Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kanaly wentylacyjne- robil ktos sam?

Recommended Posts

kurcze ostatnio musialem kupic dwa pustaczki (na poczatek) wentylacyjne

wiec wpadam do hurtowni ( a pytalem wczesniej chyba z miesiac i gadali ze kosztuja 2,5 PLN)+

podczas zakupu okazalo sie ze kosztuja ponad 30 PLN !!!!!!

takie 3 kanalowe schiedla o wysokosci 33 cm bodajze

to zdzierstwo w bialy dzien

czy ktos robil sam takie kanaly?

wyliczylem ze gdyby wylewac samemu to koszt jednego bylby okolo 2 PLN

co wy na to?

No tak systemowe to cena obłęd, ale czy wśród materiałów budowlanych Twojego producenta pustaków ściennych nie ma gotowych pustaków wentylacyjnych - takich właśnie za 2,50 zł? My tak robimy kupując pustaki wentylacyjne i nadproża u tego samego producenta co pustaki na ściany, a jedynie komin dymowy (do pieca) kupujemy IBF, z kolei komin do kominka będzie z cegły pełnej.

pewnie i jest

ale w projekcie mialem takie szczegolne (schiedel) i kiedy je zobaczylem w hurtowni i dowiedzialem sie ze sa tanie jak barszcz to nie zawracalem sobhie tym dluzej glowy

jednak kiedy przyszlo mi zaplacic za dwa pustaczki jakies 66 PLN to stwierdzilem ze musialbym na glowe upasc zeby dokupic kiedys reszte

pewnie i jest

ale w projekcie mialem takie szczegolne (schiedel) i kiedy je zobaczylem w hurtowni i dowiedzialem sie ze sa tanie jak barszcz to nie zawracalem sobhie tym dluzej glowy

jednak kiedy przyszlo mi zaplacic za dwa pustaczki jakies 66 PLN to stwierdzilem ze musialbym na glowe upasc zeby dokupic kiedys reszte

Nia martw nic, u mnie w projekcie też tak było. Gdy zapytałam naszego architekta (projekt indywidualny) powiedział że tak pisze zawsze :o . Gdy szukałam materiałów na ściany i dałam do wyceny projekt to każdy z producentów i hurtowników właściwie zaraz proponował sytemy wentylacyjne robione przez danego producenta. My potrzebujemy 2-komorowe i sztuka netto to 6,50 zł.

Leon - popieram. Kiedyś drążyłem temat i przyciśnięty przedstawiciel jednego z "systemowców" na pytanie dlaczego zwykły pustak wentylacyjny jest taki drogi odpowiedział "Wie Pan, rzadko kto tak dokładnie liczy jak Pan więc daje się lepszą marżę".

Ja również zrezygnowałem z systemowych pustaków i użyłem normalnych pustaków wentylacyjnych Wienerbergera o wymiarach o ile pamietam 18x18x25. Mają w środku otwór fi150. Można też kupić takie od razu z otworem bocznym fi100 gdzie wsadzę gotową kratkę wentylacyjną i już.

Kosztowały mnie 2,17 zł/sztuka czyli 1mb kanału około 9zł.

W systemowych wyjdzie Ci cena powyżej 20zł za mb. Ja w ten sposób zaoszczędziłem ponad 1tys zł a murarzom było wszystko jedno (tzn nie płaciłem więcej za ich wymurowanie). Polecam ten sposób na oszczędności.

Leon, poszukaj w hurtowniacj lub bezpośrednio w cegielni - pustak ceramiczny wentylacyjny wym. zewn: szer. 188x szer.188x wys.220 mm. Ja w projekcie miałem Schidla 4 komorowy wentylacyjny i zamieniłem go na cztery takie połączone ze sobą. Cena za 1 szt to ok. 2 zł.

pozdrawiam