Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FUGI, FUGA - czym czyścić, czym zmyć itd.

andrzej K.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam fugi Mapei, miały się nie brudzić, kolor jasmin

dwa razy w roku zasuwam z cilit bangiem szczotką i je szoruję

styczeń i czerwiec to dla mnie okres czyszczenia , w moim przypadku dwa razy w roku wystarcza

ale wiem , nigdy więcej na dole jasnych fug, na poddaszu mogą być, tam mam w łazience i się nie brudzą, a na dole nie ma takiej opcji zeby się nie brudziły

Fugi epoksydowe są rozwiązaniem na jasne fugi. Polecam jako użytkownik od 3 lat. W holu mam jasne (kremowe) epoksydowe, brudzą się, ale tak jak brudzi się podłoga z jasnych płytek - przy myciu myją się i fugi. Jest to fuga epoksydowa firmy Mapei. Natomiast w kuchni mam taką samą, ale zwykłą i to jest koszmar :evil: Brudzi się i mimo wielokrotnego impregnowania, brud się w nią dosłownie wżarł i tylko raz w miesiącu jak je porządnie wyszoruję agresywną chemią to przypominają barwą tę z holu. Zamierzam ją wymienić na epoksydową, ale trochę się boję uszkodzeń gresu przy wydłubywaniu.

• 1 year później...

Najlepszym i najtańszym rozwiązaniem, aczkolwiek bardzo czasochłonnym jest malowanie fugi lakierem do paznokci. Wychodzi nie drogo, ale wiadomo każdą trzeba recznie przejechać. Fajny jest pędzelek, bo jak dobrze dobierzesz, to bez problemu przejdziesz po fudze. ja tak zrobiłem w łazience 3 lata temu i do dzisiaj mam spokój.

Pozdrowienia.

a czy epoksydowe też trzeba impregnować?

mam białe fugi w łazience. Żeby spełniały swoją rolę muszą być dobrze położone tj. mieć gładką powierznię. Cieżko natomiast taką uzyskać na fudze 1,5 mm, dlatego producenci zalecają conajmniej 3 mm. Mogę je z czystym sumieniem polecić, ale nie wierzę, że wiecznie będą białe....

My mieliśmy jeszcze inny pomysł: do kuchni i przedpokoju kupiliśmy gres rektyfikowany i układamy płytki bezfugowo (czyli tak, że krawędzie płytek się ze sobą stykają i nie ma szczelin, które należy wypełniać fugą). W ten sposób fugi na pewno sie nie pobrudzą :cool:

Co do fug epoksydowych: rzeczywiście są trudniejsze do położenia. Używalismy jej na ścianach wokół wanny (bo zwykłe fugi zmieniają kolor pod wpływem wody i źle to wygląda). Przy pierwszym ułożeniu za późno wzięliśmy się za wyrównywanie i ... musieliśmy je usuwać chemią :bash: Przy drugim ułożeniu juz poszło ok. Wyglądają ładnie. Natomiast samo układanie jest uciążliwe, a zwłaszcza czyszczenie po ułożeniu. Fuga epoksydowa zachowuje się trochę tak, jakby była tłusta. Przez to rozmazuje się po płytce i dość trudno to potem doczyścić. Nie jestem w stanie powiedzieć czy bardziej się brudzą niż zwykłe fugi, bo na ścianie raczej wogóle się nic nie brudzi.

Chyba nie zdecydujemy się na fugę epoksydową na posadzce w łazience, bo płytki są nieco chropowate i trudno powiedzieć o ile dałoby się wyczyścić je z resztek fugi po ułożeniu. Ale sądzę, że rzeczywiście mogłyby być łatwiejsze w czyszczeniu.

Mowa o fugach Mapei.

Najlepszym i najtańszym rozwiązaniem, aczkolwiek bardzo czasochłonnym jest malowanie fugi lakierem do paznokci. Wychodzi nie drogo, ale wiadomo każdą trzeba recznie przejechać. Fajny jest pędzelek, bo jak dobrze dobierzesz, to bez problemu przejdziesz po fudze. ja tak zrobiłem w łazience 3 lata temu i do dzisiaj mam spokój.

Pozdrowienia.

Możesz rozwinąć temat? Nie kumam jakoś. Malujesz lakierem? Bezbarwnym czy jak?

• 2 years później...

WItam,

Wiem że było kiedys na forum już takie pytanie ale pojawiła się tylko jedna odpowiedz i chetnie poznam Wasze zdanie na ten temat.

Chcę a raczej jestem zmuszony usunąć fugi z mozaiki i płytek gdyż okazało się że kolor wyszedł inny niż chciałem a nie było mnie przy fugowaniu. Fugi mają jeden dzień więc w miarę świeże (minela jakas doba okolo od ulozenia). Jak najbezpieczniej usunac te fugi zeby nie uszkodzic kamykow z mozaiki? Będę wdzięczny za każda radę. Pozdrawiam!

• 1 year później...

I ja też użerałam się ze swoimi fugami, które zamiast brązowe - były szare. Woda z octem i gąbka do mycia naczyń, parę godzin na kolanach i jest dobrze :) Problem pozostał tam, gdzie do fugi przywarła zaprawa/gładź (?) - próbowałam skrobać i pomaga, ale od razu zeskrobana jest też fuga, a tego wolałabym uniknąć. Czym te plamy usunąć?

I jeszcze jedna sprawa - położyłam na płytkach worek ze śmieciami, z którego wylało się coś tłustego i w tym miejscu fugi uzyskały swój pierwotny brązowy kolor (taki, jak wtedy, gdy są mokre) - zastanawiam się, czy można tak zaolejować wszystkie fugi? Czy lepiej spróbować jakoś usunąć ten olej - ale wydaje mi się, że wsiąkł na amen.