dżempel 30.05.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 coś mi sie obiło o uszy ,że można postawić na działce bez zezwolenia jakiś mały budyneczek cos w stylu komórki ,wiaty,miałobyto być uwarunkowane wielkością działki.prosze ojakieś bliższe informacje Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 30.05.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 coś mi sie obiło o uszy ,że można postawić na działce bez zezwolenia jakiś mały budyneczek cos w stylu komórki ,wiaty,miałobyto być uwarunkowane wielkością działki.prosze ojakieś bliższe informacje Aga Z tego co wiem to chyba zezwolenia nie wymaga "wszystko" to co nie posiada fundamentów...tym bardziej takowa wiata.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżempel 30.05.2006 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 nie chciałabym zainwestować a póżniej okaże się ,ze trzeba rozebrac. pozatym pozostało mi troche po budowie bloczków fundamentowch i chciałabym je użyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 30.05.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Z tego co wiem, to jakakolwiek budowla (w tym wiata, murowany grill itp.) również bez fundamentu wymagają co najmniej zgłoszenia. Dołączyć należy mapkę z zarysem planowanego obiektu oraz w formie opisowej lub szkicowej projekt. Powyżej 25 m.kw lub jeśli łączymy wiatę konstrukcyjnie z domem wymagane jest pozwolenie na budowę i ewentualnie adaptacja projektu domu. Istnieje możliwość postawienia np. wiaty na czas budowy. Dostajemy wtedy pozwolenie na 120 dni. Potem trzeba odnawiać aż do odbioru budynku. Należy zachować odpowiednie odległości od granicy działki. Jeśli na sąsiedniej działce znajduje się podobny obiekt postawiony przy granicy, to my możemy się do niego "przykleić". Na każdych 500 m.kw. działki można postawić dwa obiekty. Podstawa prawna to art. 29 i 30 Prawa Budowlanego. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 30.05.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Należy zachować odpowiednie odległości od granicy działki. Darek Czy to jest pewne? Cytowane przez Ciebie Prawo Budowlane nic o tym nie mówi ( może się mylę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.05.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Art. 29.1. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonanie robót budowlanych, polegających na: 1) remoncie istniejących obiektów budowlanych, z wyjątkiem obiektów zabytkowych, jeżeli nie obejmuje on zmiany lub wymiany elementów konstrukcyjnych obiektu i instalacji gazowych albo zabezpieczenia przed wpływami eksploatacji górniczej lub powodzią, a także nie wpływa na zmianę wyglądu w odniesieniu do otaczającej zabudowy na terenie miast, 2) instalowaniu i remoncie tablic i urządzeń reklamowych, z wyjątkiem reklam świetlnych i podświetlanych usytuowanych poza obszarem zabudowanym w rozumieniu przepisów o ruchu drogowym, 3) remoncie obiektów regulacji rzek, 4) wykonaniu i remoncie urządzeń melioracji szczegółowych, poza obszarami parków narodowych, rezerwatów przyrody i parków krajobrazowych oraz ich otulin, 5) wykonaniu i remoncie ujęć wód śródlądowych powierzchniowych o wydajności poniżej 50 m3/h oraz obudowy ujęć wód podziemnych, 6) remoncie sieci telekomunikacyjnych oraz napowietrznych sieci elektroenergetycznych, prowadzonych po dotychczasowych trasach, 7) remoncie dróg, torów i urządzeń kolejowych. instalowaniu krat na obiektach budowlanych, 9) instalowaniu urządzeń na obiektach budowlanych, 10) wykonywaniu podczyszczeniowych robót czerpalnych polegających na usunięciu spłyceń dna, powstałych w czasie użytkowania basenów i kanałów portowych oraz torów wodnych, w stosunku do głębokości technicznych (eksploatacyjnych) i nachyleń skarp podwodnych akwenu, objętych uprzednio uzyskanym pozwoleniem wodnoprawnym i pozwoleniem na wykonywanie robót czerpalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 30.05.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Zachowanie odległości od granicy działki to pewne. Popadłem w konflikt z sąsiadem, który chciał się za blisko przysunąć ze swoją wiatą. Przejrzałem wypowiedzi na Forum i przepytałem w Wydziale Architektury. Sąsiad nie dawał za wygraną i do Architektury też poszedł zasięgnąć języka. Efekt jest taki, że stawia wiatę przepisowe 3m od granicy. Czyli przepis jest, bo by nie dał za wygraną. I jeszcze jedno: taka wiata nie może stać na trasie przyłączy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 30.05.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Zachowanie odległości od granicy działki to pewne. Popadłem w konflikt z sąsiadem, który chciał się za blisko przysunąć ze swoją wiatą. Przejrzałem wypowiedzi na Forum i przepytałem w Wydziale Architektury. Sąsiad nie dawał za wygraną i do Architektury też poszedł zasięgnąć języka. Efekt jest taki, że stawia wiatę przepisowe 3m od granicy. Czyli przepis jest, bo by nie dał za wygraną. I jeszcze jedno: taka wiata nie może stać na trasie przyłączy. Pozdrawiam Widzisz ja również mam problem z sąsiadem, który stawia wiatę w granicy, ale byłem w starostwie i mi powiedzieli, że można stawiać w granicy. Dlatego więc pytam skąd taka pewność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 30.05.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Kilka dni temu "przekopałem" Forum w tym temacie. Ludzie mają z tym mnóstwo problemów. Wiele osób podawało owe 3m od granicy wraz z podstawą prawną. Streszczenie podałem wyżej. Mnie dodatkowo utwierdził w przekonaniu telefon do urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 30.05.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Powyżej 25 m.kw lub jeśli łączymy wiatę konstrukcyjnie z domem wymagane jest pozwolenie na budowę i ewentualnie adaptacja projektu domu. Darek czy można postawić taką wiatę przy ścianie budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 30.05.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Przy ścianie budynku lub przy innej wiacie już wybudowanej - tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremiasz 31.05.2006 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Z tego co wiem, to jakakolwiek budowla (w tym wiata, murowany grill itp.) również bez fundamentu wymagają co najmniej zgłoszenia. Dołączyć należy mapkę z zarysem planowanego obiektu oraz w formie opisowej lub szkicowej projekt. Powyżej 25 m.kw lub jeśli łączymy wiatę konstrukcyjnie z domem wymagane jest pozwolenie na budowę i ewentualnie adaptacja projektu domu. Istnieje możliwość postawienia np. wiaty na czas budowy. Dostajemy wtedy pozwolenie na 120 dni. Potem trzeba odnawiać aż do odbioru budynku. Należy zachować odpowiednie odległości od granicy działki. Jeśli na sąsiedniej działce znajduje się podobny obiekt postawiony przy granicy, to my możemy się do niego "przykleić". Na każdych 500 m.kw. działki można postawić dwa obiekty. Podstawa prawna to art. 29 i 30 Prawa Budowlanego. Pozdrawiam Darek Zaskoczyłeś mnie, że jeśli wiata jest konstrukcyjnie złączona z budynkiem jest wymagane pozwolenie na budowę. Ja swoją chce postawić dokładając dodatkowe krokwie oparte na murłacie budynku. Kurcze, widzę, że są problemy z tymi wiatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremiasz 31.05.2006 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Zachowanie odległości od granicy działki to pewne. Popadłem w konflikt z sąsiadem, który chciał się za blisko przysunąć ze swoją wiatą. Przejrzałem wypowiedzi na Forum i przepytałem w Wydziale Architektury. Sąsiad nie dawał za wygraną i do Architektury też poszedł zasięgnąć języka. Efekt jest taki, że stawia wiatę przepisowe 3m od granicy. Czyli przepis jest, bo by nie dał za wygraną. I jeszcze jedno: taka wiata nie może stać na trasie przyłączy. Pozdrawiam Widzisz ja również mam problem z sąsiadem, który stawia wiatę w granicy, ale byłem w starostwie i mi powiedzieli, że można stawiać w granicy. Dlatego więc pytam skąd taka pewność ? Ja też byłem w tej sprawia w Starostwie i tam powiedzieli, że można po "dogadaniu się" ze sąsiadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 31.05.2006 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 O "dogadywanie się" z sąsiadem też pytałem. Zapis o tym został wykreślony przy ostatniej nowelizacji ustawy. Wcześniej było właśnie 1.5m i za zgodą sąsiada. U siebie na osiedlu domków widzę jednak, że pojawiają się takie wspólne konstrukcje. Wygląda to całkiem nieźle: wiata stoi pomiędzy działkami - dwa słupy na jednej i dwa na drugiej. Nad płotem idzie dwuspadowy dach. Podejrzewam, że tutaj nikt po prostu tego nie zgłaszał i obu stronom to pasuje. Przy mojej działce miała jednak powstać tzw. trwała prowizorka. Opisywać chyba nie muszę. W związku z tym zacząłem temat zgłębiać. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 31.05.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Jednym słowem potrzebny nam ktoś kto pracuje w starostwie i dokładnie wyjaśnił poruszane kwestie. Prawo budowlane ciągle zmienia się a i interpretacja jest różna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremiasz 31.05.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Podciągam wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 31.05.2006 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 to ja też jestem ciekawa, bo chcemy z sąsiadami pobudować wiatę -drewutnie, to musimy zgłaszać czy nie? Jeżeli musimy, to jak rozwiązać sprawę ogległości, chcemy zrobić ładna wspólną wiatę,czy musimy sobie wzajemnie zgody powystawiać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremiasz 02.06.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Z tego co wiem, to jakakolwiek budowla (w tym wiata, murowany grill itp.) również bez fundamentu wymagają co najmniej zgłoszenia. Dołączyć należy mapkę z zarysem planowanego obiektu oraz w formie opisowej lub szkicowej projekt. Powyżej 25 m.kw lub jeśli łączymy wiatę konstrukcyjnie z domem wymagane jest pozwolenie na budowę i ewentualnie adaptacja projektu domu. Istnieje możliwość postawienia np. wiaty na czas budowy. Dostajemy wtedy pozwolenie na 120 dni. Potem trzeba odnawiać aż do odbioru budynku. Należy zachować odpowiednie odległości od granicy działki. Jeśli na sąsiedniej działce znajduje się podobny obiekt postawiony przy granicy, to my możemy się do niego "przykleić". Na każdych 500 m.kw. działki można postawić dwa obiekty. Podstawa prawna to art. 29 i 30 Prawa Budowlanego. Pozdrawiam Darek Zaskoczyłeś mnie, że jeśli wiata jest konstrukcyjnie złączona z budynkiem jest wymagane pozwolenie na budowę. Ja swoją chce postawić dokładając dodatkowe krokwie oparte na murłacie budynku. Kurcze, widzę, że są problemy z tymi wiatami. Niestety, wiata musi być wolnostojąca (opinia ze Starostwa). Darek_P ma tutaj rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.06.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Art. 29.1. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonanie robót budowlanych, polegających na: 1) remoncie istniejących obiektów budowlanych, z wyjątkiem obiektów zabytkowych, jeżeli nie obejmuje on zmiany lub wymiany elementów konstrukcyjnych obiektu i instalacji gazowych albo zabezpieczenia przed wpływami eksploatacji górniczej lub powodzią, a także nie wpływa na zmianę wyglądu w odniesieniu do otaczającej zabudowy na terenie miast, 2) instalowaniu i remoncie tablic i urządzeń reklamowych, z wyjątkiem reklam świetlnych i podświetlanych usytuowanych poza obszarem zabudowanym w rozumieniu przepisów o ruchu drogowym, 3) remoncie obiektów regulacji rzek, 4) wykonaniu i remoncie urządzeń melioracji szczegółowych, poza obszarami parków narodowych, rezerwatów przyrody i parków krajobrazowych oraz ich otulin, 5) wykonaniu i remoncie ujęć wód śródlądowych powierzchniowych o wydajności poniżej 50 m3/h oraz obudowy ujęć wód podziemnych, 6) remoncie sieci telekomunikacyjnych oraz napowietrznych sieci elektroenergetycznych, prowadzonych po dotychczasowych trasach, 7) remoncie dróg, torów i urządzeń kolejowych. instalowaniu krat na obiektach budowlanych, 9) instalowaniu urządzeń na obiektach budowlanych, 10) wykonywaniu podczyszczeniowych robót czerpalnych polegających na usunięciu spłyceń dna, powstałych w czasie użytkowania basenów i kanałów portowych oraz torów wodnych, w stosunku do głębokości technicznych (eksploatacyjnych) i nachyleń skarp podwodnych akwenu, objętych uprzednio uzyskanym pozwoleniem wodnoprawnym i pozwoleniem na wykonywanie robót czerpalnych Nic tu nie ma o tzw malej architekturze, a mi cos sie obilo o uszy, ze do pewnej maksymalnej powierzchni mozna bez pozwolenia. Wiec jak to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 02.06.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Mogę tylko powiedzieć, że chcę postawić garaż blaszany i ogrodzić działkę. Żeby być w porządku zaniosłem do starostwa na ich druku zgłoszenie budowy obiektów nie wymagających pozwolenia na budowe z pięknie wyrysowaną przeze mnie działeczką i garażem blaszanym. Co do ogrodzenia to pani urzędnik powiedziała że nie muszę zgłaszać, skoro działka nie przylega do drogi gminnej (nie wiem tylko czemu droga ta ma swoją nazwę skoro nie jest gminna). Ale nie drążyłem tematu i odpuściłem. Natomiast jeśli chodzi o blaszak to pani pognała mnie z tym zgłoszeniem, bo napisałem wyrażenie "garaż blaszany", które to wg niej powoduje że musi mieć pozwolenie na budowę skoro to garaż. Przepisałem na budynek gospodarczy 15 m2 nie połączony trwale gruntem (można ponoć do 25 m, więc został mi zapas na małą altankę). Tym razem poszedłem do pana, kręcił nosem że nie dołączyłem mapki ale w końcu zgłoszenie przyjął i jak nic nie odeślą to za miesiąc mogę stawiać garaż... przepraszam - budynek gospodarczy blaszany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts