Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FUGI, FUGA - czym czyścić, czym zmyć itd.

andrzej K.

Recommended Posts

Ja mialam podobna sytuacje przy kapitalnym remoncie kilka lat temu. Fufi we wszystkich pomieszczeniach byly w tym samym kolorze - czyli siwe. Po kilku miesiacach czyszczenia i wyprubowaniu litrow roznych srodkow poddalam sie i maz wkroczyl do akcji. Kupil puszke bezbarwnego lakieru do drewna, pedzelek do farbek szkolnych i wszystkie fufi pokryl tym lakierem. Robota zmudna ale efekt piorunujacy! Fufi odzyskaly swoj kolor, a nawet sa ladniejsze niz zaraz po zalozeniu i do tego super sie je czysci, bo sa pokryte lakierem czyli sliskie.

Moja mama kilka miesiecy temu tez robila remont i miala taka sytuacje, rowniez uzyla po miesiecznym szorowaniu lakieru i jest zachwycona. Polecam.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja ze 2 miesiące prawie codziennie myłam ten pył, koszmar.

Teraz spróbowałabym wodą z octem. Wbrew pozorom - bardzo skuteczny środek.

Próbowałam wodą z octem i jest super. Myję tym prawie wszystko po remoncie jakoś mniej się kurzy, nawet jak wyschni. Polecam.

• 1 month później...
  • 1 year później...
Pytanko jak w temacie - po remoncie świeżo położone brązowe fugi są beżowe - trzy dni czyszczę i nadal brak efektów. Macie może jakiś pomysł?

mam niestety ten sam problem z brazowymi fugami, po kilku miesiacach nadal nie potrafię ich doczyscić:(

brązowe są tylko gdy myję podłogę ,czyli gdy są mokre

czy wypróbowałaś sama ten specyfik, albo znasz kogos kto go przetestował?

Impregnowałam tym preparatem swoje fugi w kuchni, jeszcze jej nie używam, ale robiłam próbne "zabrudzenie" tłustym i nie wsiąkało.

Na ten preparat zdecydowałam się za namową mojego majstra. Wszystkie jego sugestie dotyczące różnych materiałów budowlanych były trafne i dlatego wierzę mu w tych sprawach :D (co do terminowości to już nie jest wiarygodny :evil: )

:wink:

• 3 months później...

Chciałabym w kuchni położyć białe kafelki razem z białymi fugami, jednak co zrobić żeby za jakiś czas fugi nie były brudne, albo przynajmniej jak wydłużyć ten czas? Czy są może jakieś preparaty, którymi pokrywa się fugi?

Jakie są wasze doświadczenia z utrzymywaniem fug w czystości?

Mam biały gres polerowany i białe fugi prawie na całym parterze :x Impregnowane już kilkoma środkami i co mogę stwierdzić to... wydaje mi się, że impregnowane fugi łatwiej się czyszczą, niestety brudzą się tak samo szybko jak nieimpregnowane :-? Od jakiegoś czasu zaprzestałam więc impregnacji (tym bardziej że przy takiej ilości fug muszę się trochę tym pędzelkiem namachać) Jeszcze nie urządziłam się do końca, a już marzę o zmianie podłogi, albo przynajmniej fug na ciemne :evil: Nie polecam!

Ja miałam ten sam problem - chciałam białe kafle i białe fugi ale obawiałam się jak będą wyglądać po jakimś czasie.

Doradzono mi fugi epoksydowe - trudno się je kładzie, są zdecydowanie droższe ale podobno się wogóle nie brudzą. Można je dostać w każdym markecie, np. z Mapei

Mnie pani w sklepie powiedziała, że się brudzą, ale łatwiej je umyć