olatomek 25.07.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 pytanie czy Pani się znała... ja tam wolę zawsze zweryfikować kilka opinii bo zazwyczaj się różnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mia123 25.07.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 To prawda, każdy mówi co innego. Najlepiej jakby napisał ktoś kto posiada takie fugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 25.07.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 no właśnie ja posiadam ale zbyt krótko więc nic dziwnego, że narazie wyglądają w porządku Pewnie trudno będzie znaleźć kogoś na forum kto ma je parę lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 25.07.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 mam fugi Mapei, miały się nie brudzić, kolor jasmin dwa razy w roku zasuwam z cilit bangiem szczotką i je szoruję styczeń i czerwiec to dla mnie okres czyszczenia , w moim przypadku dwa razy w roku wystarcza ale wiem , nigdy więcej na dole jasnych fug, na poddaszu mogą być, tam mam w łazience i się nie brudzą, a na dole nie ma takiej opcji zeby się nie brudziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olatomek 25.07.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Ale może masz zwykłe fugi Mapei.Epoksydowe fugi z Mapei są w wiaderkach a zwykłe w workach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mia123 25.07.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Ja chce białe fugi do kuchni, kuchnia mała, płytki duże wiec w razie czego mało mycia będzie. Ale jednak wolałabym żeby nie wyglądały tak po kilku latach jak zwykle wyglądają w łazience w moim obecnym mieszkaniu (masakraaaaaa!!!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 26.07.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Fugi epoksydowe są rozwiązaniem na jasne fugi. Polecam jako użytkownik od 3 lat. W holu mam jasne (kremowe) epoksydowe, brudzą się, ale tak jak brudzi się podłoga z jasnych płytek - przy myciu myją się i fugi. Jest to fuga epoksydowa firmy Mapei. Natomiast w kuchni mam taką samą, ale zwykłą i to jest koszmar Brudzi się i mimo wielokrotnego impregnowania, brud się w nią dosłownie wżarł i tylko raz w miesiącu jak je porządnie wyszoruję agresywną chemią to przypominają barwą tę z holu. Zamierzam ją wymienić na epoksydową, ale trochę się boję uszkodzeń gresu przy wydłubywaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapetowy_koles 15.09.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Najlepszym i najtańszym rozwiązaniem, aczkolwiek bardzo czasochłonnym jest malowanie fugi lakierem do paznokci. Wychodzi nie drogo, ale wiadomo każdą trzeba recznie przejechać. Fajny jest pędzelek, bo jak dobrze dobierzesz, to bez problemu przejdziesz po fudze. ja tak zrobiłem w łazience 3 lata temu i do dzisiaj mam spokój. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pola08 15.09.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 a czy epoksydowe też trzeba impregnować?mam białe fugi w łazience. Żeby spełniały swoją rolę muszą być dobrze położone tj. mieć gładką powierznię. Cieżko natomiast taką uzyskać na fudze 1,5 mm, dlatego producenci zalecają conajmniej 3 mm. Mogę je z czystym sumieniem polecić, ale nie wierzę, że wiecznie będą białe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 15.09.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Nam polecili fugi firmy Mira,miały być super i się mało brudzić,hmm..chyba nie mogę tego powiedzieć,a cena chyba za wysoka do jakości.Teraz to wiem,szkoda:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_michalczyk 15.09.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 My mieliśmy jeszcze inny pomysł: do kuchni i przedpokoju kupiliśmy gres rektyfikowany i układamy płytki bezfugowo (czyli tak, że krawędzie płytek się ze sobą stykają i nie ma szczelin, które należy wypełniać fugą). W ten sposób fugi na pewno sie nie pobrudzą Co do fug epoksydowych: rzeczywiście są trudniejsze do położenia. Używalismy jej na ścianach wokół wanny (bo zwykłe fugi zmieniają kolor pod wpływem wody i źle to wygląda). Przy pierwszym ułożeniu za późno wzięliśmy się za wyrównywanie i ... musieliśmy je usuwać chemią Przy drugim ułożeniu juz poszło ok. Wyglądają ładnie. Natomiast samo układanie jest uciążliwe, a zwłaszcza czyszczenie po ułożeniu. Fuga epoksydowa zachowuje się trochę tak, jakby była tłusta. Przez to rozmazuje się po płytce i dość trudno to potem doczyścić. Nie jestem w stanie powiedzieć czy bardziej się brudzą niż zwykłe fugi, bo na ścianie raczej wogóle się nic nie brudzi. Chyba nie zdecydujemy się na fugę epoksydową na posadzce w łazience, bo płytki są nieco chropowate i trudno powiedzieć o ile dałoby się wyczyścić je z resztek fugi po ułożeniu. Ale sądzę, że rzeczywiście mogłyby być łatwiejsze w czyszczeniu. Mowa o fugach Mapei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 17.09.2010 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Najlepszym i najtańszym rozwiązaniem, aczkolwiek bardzo czasochłonnym jest malowanie fugi lakierem do paznokci. Wychodzi nie drogo, ale wiadomo każdą trzeba recznie przejechać. Fajny jest pędzelek, bo jak dobrze dobierzesz, to bez problemu przejdziesz po fudze. ja tak zrobiłem w łazience 3 lata temu i do dzisiaj mam spokój. Pozdrowienia. Możesz rozwinąć temat? Nie kumam jakoś. Malujesz lakierem? Bezbarwnym czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muszelek 17.09.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 serio?? lakierem do paznokci?? i to sie nie lupie potem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola79 17.09.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Moja mama tez tak zaimpregnowala plytki lakierem nic sie nie luszczylo z 10 lat tak miala , teraz zmienila plytki na nowe ale ja chyba tez pomaluje bo mam dosc czyszczenia swoich jasnych fugmaluje sie normalnie lakierem bezbarnym po fudze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarousseau 15.02.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 WItam,Wiem że było kiedys na forum już takie pytanie ale pojawiła się tylko jedna odpowiedz i chetnie poznam Wasze zdanie na ten temat. Chcę a raczej jestem zmuszony usunąć fugi z mozaiki i płytek gdyż okazało się że kolor wyszedł inny niż chciałem a nie było mnie przy fugowaniu. Fugi mają jeden dzień więc w miarę świeże (minela jakas doba okolo od ulozenia). Jak najbezpieczniej usunac te fugi zeby nie uszkodzic kamykow z mozaiki? Będę wdzięczny za każda radę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysia Ro 20.01.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 I ja też użerałam się ze swoimi fugami, które zamiast brązowe - były szare. Woda z octem i gąbka do mycia naczyń, parę godzin na kolanach i jest dobrze Problem pozostał tam, gdzie do fugi przywarła zaprawa/gładź (?) - próbowałam skrobać i pomaga, ale od razu zeskrobana jest też fuga, a tego wolałabym uniknąć. Czym te plamy usunąć? I jeszcze jedna sprawa - położyłam na płytkach worek ze śmieciami, z którego wylało się coś tłustego i w tym miejscu fugi uzyskały swój pierwotny brązowy kolor (taki, jak wtedy, gdy są mokre) - zastanawiam się, czy można tak zaolejować wszystkie fugi? Czy lepiej spróbować jakoś usunąć ten olej - ale wydaje mi się, że wsiąkł na amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts