Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FUGI, FUGA - czym czyścić, czym zmyć itd.

andrzej K.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki, dzięki!

znalazłam sposób.

w miseczce rozpusciałam w wodzie trochę domestosa, a na plamy bezpośrednio nakapałam trochę cifa.

i szorowałam, nawet nie tak mocno:) i nie tak długo szczotką.

po kilkunastu minutach wszystką pianę i bród zebrałam czystą wodą (mop)

i jest dobrze!

polecam z całego serca.

wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi.

gosia

• 4 weeks później...
Zrobiłem na podłodze w domu jasne kafle+jasne fugi.Efekt bardzo ładny ale

niestety fugi b.szybko się brudzą.Czy znacie sposób aby je jakoś

ochronić,tak,żeby brud się nie "wżerał"?

Wymyśliłem na razie,że je odczyszczę a potem polakieruję fugi lakierem

bezbarwnym.Co Wy na ten pomysł??

Impregnowłem fugi preparatem Atlas Delfin, raczej nie polecam, po okolo roku w miescach bardziej uczeszczanych kolor zmierza w czarny, nie bardzo fugi da sie umyć, pierwotnie był kolor cegasto czerwony

• 4 weeks później...
  • 9 months później...

Witam

Miałem mały wypadek w kuchni i zalałem podłege olejem. Szybko starłem jednak w jednym miejscu fuga "złapała" olej i jest ciemniejsza. Próbowałem już różnych metad ale nie moge tego usunąć. Czy pozostało mi tylko usunięcie fugi? Czy może jest jakiś skuteczny sposób na usunięcie tego?

Z góry dzieki za podpowiedź

• 1 month później...
  • 1 year później...

Witam

zapewne podobny wątek już był , ale jakoś nie mogę się do niego dokopać ;) problem jest następujący - po zakładaniu fug (albo też po smarowaniu ich delfinem) na około 4-5centymetrowym obrzeżu płytek jest taka matowa smuga, zauważyłem to dopiero niedawno (około 2 m-ce po zakładaniu kafelek) przy odpowiednim kącie padania światła. Pytanie - czy można się tego pozbyc? podłoga była myta już parokrotnie standardowymi środkami czyszczącymi które jak widać niewiele dały...

Gdy kładłem sam gres w piwnicy to zapaćkałem fugami całą podłoge :D i super rozwiazanie podsunąl mi stary kaflarz - gąbka ze sklepu z mat. budowlanym, wiadro wody i butelka octu. Ocet na gąbke, wycierasz brud, moczysz w wiadrze wody, wyciskasz do sucha i akcja od nowa. Fuga mi się nie odbarwiła (atlas) a kafle (gres) domyte - sukces 100%. Zreszta do tej pory na wiadro wody wlewam troszkę octu podczas mycia piwnicy - robę to jednak 2-3 razy do roku bo leń jestem :D