Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AMANOGAWA

Recommended Posts

Kalia,

ja sie tego nie obawiam, bo widzialem u sasiadow piekne okazy i dosc wysokie, z mnostwem kwiatow. swoja kupilem 1 m-c temu i teraz kwiaty zrobily sie brazowe i w ogole wyglada jakby sie "jej zle dzialo", ale moze jest to ten okres pokwitania. wsadzona jest na stronie zachodniej, b.slonecznej i przy sadzeniu dalismy ziemie torfowa+odzywke.

mam drugi sezon. narazie niezbyt duża (ok 1,5 m) ale nic się z nią nie działo - (dałam substrat, rośnie od płn-zach). Więc może poradź się ogrodnika. bo u mnie póki co kwiaty w pełni dorodne.

natomiast, mam też inną odmianę - kanzan - na niej z upodobaniem mrówki hodują mszyce. w tym roku po opryskach, natychmiast kwiaty zbrązowiały i padły (choć lepsze to niż zjedzone liście)

• 1 year później...

Jeśli jest to forma szczepiona np. na podkładce czereśni ptasiej, to...będziesz miała podkładkę do szczepienia :cry:

Jeśli to drzewko własnokorzeniowe, to odrost powtórzy cechy matecznej i już możesz go sadzić do gruntu lub zadowłować z doniczką w miejscu osłonietym, jesli nie jest przekorzeniony.

Zobacz, czy roślina mateczna ma zgrubienie ( miejsce szczepienia) na pniu u nasady korony lub przy korzeniu - wtedy bedziesz wiedziała czy to "dzik", czy odmiana ozdobna. :D

Haniu

Nie dopatrzyłam się żadnego zgrubienia, ale pewności nie mam.

Ta amanogawa ma 15 lat, jest po przejściach, wielokrotnie atakowana przez mszyce. Ma trochę zdeformowany pień, ale kwitnie prześlicznie, pod warunkiem, że nie przemarznie.

Ten odrost pojawił się w odległości ok. 1m od matecznej. Wycięłam go z kawałkiem korzenia. W tej chwili ma 40cm i jako żywo przypomina "matkę".