Piotkaz 31.05.2006 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Czy zamontowanie kabiny w.c. w kuchni w miejsce usuniętej kuchenki węglowej jest samowolą budowlaną? Zarządca budynku twierdzi, że jest.Kabinę w.c. wykonałem z płyty gipsowo-kartonowej, a muszlę klozetową do kuchennego pionu wodno-kanalizacyjnego. Do wentylacji zaadoptowałem przewód kominowy po zdemontowanej kuchence. Czu do takiej adaptacji konieczne są ekspertyzy rzeczoznawców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkrzys1111 23.06.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2006 WITAMJak dla mnie to jest postawienie normalnej scianki dzialowej na co nie potrzebna jest zadna zgoda (tak mnie sie wydaje). Kieruje sie tym że stawiam teraz swoja chalupke i i juz przy adaptacji projektu mialem powiedziane ze scianki dzialowe stawiam tak jak mnie sie podoba, natomiast jesli chodzi o ingerencje w sciany nosne to potrzebne sa zgody i zmiana projektu itd itp. Natomiast jesli chodzi o podłączenie kanalizacji do pionu kuchennego to byc moze sasiedzi moga stważac jakies problemy (zawsze znajdzie sie jakas dobra duszyczka ktorej cos przeszkadza)ale patrząc na to jak jest to wykonane w domkach jednorodzinnych to przeciez i tak wszystko idzie w jedna rure.Proponuje zadzwonic do jakiegos projektanta ktory np wykonuje adaptacje projektow i upewnic sie ze jest tak jak mowięPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 24.06.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 Powinienes miec ekspertyze kominiarska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotkaz 17.10.2006 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Jeśli idzie o ekspertyzę kominiarską, zgadzam się bezwzględnie, gdyż przewód dymowy został zmieniony na wentylacyjny. Jednakże dostałem właśnie pismo, w którym zarządca budynku żąda dokonania legalizacji tych adaptacji traktując je jako samowolę budowlaną (nakazuje: 1. wykonanie ekspertyz stropu w pomieszczeniu w.c., 2. sporządzić inwentaryzację wykonanych robót i orzeczenie, że prace zostały wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną, 3. uzyskać aktualną opinię kominiarską o prawidłowości wykonania wentylacji w kuchni, 4. opracować dokumentację techniczną przez uprawnioną firmę lub osobę, którą w czterech egzemplarzach każe przedłożyć do zaopiniowania, 5. uzyskać decyzję o pozwoleniu na użytkowanie z Urzędu Miejskiego). Tymczasem owa ubikacja w kuchni powstała tylko dlatego, że korzystanie z ubikacji w podwórzu (jaka przynależała do tego mieszkania) groziło wręcz utopieniem się w fekaliach. Sytuacja jest udokumentowana na taśmie wideo, gdyż fatalny stan owej "sławojki" był tematem programu interwencyjnego lokalnej telewizji. Dwa miesiące temu ubikację w podwórzu zarządca rozebrał, ale swoje stanowisko nadal podtrzymuje. Czy są jakieś szanse na uniknięcie kosztów legalizacji tej "samowoli" (ok. 1000zł)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin976 18.10.2006 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Miałem podobną sytuację (na szczęście kibel był w domu) w miescu węgowej kuchni wstawiłem prysznic. Administracja moje zgłoszenie olała, wręcz pan za biurka był zniesmaczony że coś od niego chcę. Remont wykonałem tak jak większośc ludzi w mojej kamienicy, którzy również nie zgłaszali przeróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts