Stanley 07.03.2003 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Pegaziątoko: poczytałem http://bap-student.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jednostka&akt=nr16964625&ver=-1&jedn=-1 i oto co znajduję(umieszczam po co grupowicze mają się przez to przebijać?): $§ 170. 1. Urządzenia gazowe mogą być instalowane wyłącznie w pomieszczeniach spełniających warunki dotyczące ich wysokości, kubatury, wentylacji i odprowadzenia spalin, a także dopływu powietrza do spalania określone w rozporządzeniu, w Polskich Normach i przepisach odrębnych. 2. Urządzenia gazowe z otwartą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu A i B, nie mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, z zastrzeżeniem § 93 ust. 2 i 3. 3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175. § 175. 1. Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż: 1) 21 kW - w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej, 2) 5 kW - w pozostałych budynkach mieszkalnych. 2. Wyloty przewodów, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad poziomem terenu. 3. Odległość między wylotami przewodów, o których mowa w ust. 1, powinna być nie mniejsza niż 3 m, a odległość tych wylotów od najbliższej krawędzi okien i ryzalitów przesłaniających nie mniejsza niż 0,5 m. 4. W budynkach produkcyjnych i magazynowych oraz halach sportowych i widowiskowych nie ogranicza się nominalnej mocy cieplnej urządzeń z zamkniętą komorą spalania, od których indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe są wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli odległość tej ściany od granicy działki budowlanej wynosi co najmniej 8 m, a od ściany innego budynku z oknami nie mniej niż 12 m, a także jeżeli wyloty przewodów znajdują się wyżej niż 3 m ponad poziomem terenu. Czyli NIE MA PRZECIWSKAZAŃ do zamontowania kotła z zamkniętą komorą spalania w garażu. Nigdzie nie widzę też informacji o nimożności połączenia gwintowanego. Jakoś nie widzę (dodam że nie jestem instalatorem, ale swoją budowę od A do W [do W bo jeszcze mi trochę do końca brakuje]wykonałem własnoręcznie systemem gospodarczym- jeszcze żaden fachowiec - jeśli nie liczyć inspektora nadzoru budowlanego i kierownika budowy u mnie nie zarobił ) instalacji gazowej która nie miałaby połączeń gwintowanych. Widziałeś kiedyś spawany licznik albo przyspawany piec do instalacji gazowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 07.03.2003 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Stanley,ja załatwiałem przyłącze gazowe w Gazowni Łódzkiej. Nie mam jeszcze wykonanego przyłącza, bo tydzień temu podpisałem umowę na wykonanie go. Tak jak Ci napisałem płacę wg. wyliczeń gazowni - z tabeli, w której są wysokości opłat za mb wykonania przyłącza. Opłata nie zawiera kosztów skrzynki na budynek (tak więc masz odpowiedź na zadane pytanie). Czas wykonania zawaty w umowie to 2,5 miesiąca. Wykonanie to dotyczy tylko samego przyłącza, a więc dalsza część instalacji jest w Twoim zakresie. Przybliżając temat gazownia ma podpisane umowy z projektantami i wykonawcami przedmiotowych instalacji, dlatego można przy projektowaniu przyłącza zaprojektować jednocześnie instalację wewnętrzną i uzyskać jedno pozwolenie na budowę, tzn. musiałbyś się dowiedzić po podpisaniu umowy kto to będzi projektował lub Istnieje tez możliwość wskazania swojego wykonawcy jak i projektanta ale tylko takiego, który jest na liście ogólnodostepnej w gazowni tzn. z którymi gazownia ma podpisane umowy. Możesz wybrać jeszcze wariant II lub III lecz I jest najkorzystniejszy. W drugim wariancie Ty wykonujesz dokumentacje i gazownia Ci zwraca chyba około 250 zł. za projekt ale musisz mieć fakture VAT, natomiast przyłącze robią sami. W trzecim wariancie to Ty robisz sam dokumentacje i przyłącze, a po wykonaniu odsprzedajesz przyłącze gazowni. Na wszystko musisz miec faktury VAT, a i tak Ci nie oddadzą całości poniesionych kosztów tylko z ich wyliczeń - wariant dobry dla tych którzy nie chcą czekać około 3-4 miesięcy. Zanim jednak zdecydujesz się na którykolwiek z wariantów to musisz wystąpić do gazowni o warunki przyłączenia na które też się czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 07.03.2003 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Wiem że przynudzam ale może znajdzie się ktoś kto może mnie odesłać do diabła (czytaj strony gdzie dowiem się o sposobach kładzen ia instalacji CO)? z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 07.03.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Staley, ten co wykonuje przyłącze może też wykonać Ci od razu połączenie od szafki gazowej do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 07.03.2003 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Hippo Dzieki za łopatologiczne przedstawienie sprawy.Pewnie będę starał się zorientować jak to wygląda w gazowni Warszawskiej.Może to rzeczywiści wyjdzie mi taniej jak propan?Raz jeszcze dzięki za otworzenie oczu - dotąd bez argumentów odrzucałem GZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 07.03.2003 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Hippo Dzieki za info raz jeszcze teraz tgylko muszę gdzieś znaleść informacje jak poprawnie wykonać CO.Nie znasz adresu jakiejś fajnej stronki?Sprawdzałem instalatorów w zależności od materiału chcą od 120 do 450 (tu już się śmiałem nie wiem tylko czy z rozpaczy czy z rozbawienia)pln a za przyłączenie pieca dodatkowo od 800 do 1500 pln dodam że to tzw autoryzowani przez junkersa (bo taki piec chciałbym kupić i zamontować) przedstawiciele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 07.03.2003 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Stanley,napewno GZ jest sporo tańszy niz propan - butan, także tutaj sie nie zastanawiaj tylko działaj.Co do instalacji CO to nie mogę Cię odesłać do jakiejś stronki, bo ja postawiłem na fachowców w tej dziedzinie. Dla porównania ceny łodzkie za punkt oscylują w przedziale 100 - 220 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 07.03.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Stanley,za przyłączenie kotła 800 - 1200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 07.03.2003 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Hippo Czyli właściwie wszedzie tak samo brr. Mimo wszystko będę próbował coś na ten temat poszukać Zrobiłem sam wodę w miedzi i jestem z tego (i z siebie:smile:) zadowolony. Myślę że podłączenie co (rurki grzejniki) równiez nie będzie trudne.Potrzebuję tylko trochę teorii na ten temat. mam domek w 85 może nawet w 90% wykończony i jakoś nie chcę wpuszczać choćby niewiem jak autoryzowanych fachowców bo widziałem co potrafią po sobie zostawić. Nie mam zamiaru remontować tej hałupki no moze za 20 parę lat Jeśli do tego dodamy te 100-tki za punkt to się okaże że za ich robocizne kupię rurki. A piec to myślę że ekipa która będzie podłączać gaz mi podłączy i mam nadzieję po kłopocie. W poniedziałek uderzam na gazownię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 07.03.2003 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Stanley,chyba ale myślę że napewno kocioł musi być podłączony przez firmę - serwis, abyś miał gwarancję na kocioł. Nie wiem, czy wystarczy człowiek z uprawnieniami, ale może tak, jeszcze tego nie robiłem. Po wizycie w gazowni daj znać jakie wrażenia, a gdybyś potrzebował więcej szczegółów to postaram się pomóc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 07.03.2003 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 stanley,serwis - chodzi mi o autoryzację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 07.03.2003 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Hippo Ja tez jeszcze tego nie robilem (podłączałem pieca ) jak już będę wiedział co z gazem dam znać, a jeśli chodzi o podłączenie to zapytam przy kupowaniu może firmy które sprzedają piece autoryzują również ceny za ich podłącznia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafek 07.03.2003 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 U mnie bylo tak. Piec podlaczyl hydraulik ktory robil cala instalacje, ale go nie uruchamial. Natomiast samego uruchomienia dokonal autoryzowany serwisant (wowczas gwarancja dziala). Za uruchomienie pieca nic nie placilem tylko za jego przyjazd. O ile wiem tak jest u wszystkich producentow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 07.03.2003 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 RafekTo mi się podoba, możesz podać jeszcze gdzie to było i ile kosztował przyjazd?Jaki masz piec (producent)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafek 07.03.2003 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 50 zl bo musial przyjechac dwa razy. Cos musialem poprawic. Producent DeDietrich, lokalizacja W-wa. Ale piec ktory mam to porazka. Mozliwe ze pojde do sadu. Nacialem sie na nim i gdybym mial kupowac, wybralbym innego producenta (mam juz pare typow sprawdzonych u znajomych - madry po szkodzie). Jak na razie czekam ok 2 tyg na ich reakcje na zgloszone reklamacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 07.03.2003 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 50 zł wydaje mi się strasznie taniomieszkam w konstancinie facet za przyjazd do konswerwcji gazo żłopa - mory bierze od mojego papcia 150 + części możesz podać Twoje sprawdzone typy o jakich piecach myślisz.Ja mam właściwie mały wybór z tych które dadzą mi około 7 do 15 kw z zamkniętą komorą spalania mam Vaillanta i Junkersa Oba koszują w granicach 4000.Co sądzicie o Vaillancie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafek 07.03.2003 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Wlasnie myslalem o Vaillancie (otwarta komora). Znajomy placi ok 250zl mies za gaz. Przed dostrojeniem ok 350zl. Ma sporo podlogowki i jest bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 10.03.2003 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Rafek,czy możesz podać typ tego Vaillanta, a może to kondensat ? Jakie są powierzchnie grzewcze, ile podłogówki, a może tylko podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 10.03.2003 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Witam Po sobotnich wycieczkach jakoś mi się zdanie co da vaillanta trochę zmieniło.Podobno nie mają za dobrego serwisu i jak się coś dzieje to można na części i do 2 tygodni czekać.Może my spróbować to zweryfikować?Dodam że usłyszałem to w 2 różnych miejscach, ale wn obu stał i vaillant i junkers (od obu firm pochwały za współpracę mieli) I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 10.03.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Stanley, chciałeś jakieś ciekawy link: http://www.propex.organika.pl/ - jest trochę materiałów dla instalatorów (tylko wejdź w odpowiednią sekcję), m.in. dokładna instrukcja układania systemu Wirsbo w pdf-ie. Na pewno warto poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts