jArti2 06.03.2003 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Muszę wykonać mostek łączący drogę powiatową (niestety) - z mojądziałką.Będę (niestety) robił go bez zezwolenia w tak zwanym trybie "po cichu", nie pytajcie dlaczego (znowu ta biurokracja).Chodzi mi o to aby w sytuacji jego późniejszej legalizacji nie była konieczna jego przebudowa.Czy orientujecie się jak taki mostek powinien wyglądać według wymogów prawnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 06.03.2003 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 musi spelniac wymogi ruchu drogowego (np odleglosci od skrzyzowania, przejscia dla pieszych), jego usytuoawnie nie moze powodowac "kolizji" (z innym instalacjami takze tymi w projekcie), musi miec przepust (czyli woda opadowa moze pod nim przeplywac). sprobuj zapytac w rejonie drogowym czy nie ma specjalnych "wytycznych" na tym odcinku drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 06.03.2003 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 A jaki to mostek?Przepust rurowy,czy płyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jArti2 06.03.2003 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Przepust rurowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 07.03.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 daj mi numer faksu na priva to puszcze ci mój projekt, jest tego z 4 kartki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 07.03.2003 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Pewnie chodzi Ci o wymogi techniczne,a nie prawne.Musisz zwrócić uwagę na dwie podstawowe sprawy.Dobór średnicy i głębokość posadowienia rur.Najlepiej obejrzeć sąsiednie przepusty,jeżeli takie są.Średnica rur powinna być na tyle duża,aby pozwalała na swobodny przepływ największych wód,lepiej większa,jak za mała.Natomiast przy ustalaniu głębokości ułożenia rur zwróć uwagę w jakim stanie jest ciek-rów,czy jest zamulony i w przyszłości będzie wymagał renowacji/pogłębienia/.Lepiej ułożyć rury głębiej,nawet do 1/3 średnicy rur poniżej istniejącego dna rowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sroka 07.03.2003 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 jak już zrobisz, to daj mi znać, czy nie miałeś z tego powodu żadnych kłopotów. Ja próbowałem to załatwić legalnie, i powiat się nie zgodził. Będę musiał sobie teraz zrobić 60m drogi gminnej do najbliższego przepustu (pisałem o tym na forum). Ciekaw jestem, czy nie lepiej było zrobić właśnie tak po cichu, a potem oświadczyć, że tak było. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts