kacper_72 31.05.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Witam. Jestem tu nowy ale mam nadzieję (sądząc po tym co czytam od dobrych 2 godzin) że trafiłem w doborowe towarzystwo. Przeczytałem przepis na jastrych do podłogówki autorstwa Janzara, i mam pytanie ile do tego (mniej więcej) wody, lub czym się kierować. No i czy mam kłaść taki półsuchy? Ze zdjęć widzę że to jest sypkie jak u moich dzieci w piaskownicy. Położyć zatrzeć i ufać? . Kłaść w dwóch etapach, do zakrycia rurek i potem powyżej? HELP bo zwariuje przy tej podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 31.05.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Witam. Jestem tu nowy ale mam nadzieję (sądząc po tym co czytam od dobrych 2 godzin) że trafiłem w doborowe towarzystwo. Przeczytałem przepis na jastrych do podłogówki autorstwa Janzara, i mam pytanie ile do tego (mniej więcej) wody, lub czym się kierować. No i czy mam kłaść taki półsuchy? Ze zdjęć widzę że to jest sypkie jak u moich dzieci w piaskownicy. Położyć zatrzeć i ufać? . Kłaść w dwóch etapach, do zakrycia rurek i potem powyżej? HELP bo zwariuje przy tej podłodze jednorazowo, półsuchy i zatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 31.05.2006 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Janzar ma do mieszania agregaty tzw miksokrety. Zobacz na jego stronie www. Raczej będzie Ci ciężko uzyskać dobre rozmieszanie składników w betoniarce z taką konsystencją. Może jednak weź do tego fachowców ze sprzętem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacper_72 01.06.2006 05:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Janzar ma do mieszania agregaty tzw miksokrety. Zobacz na jego stronie www. Raczej będzie Ci ciężko uzyskać dobre rozmieszanie składników w betoniarce z taką konsystencją. Może jednak weź do tego fachowców ze sprzętem... Zastanawiam się nad tymi fachowcami . Na razie wszystko robiła ZOSIA SAMOSIA, ale podłogówka chyba mnie pokona. No zobaczymy. Czytam forum intensywnie od wczoraj i widze że nie tylko ja jestem taki narwaniec wszystko zawsze rozbija sie o koszty, koszty, koszty... stara CHAUPKA, kupiona za male pieniadze, wszystko zrobione własnorecznie, fajny cichy kącik zamiast mieszkania w blokowisku, szkoda byłoby polec właśnie teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.06.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 No i czy mam kłaść taki półsuchy? Ze zdjęć widzę że to jest sypkie jak u moich dzieci w piaskownicy. Położyć zatrzeć i ufać? Kacper - nie ma obowiazku stosowania półsuchego jastrychu ... (półsuchy stosuja ci, którym sie spieszy i chca go od razu zatrzec ...zaraz po ułozeniu) nie jest błędem zrobic wylewke na mokro i zatrzeć ją za kilka godzin o ile chcesz kłaść półsuchy jastrych to beton można mieszac w betoniarce i nie jest prawdą, ze w miksokrecie miesza sie dokładniej ... w betoniarce mozna równie dokładnie lecz trzeba na to poswięcic więcej czasu i dokładnie odmierzac porcje pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacper_72 01.06.2006 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 No i czy mam kłaść taki półsuchy? Ze zdjęć widzę że to jest sypkie jak u moich dzieci w piaskownicy. Położyć zatrzeć i ufać? Kacper - nie ma obowiazku stosowania półsuchego jastrychu ... (półsuchy stosuja ci, którym sie spieszy i chca go od razu zatrzec ...zaraz po ułozeniu) nie jest błędem zrobic wylewke na mokro i zatrzeć ją za kilka godzin o ile chcesz kłaść półsuchy jastrych to beton można mieszac w betoniarce i nie jest prawdą, ze w miksokrecie miesza sie dokładniej ... w betoniarce mozna równie dokładnie lecz trzeba na to poswięcic więcej czasu i dokładnie odmierzac porcje pzdr No to jakaś dobra wiadomość, dzięki wielkie. Rozumiem że proporcje mieszanki pozostają takie same. A plastyfikator? Jakoś szczególnie czy tak jak na opakowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.06.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 żeby dokładnie wymieszac syp do betoniarki mniej niz wynosi jej pojemnosc nominalna, plastyfikator dolej do wody a wode porcjuj dolewajac małe dawki tak aby masa nie była płynna a sypka i jednocześnie miała konsystencje lepka wyczujesz to przy zacieraniu - pod pacą jastrych Ci sie spoci i Ty sie spocisz ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacper_72 01.06.2006 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 żeby dokładnie wymieszac syp do betoniarki mniej niz wynosi jej pojemnosc nominalna, plastyfikator dolej do wody a wode porcjuj dolewajac małe dawki tak aby masa nie była płynna a sypka i jednocześnie miała konsystencje lepka wyczujesz to przy zacieraniu - pod pacą jastrych Ci sie spoci i Ty sie spocisz ... pzdr Oj, te siódme poty wyjda mi kiedyś plecami a ostatnio usłyszałem - "Tatuś, skończymy to kiedyś?", heh... postawiłem więc maleństwo przy młocie i włączyłem (oczywiście asekurując, trzymając i w ogóle). - "Fajnie! Super! A mogę już iśc grać w piłkę?" hehehe... no wiec dalej pociłem się sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.06.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 fajne ... powodzenia Kacper - dasz rade ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacper_72 01.06.2006 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 fajne ... powodzenia Kacper - dasz rade ! heh... dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 01.06.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Kacper nie poddawaj się !! Są rzeczy które spokojnie można zrobić samemu ale do innych żeby szanować własne zdrowie i np. kiedyś to skończyć zanim wykończy nas należy wziąć fachowców ze sprzętem. Uważam że podłogówkę można akurat zrobić samemu, rozłożyć izolacje, styropian rurki itd to nie jest jakaś tajemnicza wiedza. Wszystko zrobiłem sam robiąc to pierwszy raz w życiu a mam tego 250m2. Dzięki temu zaoszczędziłem ładne pare tysięcy a i długi deszczowy weekend miałem zajęty z całą rodziną Natomiast zrobienie na tym wylewki powierzyłem już fachowcom właśnie ze wględu na powierzchnię. Poszło tego 17,5m3 i urlopu by mi nie starczyło żeby to ukręcić w betoniarce, nie mówiąc o jakości, zdrowiu itd. Jakość i poziom to też ważne rzeczy bo tu zaoszczędze na wylewkach sampoziomujących i kleju pod płytki. Natomiast jeżeli masz jakąś rozsądną powierzchnię to tak jak pisze Brzoza można to zrobić normalnym betonem z betoniarki. Rozważ jeszcze możliwość zamówienia betonu z betoniarni - przy samym rozgarnianiu się dość umęczysz. Plastyfikator używany u mnie miał podane zużycie 1 litr na 1m3 mieszanki. Do tego włókna które możesz kupić od Janzara na Allegro. Pozdrawiam KaiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacper_72 01.06.2006 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Kacper nie poddawaj się !! Są rzeczy które spokojnie można zrobić samemu ale do innych żeby szanować własne zdrowie i np. kiedyś to skończyć zanim wykończy nas należy wziąć fachowców ze sprzętem. Uważam że podłogówkę można akurat zrobić samemu, [...] Natomiast jeżeli masz jakąś rozsądną powierzchnię to tak jak pisze Brzoza można to zrobić normalnym betonem z betoniarki. Rozważ jeszcze możliwość zamówienia betonu z betoniarni - przy samym rozgarnianiu się dość umęczysz. Plastyfikator używany u mnie miał podane zużycie 1 litr na 1m3 mieszanki. Do tego włókna które możesz kupić od Janzara na Allegro. Pozdrawiam KaiM To ja proszę ostatni raz, jak UŁOMNEJ KROWIE NA GRANICY Myślałem i o takim rozwiązaniu aby zamówić w betoniarni. Kobiecina (sympatyczna zresztą osóbka) powiedziała mi że do jastrychu musze podac jej DOKŁADNIE o co mi chodzi, a miała na mysli mieszankę. To co ja jej mam powiedzieć, 1/3? Podać to co pisał Janzar - 280 kg cementu na m^3? Którego cementu? Chciałbym sie trzymać już jednego przepisu i niech się dzieje co chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacper_72 01.06.2006 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 A tak w ogóle to dzieki Wam za wsparcie, zaczynam wierzyć że to się może udać, bo miałem już poważne wątpliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 01.06.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Tej jakby na jastrych był jakiś inny beton, powiedz jej że zwykły B10 wystarczy, jak będzie chciała dokładnie to na 1m3:2 tony żwirku 0-4300kg cementu portlandzkiego I marki 32nie wiem czy będą mogli w betoniarni dodać plastyfikator (to już prędzej) ale włókna poliprylenowe - lepiej gdyby mogli - sprawdzisz to sobie bo z betonu powinno wyłazić pełno takich jasnych kłaczków Najważniejsza z tego jest konsystencja w jakiej mają to ukręcić - nie pamiętam symboli ale "zwykły" beton będzie Ci się lepiej rozlewać ale też i ciężej zacierać i dłużej wysychać. Lepiej zamówić półsuchy, więcej roboty z rozłożeniem ale i łatwiej zatrzesz i wyrównasz. Polecam łatę z poziomicą min. 2,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 01.06.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Kacper to wszystko tak jak u mnie ta Twoja sytuacja. Wylewki już za mna Moj przepis taki jest wylewki sie nie łuszczą nie pekaja, nie sypia. 26 łopat piasku (plukany 0-2mm) , dwa worki cementu (portlandzki II-32,5) i 2,5-4 (10l) wiadra wody (mja była studzienna) . betoniara 150l 3 fazowa. Konsystencja tego bardzo gesty budyń - dla wizualizacj - jak wywalasz taczke żeby wyskoczyła z niej foremka jastychu Zacirałem po 3-4 godzinach na gładko Rozciagasz po rurkach - a woda sie powili wydobywa ku górze. Oczywiście łatwiej zaciągnąc jastrych konsystencji kisielu - ale z tym budyniem nie było tak tragicznie. Jastrych polewałem do czasu widocznego zaniku odbioru wody (ok 10l na 20 m2) (ze spryskiwacza ogrodowego) przez 10 dni - dzień w dzień popołudniami Prze ukladaniem płytek i paneli wszytko spryska głebokopenetrujacym gruntem. nie stosowałem rzadnych pasltyfikatorów Sebo8877 P.S. jezeli ktos uważa że źle zrobiłem - trudno - już nie poprawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 01.06.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Tej jakby na jastrych był jakiś inny beton, powiedz jej że zwykły B10 wystarczy, jak będzie chciała dokładnie to na 1m3: 2 tony żwirku 0-4 300kg cementu portlandzkiego I marki 32 nie wiem czy będą mogli w betoniarni dodać plastyfikator (to już prędzej) ale włókna poliprylenowe - lepiej gdyby mogli - sprawdzisz to sobie bo z betonu powinno wyłazić pełno takich jasnych kłaczków Najważniejsza z tego jest konsystencja w jakiej mają to ukręcić - nie pamiętam symboli ale "zwykły" beton będzie Ci się lepiej rozlewać ale też i ciężej zacierać i dłużej wysychać. Lepiej zamówić półsuchy, więcej roboty z rozłożeniem ale i łatwiej zatrzesz i wyrównasz. Polecam łatę z poziomicą min. 2,5m Nie słyszałem o B10 z 300 kg/m3 cementu Druga sprawa żwirku 0-4 to nie ma - gruby piasek ale to juz nie jest beton zwykły. Może mają gotowe receptury do jastrychów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.06.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 ... 280 kg cementu na m^3? Którego cementu? Chciałbym sie trzymać już jednego przepisu i niech się dzieje co chce. 280 kg/m3 to jest mocny beton jesli dodatkowo zastosujesz plastyfikator, a tym samym ograniczysz ilosc wody zarobowej - to będzie bardzo mocna posadzka cement proponuje czysty - bez dodatków ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacper_72 01.06.2006 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 No przeczytałem uważnie wszystkie Wasze rady i zalecenia. Dzieki jeszcze raz. Jade jeszcze dzisiaj do betoniarni zapytac czy zrobia mi wedlug tego co tu przeczytalem. Do tych wylewek mam jeszcze czas ale chcialbym juz spac spokojnie. Geno, brzoza, KaiM, wypośrodkuje to co mowicie. Sebo, widzaiałem zdjęcia Twojego domku, schody na góre masz napewno lepsze od moich hehehe... a co do wylewki, jezeli Ty dales rade zrobic to sam, to znaczy ze czarow nie ma. Musze sie jeszcze rozgladnac za tymi wloknami. Ostatecznie na allegro. No to do roboty Dzieki, pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts