Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zające obgryzają drzewka

Recommended Posts

Witam,

Niedawno kupiłem działkę, posadziłem drzewka, a tu ostatnio gdy zajeżdżam - kilka drzewek obgryzionych z kory i drobnych gałązek. Działka jest oddalona od zabudowań zaledwie 100 m, ale zajączki nic sobie z tego nie robią. Poradźcie co robić. Aż się boję co będzie zimą, gdy nie będzie zielonych roślinek. Ogradzać na razie nie zamierzam

Niestety to prawda - na zająca nie poradzisz. Zeżre roślinki, jeżeli nie będziesz mieć czegoś, co go odstraszy - np. psa. Ale - niestety musisz tam zamieszkać.

Można próbować osłaniać drzewka, tak jak jest to robione w uprawach leśnych (siedzą sobie w takich zielonych siatkach, albo tubkach. Ale nie wiem ile to da. Spróbować nie zaszkodzi.

Słyszałem coś o metodach chemicznych, nieszkodliwych dla zwierząt czyli zapachowych oraz o wiązaniu do drzewek taśm, wstążek o intensywnych kolorach. czy ktoś czegoś takiego próbował?

jeszcze zostaje parapsycholog, wrozka i zaklinacz :wink:

bez obrazy franz, ale zycie pokazuje, ze najskuteczniejsze sa

metody proste i sprawdzone ( jak ci wszyscy pisza :lol: ).

reszta to "produkty" marketingu.......

Niestety na zające nawet płot nie pomorze. Zimą potrafią przeskoczyć przez płot wykorzystując zaspy śnieżne. :x Jedyna rada to zakładać na zimę osłonki plastikowe lub okręcać słomą.

Do Nefer Lidera Forum :wink: .

Co można mądrego napisać wysyłając przez pięć miesięcy prawie 3900 postów? Przecież to ok. 800/mieś. czyli blisko 26 postów dziennie nie rozpocząwszy jeszcze budowy. Jak zakończysz budowę to pewnie dojdziesz do miliona. :o

Chyba geniusz jaki lub Stachanowiec. :wink:

Zając o tej porze? Trochę to dziwne. Na jakiej wysokości masz tą obdartą korę? Czy nie wygląda bardziej jak pozdzierana? Jeśli to miało miejsce jakiś czas temu i kora jest jakby zdarta (bez śladów zębów) to bardziej stawiam na kozła (samca sarny) który wycierał sobie parostki ze scypułu. To też trochę późno, ale bardziej prawdopodobne niż te zające, a jeśli nie widać sladów zębów to wręcz pewne.

Stosowanie repelentów w obu przypadkach jest dość dyskusyjne. W miarę się sprawdza hukinol, ale zalecam dużą ostrzożność w posługiwaniu się nim - nie żeby się ktoś zatruł, ale jest to dość trwały środek o bardzo 'specyficznym" zapachu... 8)

W obu przypadkach (kozioł/zając) jesli działka nie jest ogrodzona najlepiej sprawdzą się osłonki mechaniczne. Kiedyś w lasach stosowano takie zielone z tekpolu, ale na ogród lepiej wykonać tuleję z siatki mocowaną do palika (to zabezpieczy przed oboma przypadkami).

Drzewka są jeszcze małe, ok 50-60 cm, więc wycieranie się o nie saren raczej nie wchodzi w rachubę. Na gałęziach widać ślady zębów. Też podejrzewałem początkowo sarny ale chyba poczyniłyby większe szkody, tymczasem kora jest poobgryzana tylko z niektórych gałęzi gałęzi.

Dzięki serdeczne za pomoc

ja zakładałem te zielone koszulki (leśne), wysokość około 1 m więc wystarczały, jednak tej zimy pewnie nic by nie dały, za dużo śniegu leżało, na szczęście działka już ogrodzona, jednak u sąsiada jakoś zając wlazł i ogolił dokumentnie prawie 20 pięknych, 10-letnich drzewek owocowych

Co można mądrego napisać wysyłając przez pięć miesięcy prawie 3900 postów? Przecież to ok. 800/mieś. czyli blisko 26 postów dziennie nie rozpocząwszy jeszcze budowy. Jak zakończysz budowę to pewnie dojdziesz do miliona. :o

o kurde nie zauważyłem

:o

faktycznie jakiś mocny zawodnik

Biorąc pod uwagę rachunek prawdopodobieństwa na pewno więcej mądrości niż pisząc 26 postów miesięcznie :)

Wyluzuj się ppp.j - bo chyba masz jakiś problem :):)

Ale zawsze możesz o tym porozmawiać z innymi Forumowiczami - tylko kto na to wpadnie w tym wątku ...