Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GE Money Bank - co oni kombinują?

Tomik_B

Recommended Posts

Miła panienka z GE zadzwoniła do mnie z propozycją podwyższenia kapitału kredytu o kwotę minimum 7000, a maksymalnie 29500 zł.

Według zapewnień pani, jedyną zmianą, jaka spotka mnie przy tej okazji, to wzrost raty kredytu o około 130 zł dla kwoty maksymalnej.

Wystarczy telefonicznie wyrazić chęć zwiększenia zadłużenia, a po kilku dniach do najbliższego oddziału banku dotrze aneks do umowy. Po jego podpisaniu upłynie jeszcze kila dni i można szaleć. Kasa może zostać przeznaczona na dowolny cel. :)

Na moje pytanie o możliwość wcześniejszego zapoznania się z treścią aneksu, pani odrzekła, że nie ma takiej możliwości. :o :-?

Z prostego wyliczenia wynika, że po spłaceniu kredytu, do tej dodatkowej kwoty dołożę jedynie około 400 zł (aneks do umowy bez kosztów). :o

Gdzie tu jest(są) haczyk(i)? :roll:

Wystarczy telefonicznie wyrazić chęć zwiększenia zadłużenia, a po kilku dniach do najbliższego oddziału banku dotrze aneks do umowy. Po jego podpisaniu upłynie jeszcze kila dni i można szaleć. Kasa może zostać przeznaczona na dowolny cel. :)

To wyraź chęć telefonicznie, jak przyjdzie aneks to przeczytasz i nawyżej nie podpiszesz jak coś będzie nie tak.

Trudno stwierdzić, gdzie tu są haczyki. Według mnie bank chce zwiększyć kwotę zadłużenia, bo będzie miał z tego tytułu większe odsetki. Jeśli aneks jest za darmo, nie trzeba ponosić kosztów dodatkowego zabezpieczenia, to nie bardzo widzę powody do niepokoju. A treść aneksu będziesz znać po jego przysłaniu, w razie czego nie musisz go przecież podpisywać.

Inną rzeczą jest, czy te pieniądze są rzeczywiście potrzebne.

A może powoli coś się zmienia. My tu ciągle jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że biedny petent idzie do banku z duszą na ramieniu zadając sobie pytanie 'dadzą czy nie dadzą?'. A np. w USA, klient idzie do banku po kredyt w wysokości np. 100 000, na co bank usilnie przekonuje go żeby brał 200 000, bo go na taki z pewnością stać.

Ostatecznie w interesie banku jest przyznać klientowi jak najwyższy kredyt - w końcu na tym zarabia.

na przysłowiową gębę to jeszcze żaden bank nikomu pieniędzy nie dał

a po drugie dadzą Ci takie pismo do podpisania(nowe przepisy) że nawet po podpisaniu aneksu i wzięcia pieniędzy masz 7lub 10 dni aby wypowiedzieć umowę i zniej zrezygnować.

poczytaj dokładnie co proponują bo marketingowo telefonicznie może to wyglądać różowo

banki które łatwo przyznają kredyty- niestety droższe- często podwyższają linie kredytowe- spotkałem się z takim postępowaniem z GE orac city bank

Moim zdaniem akcja kredytowa banku rozkręciła się za mało, nie trzymają się założonego budżetu i pompują sobie w ten sposób wyniki. Potem dyrekcja banku wykaże się, że ma większy udział w rynku, lepsze przychody z odsetek, wezmą sobie premie za 200% normy :wink: , a przecież i tak kredytobiorca będzie musiał spłacić wszystko co do grosza, tego żaden bank nie odpuści. :roll:

Najśmieszniejsze jest zdziwienie pracowników banku jak klient mówi: "Nie, dziękuję". "Jak to? Nie chce pani kredytu? Przecież dajemy bez żadnych problemów!"

Ano ja już nie chcę i przy takiej okazji zawsze ćwiczę moją aserytywność. Dodatkowa kasa zawsze się przyda, bo jest na co wydawać. Ale co za dużo to niezdrowo. Grunt to dyscyplina budżetowa. :wink:

jeżeli masz kredyt budowlany/mieszkaniowy, to może chodzic o mocniejsze związanie cię z bankiem ge.w tej chwili możesz dośc łatwo przenieśc się do innego banku(wiele ma taką ofertę) -spłacają twój kredyt w ge i masz kredyt budowlany/mieszkaniowy u nich .Oferta nie jest już tak atrakcyjna (lub jej nie ma :wink: ) jeśli dotyczy kredytu konsolidacyjnego ,a takim stanie się twój kredyt po wzięciu dod. pieniędzy na dowolny cel. Możliwe też ,że te dod.pieniądze będą wyżej oprocentowane