Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drewno na wiezbe :) jakie sosna czy swierk

jakie drewno na wiezbe  

26 użytkowników zagłosowało

1. 1. jakie drewno na wiezbe

Recommended Posts

czy jest jakas roznica w tym ze drzewo pochodzi ze scinki zimowej ,letniej czy jesiannej albo wiosennej bo moje wlasnie teraz sie robi i we wtorek jak przywioza idzie na dach.

Ja się na tym nie znam, ale mówiono mi, że te z zimy jest bardziej suche.Na wiosnę, jak zaczynają przyrastać są bardziej wilgotne.

zima drzewo jest w hibernacji...nie produkuje tyle sokow co na wiosne czy latem...nie ma tez zywicy...szybciej przez to schnie i jest o wiele lzejsze od letniego...dodatkowo sosna nie peka wzdluznie co potrafi robic swierk i mniej sie "kręci" tzn krokwie prawidlowo ulozone do schniecia nie wypaczaja sie w swider....a poza tym seki....seki swierkowe po wyschnieciu zdecydowanie czesciej wypadaja niz w sosnie oslabajac wytrzymalosc belki...tyle wiem z doswiadczenia swojego a przede wszystkim z doswiadzenia mojego dziadka prawie 80-cio letniego ciesli z kurpiowszczyzny... regionu ludzi puszczy :)

• 2 years później...

Odświerzam temat drewna na więźbe, choc moje pytanie jest inne niz postawione w tym wątku.

Jaki kolor lub jak powinno wyglądac dobrze zaimpregnowane drewno na więźbe?

Mój ciesla, jeszcze zanim zapadła klamka, że to on bedzie robił mi więźbe powiedzial bym nie wierzył w te zieloniutkie krokwie, że są tak dobrze zaimpregnowane bo wlasciwa impregacja (właściwym preparatem) ma kolor bardziej brazowy niz zielony.

Dzisiaj przyjechało drzewo na więźbe. No i kolor tego drzewa jest praktycznie taki sam jak zwykłych desek "calówek", które sobie leżą na mojej budowie. Ciesla mówi, że sa to deski zaimpregnowani bezbarnym lub lekko brązowym impregnatem i powtórzył, że kolor zielony nie jest gwarantem dobrej impregnacji. Nie wiem jak mam do tego, czyli do tej dobrej impregnacji, podejść. W zasadzie jedynym gwarantem, że jest wszytsko ok jest to że ten cieśla został mi polecony przez szefa moich murarzy (wielokrotnie polecanego na tym forum) do którego mam duże zaufanie.