nmaniek 30.05.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Jakie rurki do ogrzewania podłogowego - aluminiowe, miedziane czy plastikowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert1719499117 30.05.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Jeśli będziesz układał sam to polecam alu-pex bardzo dobrze się układa wiem bo próbowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek303 17.06.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Zdecydowanie pex-evoh-pex (te bez aluminium) dlaczego? odpowiedź jest prosta wkładka aluminiowa po kilku zimach popęka i mamy w rurkach zjawisko dyfuzji, po szczegółowe informacje zapraszam do jakiegokolwiek większego sklepu z hydrauliką tam już podpowiedzą jakiej firmy obecnie rurki są najlepsze itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 19.06.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 tomek303 - a czy ty widziałeś te rurki PEX-AL-PEX w przekroju. Jak ci to ma popękać - od czego?????????????? A w czym masz tą dyfuzję ??? Przecież plastik używany do tego typu rurek, to polietylen sieciowany, schłądzany w azocie lub helu, właśnie po to aby m.in. nie zachodziło zjawisko dyfuzji (czyli przenikania wody do głębszych warstw materiału - chyba że pomyliłam pojęcia - fizykę skończyłam już kilkanaście lat temu :) ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek303 19.06.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Dyfuzja w tym przypadku to przenikanie powietrza(tlenu) do wody w rurze, producent takich rurek(Invena) sam twierdzi że zimą pęka wkładka aluminiowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.06.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Zdecydowanie pex-evoh-pex (te bez aluminium) dlaczego? odpowiedź jest prosta wkładka aluminiowa po kilku zimach popęka i mamy w rurkach zjawisko dyfuzji, po szczegółowe informacje zapraszam do jakiegokolwiek większego sklepu z hydrauliką tam już podpowiedzą jakiej firmy obecnie rurki są najlepsze itp. wybacz, ale podpis w stopce jest adekwatny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 20.06.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 faktycznie jakies herezje??... nie słyszałem o pękaniu alu... w rurkach alupex..... a czym sie rózni rura w ogrzewaniu a np uzyta w cwu a rury użyte do podłączenia grzejników??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 28.06.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Jedno jest pewne rurki mają być takie żeby nie zachodziła dyfuzja powietrza - a to z kolei powinien wiedzieć sprzedawca.Ty decydujesz kierując się ceną lub własnym przeświadczeniem .Jeszcze tego tematu nie ćwiczyłem , wydaje mi się jednak , że ja położe u siebie miedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts