Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

notariusz-poznań

Recommended Posts

Czy niedrogi - trudno mi powiedzieć, nie porównywałem.

Kupując działkę w marcu notariusza załatwiał sprzedający, a ja zapłaciłem wszystkie koszty:

-wynagrodzenie - 1.000zł; Vat - 220 zł; wynagrodzenie - za wniosek - 200 zł, Vat - 44zł; wynagrodzenie za 7 wypisów - 210zł; Vat - 46,2 zł; opłata sądowa za założenie księgi wieczystej - 260 zł.

Razem: 1.980zł.

Kancelaria Notarialna Mariusz Kolasa ul. Libelta 26

Tel. 061-852-09-96

Pozdrawiam

O taniego notariusza będzie trudno:) bo takich jeszcze nie ma. Z drugiej strony oni mają pecha, bo są płatnikami wszystkich podatków i opłat sądowych związanych z transakcją i ludzie nie rozróżniają czesto taksy od innych składników kwoty pobieranej przez notariusza.

Ale zawsze można się piotargować z kilkoma lub poprosić o wycenę i wybrac najtańszego.

nie wiem czy uda się by było taniej niż przeciętnie jeśli chodzi o taksę i odpisy(liczba znaków i wersów na stronie dokumentu) , gdyż inne pobierane koszty u notariusza są niezależne od niego np. podatek czy opłata sadowa . Natomiast moge polecić świetnego notariusza , który naprawdę do sprawy sie przyłoży i przygotuje . W tej sprawie bym tych paru groszy nie oszczedzał , szukając tylko byle najtańszej oferty , gdyz konsekwencje , gdy trafi się na "paproka" , a i tacy są wśród poznańskich notariuszy , to w przyszłości może to cię sporo kosztować nie tylko pieniedzy lecz również zdrowia emocjonalnego , więc chyba nie warto tak do sprawy podchodzić .

Mój typ na notariusza Poznaniu to Iżykowski , który ma kancelarię na Nowowiejskiego . Trochę on jest co prawda przeintelektulizowany , co może wynikac z tego , iż jest też pracownikiem naukowym uniwerku , ale poza tym to naprawdę solidny notariusz . Dodam , iż sam jestem praktykującym prawnikiem - choć na garnuszku państwa i uważam , iż mogę to dość rzetelnie ocenić , gdyż widziałem także pracę dwóch innych notariuszy w tym mieście np. nie przekonała mnie kancelaria Kowandych .

• 4 years później...
  • 6 years później...

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Czy dalibyście może radę polecić mi jakiegoś naprawdę dobrego i sprawdzongo notariusza działającego na terenie Katowic lub miejscowości okolicznych? Najlepiej, żeby to był ktoś naprawdę sprawdzony przez Was lub przez Waszych znajomych. Trzeba jasno przyznać, że w Internecie jest naprawdę całe mnóstwo różnego rodzaju ofert i ciężko przez to wszystko przebrnąć, żeby naprawdę dobrze wybrać... Czy jesteście więc w stanie mi coś sprawdzonego w tym obszarze tematycznym doradzić? Byłbym naprawdę bardzo, bardzo wdzięczny za jakieś sprawdzone kontakty do sprawdzonych notariuszy.

Ja popytałem też trochę swoich znajomych i dość często się zdarzało, że polecali tego notariusza :spam: Szczególnie interesujący jest fakt, że w niektórych przypadkach można tam dokonywać czynności o dowolnych porach. Czy ktoś z Was również miał może styczność z tym notariuszem i jest w stanie coś o nim powiedzeć? Z góry wielkie dzięki za wszelkie porady i sugestie w tym obszarze tematycznym. Bedę wdzięczny.

Edytowane przez Greengaz