m.dworek 30.05.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 kurcze ostatnio musialem kupic dwa pustaczki (na poczatek) wentylacyjnewiec wpadam do hurtowni ( a pytalem wczesniej chyba z miesiac i gadali ze kosztuja 2,5 PLN)+podczas zakupu okazalo sie ze kosztuja ponad 30 PLN !!!!!!takie 3 kanalowe schiedla o wysokosci 33 cm bodajze to zdzierstwo w bialy dzien czy ktos robil sam takie kanaly?wyliczylem ze gdyby wylewac samemu to koszt jednego bylby okolo 2 PLN co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 30.05.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Zadzwoń do Leiera - dają duże upusty i wychodzi naprawdę atrakcyjnie w stosunku do Schiedla ( kupowałam komin z jednym kanałem wentylacyjnym). A Przewody wentylacyjne robię z rur kanalizacyjnych - zabudowa ścian lekka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 30.05.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 No tak systemowe to cena obłęd, ale czy wśród materiałów budowlanych Twojego producenta pustaków ściennych nie ma gotowych pustaków wentylacyjnych - takich właśnie za 2,50 zł? My tak robimy kupując pustaki wentylacyjne i nadproża u tego samego producenta co pustaki na ściany, a jedynie komin dymowy (do pieca) kupujemy IBF, z kolei komin do kominka będzie z cegły pełnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 30.05.2006 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 pewnie i jestale w projekcie mialem takie szczegolne (schiedel) i kiedy je zobaczylem w hurtowni i dowiedzialem sie ze sa tanie jak barszcz to nie zawracalem sobhie tym dluzej glowyjednak kiedy przyszlo mi zaplacic za dwa pustaczki jakies 66 PLN to stwierdzilem ze musialbym na glowe upasc zeby dokupic kiedys reszte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 30.05.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 pewnie i jest ale w projekcie mialem takie szczegolne (schiedel) i kiedy je zobaczylem w hurtowni i dowiedzialem sie ze sa tanie jak barszcz to nie zawracalem sobhie tym dluzej glowy jednak kiedy przyszlo mi zaplacic za dwa pustaczki jakies 66 PLN to stwierdzilem ze musialbym na glowe upasc zeby dokupic kiedys reszte Nia martw nic, u mnie w projekcie też tak było. Gdy zapytałam naszego architekta (projekt indywidualny) powiedział że tak pisze zawsze . Gdy szukałam materiałów na ściany i dałam do wyceny projekt to każdy z producentów i hurtowników właściwie zaraz proponował sytemy wentylacyjne robione przez danego producenta. My potrzebujemy 2-komorowe i sztuka netto to 6,50 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 30.05.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Leon - popieram. Kiedyś drążyłem temat i przyciśnięty przedstawiciel jednego z "systemowców" na pytanie dlaczego zwykły pustak wentylacyjny jest taki drogi odpowiedział "Wie Pan, rzadko kto tak dokładnie liczy jak Pan więc daje się lepszą marżę". Ja również zrezygnowałem z systemowych pustaków i użyłem normalnych pustaków wentylacyjnych Wienerbergera o wymiarach o ile pamietam 18x18x25. Mają w środku otwór fi150. Można też kupić takie od razu z otworem bocznym fi100 gdzie wsadzę gotową kratkę wentylacyjną i już. Kosztowały mnie 2,17 zł/sztuka czyli 1mb kanału około 9zł.W systemowych wyjdzie Ci cena powyżej 20zł za mb. Ja w ten sposób zaoszczędziłem ponad 1tys zł a murarzom było wszystko jedno (tzn nie płaciłem więcej za ich wymurowanie). Polecam ten sposób na oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_wy 30.05.2006 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 A czy spotkaliście gdzieś tanie pustaki wentylacyjne 3- albo 4-kanałowe?Np. Leier 4-kanałowy to ~19,50zł/szt.Zależy mi na zminimalizowaniu szerokości komina (muszę go zmieścić przed słupem na poddaszu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 30.05.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Ja mam 3-kanałowe Leiera już w kominie. Obudowane cegłą. Kosztowały kilkaset zł na cały komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sono 30.05.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Leon, poszukaj w hurtowniacj lub bezpośrednio w cegielni - pustak ceramiczny wentylacyjny wym. zewn: szer. 188x szer.188x wys.220 mm. Ja w projekcie miałem Schidla 4 komorowy wentylacyjny i zamieniłem go na cztery takie połączone ze sobą. Cena za 1 szt to ok. 2 zł.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 30.05.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 dokładnie o takim pisałem wcześniej, robi je wielu producentów / cegielni. A żeby wszystko było jasne - tak to wygląda: http://www.cegielnia.hg.pl/komin.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek_wy 31.05.2006 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Taki mnie nie urządza...4xpustak + 3xspoiny = ok. 80cm, to dla mnie za dużo4-kanałowy Leier to 68cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 31.05.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Leon - a czy Tobie nie podali właśnie ceny ceramicznego? Tak coś mi się mocno wydaje.A jeśli chcesz robić sam to potrzebny Ci będzie żużel i zbij formę tylko nie wiem jak będzie bez wibrowania, ale możesz wykonać prototyp. PS. Czy rozwiązałeś już problem prądu nad głową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 31.05.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Nie, no rozumiem samemu murować, ale robić pustaki? To już chyba przesada, chyba że ktoś nie ma nic innego do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 31.05.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Nie, no rozumiem samemu murować, ale robić pustaki? To już chyba przesada, chyba że ktoś nie ma nic innego do roboty. Nie pamiętasz wcześniejszych "wynalazków"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 31.05.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Nie pamiętasz wcześniejszych "wynalazków"... Coś mi świta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts