Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam chce postawic scianki działowe z bet. komórkowe 12cm na poddaszu, jak to najlepiej zrobic czy stawiac te scianki na zaprawie cementowej czy na kleju, jak wykonac to krok po kroku(może gdzies jest szczegółowy opis stawiania scianek). Czy najpierw postawic naroża ścianek a nastepnie rozpiąć sznurek i jechac ze sciankami. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Sławek :)
https://forum.murator.pl/topic/54987-stawianie-%C5%9B%C4%87ianki-dzia%C5%82owej-na-poddaszu-pomoc/

murowałem sam ścianki też z BK 12 cm , ważne jest żeby stały na stropie tam gdzie są pod spodem podciągi , lub jak się nie da to przynajmniej zeby trafiały w belkę nośną ( jeśli Teriva ) , zaczyna się na zaprawie cementowo-wapiennej pierwszą warstwe , i poziomuje się ją dokładnie , potem reszta bloczkó na klej ( klej lepiej trzyma niż zaprawa i spoina jest cieńsza , klej rozprowadzasz pacą z grzebieniem , bo jak masz dokładnie złapany poziom pierwszej warstwy to tak można zrobić, wtedy kleju idzie mało ) . Wymierzałem pomieszczenie , tam gdzie ma być ściana , stawiałem jeden bloczek, na drugim jej końcu też bloczek , mierzyłem jeszcze raz , ustawiałem poziomowałem na zaprawie , i wypełniałem przestrzeń między skrajnymi bloczkami , każdy osobno poziomując w pionie i poziomie , i tak po kolei z przesunięciem na wiązanie , tam gdzie bloczek dochodził do krokwii i do skosu przycinałem do też po skosie zostawiając od krokwi przestrzeń około 5 cm ( na przyszły ruszt pod G-K.

Robiliśmy to we dwioe osoby , w zimie po 2 godziny dziennie , zajeło 3 tygodnie , ale zostało zrobione. Jak to wyglądało zobacz w moim dzienniku , jest kilka fotek z budowy ścianek działowych.

Pilnuj szerokości i wysokości otworów drzwiowych ( z uwzględnieniem przyszłej wylewki ) , a na nadproża świetnie nadają się belki stropowe Teriva z odciętym zbrojeniem )

Dzięki za odpowiedz pawelurb próbowlismy tak robic tylko zaprawa nam się nie udała bo postawieniu scianki kawałek zaprawa nie trzymała i troche sie wkurzyłem , poziomowalismy te bloczki ale one są troche nierówne, spróbujemy jeszcze raz postawic. A tak wogóle fajną chatke wystawiłeś zazdroszcze ci troche. Ale damy rade! Jak coś to moge pytac się ciebie o różne tematy z budową związane. Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedz pawelurb próbowlismy tak robic tylko zaprawa nam się nie udała bo postawieniu scianki kawałek zaprawa nie trzymała i troche sie wkurzyłem , poziomowalismy te bloczki ale one są troche nierówne, spróbujemy jeszcze raz postawic. A tak wogóle fajną chatke wystawiłeś zazdroszcze ci troche. Ale damy rade! Jak coś to moge pytac się ciebie o różne tematy z budową związane. Pozdrawiam

Pewnie że możesz, Pozdrawiam.

... tylko zaprawa nam się nie udała bo postawieniu scianki kawałek zaprawa nie trzymała i troche sie wkurzyłem ...

...jak to najlepiej zrobic czy stawiac te scianki na zaprawie cementowej czy na kleju ...

1 czy do zaprawy dodałes wapno ?

2 nawet jak dodałes, wlałes zbyt duzo wody ...

pzdr

Ha ha nie dalismy wapna do zaprawy (jak to czytam to wstyd mi taki banał a nie dodalismy, smiac mi sie chce ze mnie :) ), może podacie mi proporcje takiej zaprawy! ( nie myli się ten co nic nie robi :):)
zaprawę robiłem troche na oko , bo była zima , ciemno , mieszałem mieszadłem we wiaderku , 4 kielnie piasku , 3 kielnie cementu 1 wapna , reszta wody tyle żeby się trzymało kielni , wymieszałem mieszadłem i się przyklejało jak trzeba. Zamiast wapna mozna dać jakiś plastyfikator. Mozna też zmoczyć bloczki przed klejeniem zaprawy , wtedy będzie lepiej trzymało, zwłaszcza ze BK pije wodę.
Ha ha nie dalismy wapna do zaprawy (jak to czytam to wstyd mi taki banał a nie dodalismy, smiac mi sie chce ze mnie :) ), może podacie mi proporcje takiej zaprawy! ( nie myli się ten co nic nie robi :):)

opell - człowiek sie całe życie uczy ... :wink:

co do proporcji - ja podobnie jak pawelurb robie "na oko"

jakieś taczki wapna na betoniarke, pare łopat cementu ... a reszte to piach i woda ...

:wink:

pzdr