Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zające obgryzają drzewka

Recommended Posts

A one nie mają w okolicy nic innego do jedzenia? Wyglądają na bardzo zdesperowane albo twoje drzewka na bardzo smaczne.

Popieram, o ta pora roku to sarny, a drzewka bardzo są smakowite. Byłam na polu z wierzbą "energetyczną" rosnącą pod lasem ślicznie poobgryzaną. Są rzeczywiście środki odstaraszające zapachowe np- Hukinol, Quinolen, Wildrepent, Sarna Stop. Te środki nanosi się po 3 krople na paski szmatek i umieszcza na wysokości 0,5- 1 m co 20 m. Preparaty nanosi się co 10 dni. Ostatni z nich Sarna stop - opryskuje się pasy wzdłuż ganic i też trzeba to robić co 2 tygodnie.

PS. Jako ciekawostka bardzo skuteczny jest mocz wilków :o

Hej,

Od sąsiadów dowiedziałem się właśnie, że to sarny sobie tam chadzały i to chyba ich sprawka :(

Jak na razie spokój ale na zime i tak cos muszę pokombinować

Na pocieszenie zobacz co się stało u mnie...

Tu na śliwce - aż się dziwię, że jeszcze ciągle żyje...

http://img151.imageshack.us/img151/4927/20060607097zn.jpg

I na czarnej porzeczce

http://img147.imageshack.us/img147/5391/20060607084ne.jpg

Są rzeczywiście środki odstaraszające zapachowe np- Hukinol...

Tak się zastanawiam nad inną metodą stosowania - spryskać siebie i chodzić dookoła działki... 8) Co o tym sądzisz? 8)

Oooo!!! Identyczne objawy są na moich drzewkach :(

No to zostaw te zające w spokoju 8) :lol: :lol: :lol: Ona mają swoje kłopoty i jest ich niewiele. Uśmiechnij się i zabezpiecz drzewka osłonami z tekpolu lub siatki to będzie najlepsze rozwiązanie. Daj tylko solidny palik a nie bambusik. Jak kozioł się zaweźmie to bambusik wyłamie...