Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie mogę zrozumieć na jakiej zasadzie ludzie kupujący od developera mieszkanie uzyskują na nie kredyt. Przecież to mieszkanie nie jest jeszcze wyodrębnione i nie ma założonej KW. Na czym bank w takim razie zabezpiecza swoje roszczenie? Czy ktoś znający się na rzeczy mógłby mnie oświecić?

Jeden z naszych współwłaścicieli z grupy budującej chciałby wziąć kredyt na dokończenie budowy, ale wpis do KW utknął w martwym punkcie, bo nie mamy zaświadczenia z gminy o ukończeniu budowy. Nie możemy ukończyć budowy, bo brakuje kasy. Nie dostaniemy kasy, bo budowa nieskończona.... jakiś obłęd.

Pomóżcie z tego wybrnąć.

Mamy postanowienie sądu cywilnego o ustanowieniu odrębnej własności lokali ale sąd wieczystoksięgowy domaga się jakichś cudacznych zaświadczeń, których nigdy w życiu nie uzyskamy (gmina odmawia więsząc w tym jakiś podstęp).

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

https://forum.murator.pl/topic/54989-pilnie-potrzebna-rada-speca-od-kredyt%C3%B3w/

Specem to ja może nie jestem, ale spróbuję... 8)

Jak ja kupowałam mieszkanie od dewelopera parę lat temu, bank do czasu ustanowienia hipoteki przyjmował zabezpieczenie tymczasowe - wtedy to był weksel, a oprocentowanie kredytu do czasu hipoteki było podwyższone. Obecnie według mojej wiedzy banki ubezpieczają kredyt do czasu wpisu hipoteki (oczywiście na koszt kredytobiorcy), czasem biorą dodatkowo weksel.

https://forum.murator.pl/topic/54989-pilnie-potrzebna-rada-speca-od-kredyt%C3%B3w/#findComment-1202168