawkowo/stodola1.JPG