korpi 30.05.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Witam, forumowiczów. Na granicy mojej działki rośnie kilka drzew, czy ktoś orientuje się czy moge te drzewa ściąć ? Dodam, że działka jest pod samym lasem a drzewa w lini granicy posadził poprzedni właściciel, są to 5 metrowe sosenki. A jeżeli chciałbym je zostawić to pewnie ogrodzenie muszę budować przed nimi w głębi działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 31.05.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 ściąć bez decyzji odpowiedniego organu...nie radziłabym.Napisz wniosek do wydziału ochrony srodowiska z prośbą o wycięcie drzew. Jeżeli wiek drzew przekracza 5 lat musisz taki wniosek przed wycięciem skierować. Otrzymasz decyzję (30 dni) i wtedy po uiszczeniu opłaty- w Poznaniu było to 20zł( jedyny przemiły urząd z jakim się spotkałam) będziesz mógł drzewka wyciąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korpi 05.06.2006 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Dzięki za radę. Ale tak sobie myslę ........ że to ustronne miejsce i las i odludzię.................a kto tam drzewa będzie liczył! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 07.06.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Dzięki za radę. Ale tak sobie myslę ........ że to ustronne miejsce i las i odludzię.................a kto tam drzewa będzie liczył! Dokładnie. Masz racje. Tym bardziej że: 1. Sosna 2. Baaardzo mała sosna! Poza tym, jakbyś chciał je zostawić to jak sam zauważyłeś musiałbyś je odgrodzić ale to na swojej działce. Ja bym je ściął na twoim miejscu, tym bardziej, że co tu dużo mówić nie jest to żaden rarytas, to nie jest wartościowe drzewo. A im starsze tym większy kłopot...a i komuś może się to nie spodobać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 07.06.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Jeśli drzewa nie są uwidocznione na mapie z POGiK to tnij bez pytania.Rzeczywiście - na drzewa starsze niż 5 lat potrzebna jest zgoda "organu" ale większego kłopotu narobisz sobie pytając o zgodę (nie wiadomo co wymyślą).Ryzyko jest tak niewielkie, że ja bym cięła.W razie co to i tak Oni muszą udowodnić że takowe drzewa tu rosły. A to będzie trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 07.06.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Jeśli drzewa nie są uwidocznione na mapie z POGiK to tnij bez pytania. To są jakieś mapy, na których są wszystkie drzewa?? nawet te w lesie?? A możesz rozszyfrować ten skrót?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.06.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Jeśli drzewa nie są uwidocznione na mapie z POGiK to tnij bez pytania. To są jakieś mapy, na których są wszystkie drzewa?? nawet te w lesie?? A możesz rozszyfrować ten skrót?? A zajrzyj do swojej mapy do celów projektowych - tam powinny by ć wszystkie drzewa naniesione Teoretycznie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 07.06.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 No to na mojej nie ma...u mnie prawie step, a to co ma nawe i te 3 m to chyba nie było nawet brane pod uwagę.... Myślałem, że masz na myśli jakąś taką ogólną mapę, na której są wszystkie drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.06.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 No to na mojej nie ma...u mnie prawie step, a to co ma nawe i te 3 m to chyba nie było nawet brane pod uwagę.... Myślałem, że masz na myśli jakąś taką ogólną mapę, na której są wszystkie drzewa No to właściwie tych drzew NIE MA Jak nie ma na mapie to nie ma ! Chyba, że jakiś "miły" sąsiad doniesie o wycince Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 07.06.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 A możesz rozszyfrować ten skrót?? Najmocniej przepraszam - zjadłam "D" Powinno być oczywiście Powiatowy Ośrodek Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korpi 07.06.2006 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Tych sosoenek są trzy rzędy . Dwa mieszczę się na mojej działce a trzeci idzie dokładnie w granicy. Już po nim...... Chyba wytnę je teraz póki jest to jeszcze w miare pusta okolica i nikt się nie interesuje działkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 08.06.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Wycinaj, wycinaj i się nie pitol...jak pójdziesz do Urzędu jak ci kolega "radzi" to już z niego miesiącami nie wyjdziesz...a jak już wyjdziesz to na pewno lżejszy o "pare" groszy....co by ci wyszło jak za dębaki Nie siedź i nie stukaj tylko fruuu za piłe!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korpi 08.06.2006 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 I tak właśnie zrobię. A w przyszłosci trzeba pamietać aby na hura nie sadzić drzew, bo potem wyciąc ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadziek 08.06.2006 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 I tak właśnie zrobię. A w przyszłosci trzeba pamietać aby na hura nie sadzić drzew, bo potem wyciąc ciężko. wyciac jak wyciac, ale zeby korzenie wykopac to sie trzeba czasami narobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korpi 09.06.2006 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 właśnie jeżeli chodzi o korzenie to może ktoś wie jak daleko od np. sosenek można stawiać dom, tak aby później korzenie nie uszkodziły fundamentu ? W lini płotu mam, jak pisałem, kilkadziesiąt na razie 4 metrowych sosenek, ale jest jeszcze drugi rząd. W sumie z 90 drzew. No i chciałbym postawic dom mozliwie najbliżej tej strony działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hos 09.06.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 wycinaj jak leci jesli nie ma na mapie, a znajomi wycieli nawet z korzeniami i po problemie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.06.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Zalecana odległość to 90 m od sosny i 30 m od trawy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korpi 10.06.2006 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 to chyba na Pustyni Błędowskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.06.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 I tak właśnie zrobię. A w przyszłosci trzeba pamietać aby na hura nie sadzić drzew, bo potem wyciąc ciężko. Jak zajrzysz do "Działka zapuszczona" poniżej to będziesz wiedział czym skutkuje nieprzemyślane sadzeniedrzew :) vide moja teściowa :) A wyobraź sobie, że na mapie są 4 drzewa na tej działce:) Tylko jest też druga prawda - łatwo się wycina, ale nowe rośnie baaardzo długo... także też bez szaleństw. Na decyzję o wycince gmina ma 30 dni :) nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 10.06.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Na decyzję o wycince gmina ma 30 dni :) nie polecam I w dodatku zawsze nakazuje wsadzić coś w zamian w wyznaczonym miejscu. Albo stwierdza, że któregoś drzewka nie można ruszyć. Bardzo nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts