Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Archiwalne wydania Muratora

Recommended Posts

Zastanów się czy numery sprzed 2 lat nie są już archiwalne. Co rok wchodzą jakieś nowości i technologie.

Murator z 2000 opisuje technologie z 1999. Ty dom skończysz za rok to już będzie 4 letnia technologia.

Kupuj albo zaprenumeruj aktualne numery. Tematy ciągle się powtarzają, bo nie można np. o elewacji napisać raz na 3 lata.

Tak się składa, że mam Muratory od 1998 roku aż do aktualnych. To prawda, że tematy się powtarzają - ale raczej nie ma "kalek" z poprzednich lat. Poza tym, - czy kupujesz Muratora tylko dla opisów technologii? W każdym numerze, jest "kawałek życia" - przypadki tych, którym się udało - choć kasa powinna im się skończyć na etapie stanu surowego i przestrogi tych, którym się nie udało. Przeczytałem wszystkie te numery, niektóre po kilkanaście razy - bardzo mi to pomogło przygotować na własny użytek "strategię budowania", której, jak na razie się trzymam.

AndrzejP ma rację - co z tego, że 10% objętości Muratora się przeterminowało, a 40% powtórzyło. Pozostaje jeszcze 50%. Czytajcie sobie archiwalne numery. Alanta pisała, że w bibliotekach technicznych można takie znaleźć. Co do przestarzania, to jeden przykład z mojego życia. Pytałem wytwórców okien (Urzędowski, Trasko-Aluminium, lokalny stolarz), ile misiałbym dopłacić, jak sobie zażyczę z membraną Heat Mirror (nagroda Muratora 2 lata wcześniej). Tylko w T-A znaleziono osobę, która o tym słyszała, a lokalny stolarz zaoferował od razu, że jak przyniosę mu jakiś kontakt, to już dalej sam załatwi. No więc jak to z tymi starociami? Czytajmy i zaginajmy wytwórców i fachowców. Na Budmie musieli się ze mną nieźle napocić, ale przynajmniej dostałem konkretne odpowiedzi.

Frankai - zgadzam się.

Zawsze można porównać co w 96, czy 97 roku było przedstawione jako super , a dziś jest możliwe do konfrontacji w użyciu.

Na pewno Ytong w 96r inaczej był odbierany niż ten 2002r prawda?

Tak samo porotherm, czy szkielet drewniany (umiał go ktoś wtedy zrobić porządnie?)

No i ceny!!!

Prawziwe liczenie inflacji , liczy się po zmianie kosztorysów 96 - 2002r.

Tu widać czarno na białym różnice.

PS. (odnoszę się ciągle do 96r bo od wtedy zacząłem zbierać i kupować "Muratora")

• 4 years później...
Witam, chciałabym odkupić jeśli ktoś posiada nr 3/2006 Muratora. W archiwum już go nie mają, a w tym numerze jest 7% kupon rabatowy na projekt, który zamierzam kupić. Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam

N.

Pomyślałam, że może wystarczyłby Ci sam kupon, a nie całe czasopismo (narazie nie pozbywam się muratorów, bo budowa trwa :wink: ). Ale przeszukałam numer 3/2006 i kuponu, o którym piszesz tam nie ma. Może w innym numerze?