Stanley 06.03.2003 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Witam "Podglądam" sobie forum już od jakiegoś czasu, niestety nie znajduje odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Proszę o pomoc : 1. mam możliwość podłączenia GZ (teoretycznie gazociąg ok 20m) jednak przeraża mnie myśl o płaceniu rachunków typu przesył abonament itp. z autopsji wiem iż czasem jest to więcej niż 50% rachunku,no i słyszałem że zrobienie "wcinki" w gazociąg to ok.12000 - poza moim zasięgiem prawie się zdecydowałem na Gaspol 2. Czy ogrzewanie domu o powierzchni 110m2 nie będzie tańsze prądem? W jaki sposób mogę wylić zapotrzebowanie i zużycie energii. Jakoś te wszystkie wzory matematyczne i programy nic mi nie mówią- tak tak jestem noga z przedmiotów ścisłych 3. Czy jest gdzieś w sieci miejsce gdzie mogę znaleźć informację w jaki sposób wykonać instalację co, najchętniej z miedzi dla budynku piętrowego (góra większa od dołu- powierzchnia grzewcza) Mam już w 85% wykończony dom i zależy mi na estetyce. Chciałbym umiejscowić piec z zamkniętą komorą spalania w garażu i rozprowadzić co. Mogę pozwolić sobie na zrobienie 3 pionów (tak to sięchyba nazywa), tj połączone w szeregu: 2 grzejniki instalacja pozioma 2 grzejniki rury do gory + poziomo 2 grzejniki rury do góry + w dół do łazienki i poziomo. Poniewaz dotąd jedynym źródłem ciepła był kominek- ale ze względów "zapachowych" muszę zdecydować się na inne ogrzewanie,prawdopodobnie będę musiał sporo rurek dołożyć Proszę pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 06.03.2003 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 ten kalkulator już podawałem, ale masz go jeszcze raz, jeżeli mu ufasz, to na szybko załatwia pierwsze dwa punkty. W przypadku trzeciego trzeba trochę poszukać albo poczekać na innych. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2003 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 W samym garażu nie można. Chyba że wydzielisz osobne pomieszczenie o kubaturze 6,5m/3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 06.03.2003 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Do Wega:Jak na razie nie mogę połączyć się ze stroną- pytanie jednak co mam rozumieć przez "jeśli mu ufasz" Do anonim:Czy powieszenie pieca z _zamkniętą_ komorą spalania także wymaga odemnie wydzielenia osobnego pomieszczenia? Dzieki za szybką reakcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 06.03.2003 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Ja nie mam problemów z połączeniem. A co do zaufania to zawsze trzeba sprawdzić kto go opublikował. To strona głowna. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 06.03.2003 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 U mnie jedna jedyna strona która nie chce się załadować Nawet się nie chce pingnąć Będę próbował jutro. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 06.03.2003 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Ten kalkulator nic nie załatwia ,oprócz inwestora.Dlaczego to odpowiedzą forumowicze jak go zobaczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2003 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 StanleyW przepisach jest że KOCIOŁ do C.O. nie moze być w garażu, bez wzgledu czy z zamknieta komora czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 06.03.2003 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Zgadzam się, fajne byle co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 06.03.2003 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Przecież kocioł CO z zamkniętą komorą spalania można zamontować "nawet w szafie". Czyżbym się mylił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2003 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Grzegorz Przeczytaj to, a dowiesz się jakie trzeba spełniać warunkihttp://www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/bud1018.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 07.03.2003 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 W takim razie Yunkers chyba nie wie co pisze, bo oto na jego oficjalnej stronie www można m/inn przeczytać:"...Zamknięta komora spalaniaSpalanie gazu odbywa się w zamkniętej komorze i jest niezależne od powietrza w pomieszczeniu. Powietrze do spalania pobierane jest specjalnymi przewodami z zewnątrz budynku. Spaliny również odprowadzane są na zewnątrz. Taki system pozwala na montowanie kotła wśród mebli, w zamkniętej szafie lub pomieszczeniu o małej kubaturze, gdzie byłyby problemy z dostępem do powietrza i odprowadzaniem spalin. System z zamkniętą komorą spalania wymaga zastosowania specjalnych przewodów powietrzno-spalinowych, których bogaty wybór znajdziecie Państwo w naszej ofercie..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 07.03.2003 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 On 2003-03-06 22:45, ADAMOS48 wrote: Ten kalkulator nic nie załatwia ,oprócz inwestora.Dlaczego to odpowiedzą forumowicze jak go zobaczą. Jeszcze go nie widziałem ale możesz to trochę przybliżyć? A może znasz jakiś inny który by łopatologicznie daną kwestę potraktował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 07.03.2003 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 On 2003-03-06 22:50, Anonymous wrote: Stanley W przepisach jest że KOCIOŁ do C.O. nie moze być w garażu, bez wzgledu czy z zamknieta komora czy nie W jakich przepisach? Link który podałeś mówi wręcz o pomieszczeniach technicznych że wolno. Nie ma tam nic że nie wolno w garażu. możesz podesłać link potwierdzający twoją wypowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 07.03.2003 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 On 2003-03-07 07:27, Anonymous wrote: Grzegorz Przeczytaj to, a dowiesz się jakie trzeba spełniać warunki Tak przeczytaj to a stwierdzisz że się myliłeś i co do garażu i do całej reszty cytat z podanego przez Ciebie linku: "3. W istniejących budynkach mieszkalnych i zagrodowych dopuszcza się instalowanie gazowych kotłów grzewczych w pomieszczeniach technicznych o wysokości co najmniej 1,9 m, mających przewód nawiewny z wylotem 0,3 m nad poziomem podłogi i wywiewny przewód wentylacyjny, wyprowadzony ponad dach lub przez ścianę zewnętrzną na wysokość co najmniej 2,5 m ponad poziom terenu, z wylotem w odległości nie mniejszej niż 0,5 m od bocznych krawędzi okien i drzwi, z zachowaniem warunków określonych w ust. 1." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 07.03.2003 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Wega Udało mi się obejrzeć ten kalkulator, nie powiem przemawia do mnie jednak nie on a ściągnięty arkusz xls (na tym przynajmniej sie znam) I teraz zastanowiło mnie to trochę czy gaz ziemny naprawdę wychodzi taniej niż propan? jak to wygląda z propanem? możecie podać jakieś przykładowe wartości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 07.03.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Najtańszym sposobem ogrzewania jest piec węglowy. Najdroższym systemem ogrzewania jest system z piecem CO zasilanym energią elektryczną. Relatywnie deogie w ostatnich czasach stało się ogrzewanie na olej opałowy którego cena ostatno wynosi 1.85 zł gdzie jeszcze nie tak dawno kostował 0.85zł. Jeśli jest możliwość połączenia do sieci gazowej to jest jakaś alternatywa, gdyż koszty takiego sposobu ogrzewania nie są zbyt wyskoie. Pomijając opłaty za podłączenie do sieci.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 07.03.2003 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Stanley - gaz ziemny jest jednym z najtańszych źródeł energii. Wielu forumowiczów dużo by dało (w tym piszący te słowa), aby mieli w pobliżu gazociąg... Z kolei gaz "z butli" jest jednym z droższych rozwiązań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 07.03.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Stanley, kto Ci takich bzdur naopowiadał jeśli chodzi o koszt wcinkido gazociągu 12000. Idź do gazowni i wybierz przyłącze gazowe do swojego budynku w I wariancie - tzn. spiszesz umowę z gazownią, a wykonanie wszystkiego powierzasz gazowni(łącznie z projektem i pozwoleniem na budowę. Twój koszt to jeśli masz długość przyłącza około 20 m bez przecisku na drógą stronę ulicy to około 1700 zł. Ja podpisałem już takową umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 07.03.2003 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 hippoczy możesz podać więcej szczegółów?cena zawiera wcinkę, projekt, materiał, robociznę i co tam jeszcze być powinno?i gdzie to załatwiałeś (w POlsce-który region, iejsce)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts