pan qq 29.05.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Witam, Zastanawiam się nad jednym tematem - może ktoś będzie potrafił odpowiedzieć. Otóż chodzi mi po głowie jedna sprawa, czy kocioł elektryczny 6kW jest w stanie podołać starej instalacji CO o dużej pojemności wodnej. Zakładam, że kocioł gazowy np. 20kW rozgrzewając wodę w instalacji do określonej temp. wyłącza się i nie pracuje. Instalacja o dużej pojemności oznacza dłuższą możliwości utrzymana temperatury niż instalacja o małej pojemności wodnej. Zastanawiam się nad jednym - czy kocioł 6kW pracujący przez dłuższy okres czasu niż mocniejszy kocioł gazowy byłby w stanie utrzymać bądź osiągnąć podobną temp. instalacji. Pomijam całkowicie koszty oczywiście i zasadność ekonomiczną. Przez okres zimowy z racji wykonywanej pracy będę w przebywał w swoim mieszkaniu 120m2 raptem po kilka dni w miesiącu. Stąd moje zainteresowanie tym rozwiązaniem ( kocioł 6kW posiadam od znajomego który sprzedał mieszkanie, natomiast kocioł gazowy musiałbym kupić + instalacja wkładu kominowego - a to już spore nakłady finansowe). Myślę, że 6-7 dni w miesiącu ogrzewania prądem nie zrujnuje mnie - stąd moje pytanie czy 6 kW podoła 120m2 nawet gdyby oznaczało to pracę ciągłą kotła. Dziękuję za ewentualną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 30.05.2006 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Mam kilka wątpliwości. 1. Czy masz ten kocioł do czego podłączyć? Np. u mnie w mieszkaniu są bezpieczniki 10A i jak podłączę coś o mocy większej niż 2,2 KW to mi je po prostu wybije.2. Czy w zimie (jak Cię nie będzie w mieszkaniu) nie zamarznie Ci woda w rurach?3. Czy przy małej mocy jak przyjedziesz i włączysz piec to ciepło nie zrobi się dopiero jak będziesz wyjeżdżał? Może lepiej kupić używany kocioł gazowy za 1000zł, a wkład kominowy sobie darować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 30.05.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Witam, Zastanawiam się nad jednym tematem - może ktoś będzie potrafił odpowiedzieć. Otóż chodzi mi po głowie jedna sprawa, czy kocioł elektryczny 6kW jest w stanie podołać starej instalacji CO o dużej pojemności wodnej. Zakładam, że kocioł gazowy np. 20kW rozgrzewając wodę w instalacji do określonej temp. wyłącza się i nie pracuje. Instalacja o dużej pojemności oznacza dłuższą możliwości utrzymana temperatury niż instalacja o małej pojemności wodnej. Zastanawiam się nad jednym - czy kocioł 6kW pracujący przez dłuższy okres czasu niż mocniejszy kocioł gazowy byłby w stanie utrzymać bądź osiągnąć podobną temp. instalacji. Pomijam całkowicie koszty oczywiście i zasadność ekonomiczną. Przez okres zimowy z racji wykonywanej pracy będę w przebywał w swoim mieszkaniu 120m2 raptem po kilka dni w miesiącu. Stąd moje zainteresowanie tym rozwiązaniem ( kocioł 6kW posiadam od znajomego który sprzedał mieszkanie, natomiast kocioł gazowy musiałbym kupić + instalacja wkładu kominowego - a to już spore nakłady finansowe). Myślę, że 6-7 dni w miesiącu ogrzewania prądem nie zrujnuje mnie - stąd moje pytanie czy 6 kW podoła 120m2 nawet gdyby oznaczało to pracę ciągłą kotła. Dziękuję za ewentualną odpowiedź. Przy pracy cišgłej da radę(sprawdzone). Natomiast co do czasu nagrzania tego to... współczuję. Chyba że miałbyć co na rozpęd - np mieciak żeby dać instalacji "kopa" na rozgrzanie rurażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.05.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 wszystko zależy od zapotrzebowania na ciepło Twojego mieszkania, jeżeli straty ciepła są większe niż 6 kW, to odpuść sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan qq 30.05.2006 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Woda w rurach nie powinna zamarznąć. Nigdy nie było takiej sytuacji do tej pory w okresie największych mrozów. Kolejna sprawa to, że nawet montaż używanej gazówki to i tak dodatkowo wkład kominowy - takie mam zalecenie po wizycie kominiarzy przy okazji kotroli przewodów kominowych. Moje fundusze są ograniczone dość mocno, ponieważ głównym zamiarem moim jest montaż kominka z płaszczem wodnym - to on by niejako rozgrzewał instalację a potem dochodziło by podtrzymanie całości 6kW kotłem elektrycznym. Zapytałem czy całość jest w stanie pociągnąć te 6kW ponieważ tak naprawdę nie mam jeszcze rozwiązanej sprawy kosztu samego podłączenia wkładu kominkowego do instalacji CO. Trudno mi oszacować jaki to może być koszt - samo wpięcie całości bez montażu obudowy. Jeżeli byłbym w stanie podołać zakupowi kotła gazowego + koszt wkładu to oczywiście bym to zrobił. Planuję cały zakup na http://www.kratki.pl - wkład Zuzia 19kW. Wciąż szukam informacji o samym koszcie wpięcia wkładu z instalacje CO - czy może to zrobić specjalista od CO, hydraulik? Może ktoś orientuje się w kosztach - a może ktoś ma jakieś namiary na specjalistę ze Śląska - ja jestem z Bytomia. Jeżeli chodzi o straty ciepła to są spore - mieszkanie narożne, kamienica nieocieplona - dzięki temu forum wybiłem sobie z głowy ocieplanie od wewnątrz. W tej chwili jestem na etapie wizyt instalatorów okien - całość to 9 okien od 1650x1800 do 1350x1800 - więc spore gabaryty i spore koszty wymiany, mam jednak nadzieję że poprafi się znacznie komfort cieplny. Całość w przyszłości oczywiście chciałbym poszerzyć o kocioł gazowy - tylko do okolic marca będę przebywał czasowo w mieszkaniu - potem jednak będę mieszkał tu stale, a nie chcę marznąć. Dziękuję za zainteresowanie tematem i ewentualne udzielenie info na temat kosztów instalacyjnych lub może jakiś namiarów na instalatorów wkładów z płaszczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts