Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KANADYJKA-BUDOWAĆ CZY NIE?

Recommended Posts

Miałem nie pisać, ale wyjątkowo mnie irytujesz.

Ja pisałem, że włąśnie te domy (krytykowane przez innych w tym poście) są w większości prefabrykowane i na opis (podany przez Inwestora właśnie takiego domu) napisałem, że istnieją też inne i tu opisałem "przykładowego kanadyjczyka" - gdzie nie ma np. płyty OSB. Druga sprawa nie pisałem o przekroju, tylko grubości 50 mm (też przykładowej i może przesadzonej) i tylko ktoś ze złą wolą mógł odczytać to jako przekrój - tym bardziej, że tochę niżej napisałem to dobitnie. Też mogę dodać, że przykład który podałeś z mm2 nijak ma sie do praktyki. Bo co z tego że jest taki sam przekrój w mm2, skoro są inne wymiary. ( 10 mm2 to może być 1 x 10 jak i 2 x 5 i jeden z nich nie będzie pasował do konstrukcji)

Gdybyś Kolego napisał, że szkieletowce na całym świecie stawiane są wg, tych samych zasad technologicznych, to może bym nie dyskutował. Ale Ty piszesz: "bo stawiane jest to wedlug takich samych przepisow jak w innych regionach swiata. "

Ciekawa teoria. Wynika z niej że przepisy dotyczące ocieplenia sa takie same w Grenladii jak na Florydzie.

Z tymi 95% nie dyskutuję, bo nie mam na ten temat wiedzy. Lecz dziwnym trafem, co widzę "amerykańca" w ameryce (fotki, filmy, reportarze itp) widzę budynek nie podpiwniczony. często na legarach, No ale ja mam może "wybiórczy" wzrok.

I nie wiem o co się ciskasz. Tak się składa, że nic nie mam przeciwko budownictwu szkieletowemu - co wynika z całości postów. Nic nie mam przeciwko "amerykańcom". Każdy wybiera co chce.

No nie moge.

Bo stawiane jest to wedlug takich samych przepisow jak w innych regionach swiata, ta sama norma dla elementow konstrukcyjnych.W kraju jak juz bylo to poruszone zostalo to zmniejszone w dachu.

Jak moga omawiane elementy nie pasowac jak sa wykonane z tego samego przekroju jak dana sciana, przyklad byl wyraznie zaznaczony, aby pokazac ze masz zero wiedzy.

Ale coz sie dziwic jak czytam w Twoich postach o , 1000 letnich lub wiecej konstrukcjach i czystej technologii kanadyjskiej , braku jakiej kolwiek wiedzy na temat materialu itp

Prosze sobie wydrukowac norme w jakiej sie buduje i bez ktorej nie mozna postawic takiego budynku i wtedy gdybac.

I jeszcze jedno nigdy szkielet niedorowna konstrukcji tradycyjnej.

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponad 1000 letnia budowla drewniana (nie z bala) stoi w Chorwacji. Można sprawdzić. a nawet wejść do środka - polecam ( miestety nie pamiętam miejscowości).

Jeśli elementy mają taki sam przekrój to pasują, lecz ty pisałeś o powierzchni. ( bo czym jest jednostka podana w mm2)

Ten skrót myślowy o "budownictwie kanadyjskim" był może nie fortunny - pozostali załapali.

Pewnie wiesz, że jest różnica między przepisem i normą - jeśli nie mogę wytłumaczyć tą zawiłość.

Ostatnia sprawa, tak się składa, że przez jakąś część swojej "kariery" zawodowej "popełniłem" kilkaset różnych "dziwnych" budowli ( nie domów) o konstrukcji drewnianej, przenoszących znaczne obciążenia z praktycznie każdej strony. Wiele z nich (miało być tymczasowych) stoi do dzisiaj i to w tragicznych warunkach (ciśnienie, woda), ale dalej nie sądzę abym był ekspertem od budownictwa drewnianego. Znałem tylko jednego prawdziwego fachowca - "starego" cieślę, który miał zwyczaj mawiać " dotknij Pan tego drewna. a będziesz pan wiedział jak go wpasować i jak będzie pracował ten kawałek, bo wiesz Pan - drewno żyje" i cóż jakże często okazywało się że to On miał rację a nie nasze wykresy i wyliczenia.

Ps. W Polsce nie obowiązują normy budowlane (już nie ma takich)

Brak mi slow.

A najstarszy budynek o konstrukcji drewnianej jest w Horyjuji, nie jest to kontynent europejskii i ma mniej lat.

Tak wiec proponuje wszystkie zapytania kierowac do starych ciesli napewno wiedza ze jeden z najstarszych budynkow w konstrukcji drewnianej jest to ten szalas.

http://z.about.com/d/architecture/1/0/R/I/staugustine-schoolhouse21sm.jpg

Podobno mozna zwiedzac tylko przy pelniej wentylacji z otwartymi oknami i nie ma 1/3 lat jak ten wymyslony w chorwacji.

Witam i znalazłem ten zmyślony Zwiedzając wybrzeże nie sposób pominąć miasta Nin, które było ośrodkiem osadnictwa plemienia Liburnów. Znajduje się tam obecnie największy ośrodek badań archeologicznych w Chorwacji, a uczeni badają m.in. ślady osadnictwa rzymskiego. W samym centrum starego miasta stoi wybudowany w 800 r. starochorwacki kościół, którego obwód liczy zaledwie 36 kroków.

Polecam niasteczko znajduje się w Dalmacji kilkadziesiąt kilomertów od Biogradu. Polecam.

Witam i znalazłem ten zmyślony Zwiedzając wybrzeże nie sposób pominąć miasta Nin, które było ośrodkiem osadnictwa plemienia Liburnów. Znajduje się tam obecnie największy ośrodek badań archeologicznych w Chorwacji, a uczeni badają m.in. ślady osadnictwa rzymskiego. W samym centrum starego miasta stoi wybudowany w 800 r. starochorwacki kościół, którego obwód liczy zaledwie 36 kroków.

Polecam niasteczko znajduje się w Dalmacji kilkadziesiąt kilomertów od Biogradu. Polecam.

Czy to ten?

http://www.hr/darko/gif/parishchurch.jpg

Bo na oficjalnej stronie tego miasta jest napisane , ze jest faktycznie najstarszy.

Ladny, jaki to rodzaj drewna?

Niestety nie ten. Miałem wątpliwości. czy to chodzi o to miasto - bo pamiętam o datowani na 1000 lat. Jeśli chcesz powiedzieć. że wcześniej planowałem kłamstwo. to Twoja sprawa. Pamiętam że (minęło sporo lat) miejscowość była o "krótkiej" nazwie i w tym regionie. Informację o drewnianym zabytku mieliśmy chyba z "Paskala". Być może mam jakieś zdjęcia - sprawdzę. Tak prawdę powiedziawszy to chyba o tym ze zdjęcia nie wiedziałem. Może nie to miasto.

Niestety nie ten. Miałem wątpliwości. czy to chodzi o to miasto - bo pamiętam o datowani na 1000 lat. Jeśli chcesz powiedzieć. że wcześniej planowałem kłamstwo. to Twoja sprawa. Pamiętam że (minęło sporo lat) miejscowość była o "krótkiej" nazwie i w tym regionie. Informację o drewnianym zabytku mieliśmy chyba z "Paskala". Być może mam jakieś zdjęcia - sprawdzę. Tak prawdę powiedziawszy to chyba o tym ze zdjęcia nie wiedziałem. Może nie to miasto.

To dziwne, bo w spisie zabytkow kultury swiatowej nie ma slowa o takim.

Jest natomiast najmniejszy i jedyny na swiecie obietk katedralny.

http://www.nin.hr/grafika/kultura/sv_nikola.jpg

Jest natomiast to co zostalo napisane moja reka powyzej, a i ten drugi ze zdjecia jest rowniez(drewniany smierdziuch).

PS.Szczegolowe te Twoje wiadomosci , napisz jeszcze cos ciekawego o szkielecie chetnie to poczytam.

Mam wrażenie, że nigdy się nie dogadacie, bo każdy mówi o swoim. :lol:

jak dla mnie wnioski są takie:

1. Drewno jako materiał budowlany ma swoje zalety i wady, generalnie jeśli się go nie podpali może stać i 1000 lat

2. Jeśli się je podpali, nie postoi nawet 1000 sekund

3. Jesli się je zafoliuje to będzie narażone na szybką degradację biologiczną.

ZATEM

jeśli budować z drewna to z grubego bala bez żadnych ocieplań styropianem, folią, wełną i czym tam jeszcze. Żadnych zamkniętych profili, wszystko musi być dobrze wietrzone.

W domu kanadyjskim drewniany jest w zasadzie tylko szkielet, reszta to kleje, żywice, folie, gips i karton.

Technologia szkieletowa nie jest ani tańsza ani specjalnie szybsza od murowanej w warunkach polskich. Nie istnieją więc racjonalne przesłanki do budowania w tym systemie.

Jeśli coś pominąłem to prosze o uzupełnienie, ale jak dla mnie to już chyba wszystko w tym temacie zostało powiedziane :roll:

Mam wrażenie, że nigdy się nie dogadacie, bo każdy mówi o swoim. :lol:

jak dla mnie wnioski są takie:

1. Drewno jako materiał budowlany ma swoje zalety i wady, generalnie jeśli się go nie podpali może stać i 1000 lat

2. Jeśli się je podpali, nie postoi nawet 1000 sekund

3. Jesli się je zafoliuje to będzie narażone na szybką degradację biologiczną.

ZATEM

jeśli budować z drewna to z grubego bala bez żadnych ocieplań styropianem, folią, wełną i czym tam jeszcze. Żadnych zamkniętych profili, wszystko musi być dobrze wietrzone.

W domu kanadyjskim drewniany jest w zasadzie tylko szkielet, reszta to kleje, żywice, folie, gips i karton.

Technologia szkieletowa nie jest ani tańsza ani specjalnie szybsza od murowanej w warunkach polskich. Nie istnieją więc racjonalne przesłanki do budowania w tym systemie.

Jeśli coś pominąłem to prosze o uzupełnienie, ale jak dla mnie to już chyba wszystko w tym temacie zostało powiedziane :roll:

Zgodzam sie ze wszystkim i jeszcze raz wkleje dowodowe zdjecie przedstawiajace taki wlasnie domek.

http://z.about.com/d/architecture/1/0/R/I/staugustine-schoolhouse21sm.jpg

I jeszcze troche o materialach.

W kraju promuje sie OSB w stanach rowniez, lecz wiekszosc budynkow stawiana jest ze sklejki.

Porównania? Nie będę się silił, jako że nie dodajesz źródeł swoich danych. Ale spróbuję dokończyć.

Cena OSB/3 - ok. 8.000,00 złotych polskich za metr śześcienny

Cena sklejki - - ok. 24.00,00 złotych polskich za metr sześcieny.

W Polsce, niestety, nikt nie produkuje sklejki budowlanej, która mogłaby zastąpić płytę OSB i być tańsza od sklejki tradycyjnej.

Problem w tym , ze firmy promujace system szkieletowy chocby szkielet.com.pl robia to dardzo brzydko .

Aby zmniejszyc wysoki koszt takiego domu staraja sie ukryc fakt poprawnej konstrukcji dach wynikajacej z potrzeb wentylacji.Przykladem jest 38mmx140mm do standartowego 38x285.

Dzięki. Możesz podać żródło, które wymaga stosowania krokwi o wymiarach 38 x 285 mm. Przejrzałem wszystkie wydawnictwa Muratora dotyczące budownictwa szkieletowego (jestem szczęśliwcem) i nie znalazłem takich informacji.

Wszędzie, w zależności od pokrycia (o czym nie piszesz), przyjmowane są są wielkości krokwi 38 x 140 mm lub 38 x 185 ( w zależności również od rozpiętości dachu).

W żadnej z książek nie ma wzmianki o krokwiach o wysokości 285 mm. Czym to według Ciebie jest podyktowane?

I jeszcze troche o materialach.

W kraju promuje sie OSB w stanach rowniez, lecz wiekszosc budynkow stawiana jest ze sklejki.

Porównania? Nie będę się silił, jako że nie dodajesz źródeł swoich danych. Ale spróbuję dokończyć.

Cena OSB/3 - ok. 8.000,00 złotych polskich za metr śześcienny

Cena sklejki - - ok. 24.00,00 złotych polskich za metr sześcieny.

W Polsce, niestety, nikt nie produkuje sklejki budowlanej, która mogłaby zastąpić płytę OSB i być tańsza od sklejki tradycyjnej.

Oczywisc ze lepiej produkowac OSB, w nia laduje wie wszystkie odpady i zabespiecza chemicznie.Jest to bardzo tanie.

Ktos znowu przekreca polskiego inwestora jak moze.

To cytacik odnosnie cen osb i sklejki rowniez importowanej z europy.:

the prices of plywood versus OSB are very close. A piece of one half inch plywood that a builder would use on a roof or a sidewall only costs $1.02 more than a similar piece of OSB. A sheet of 3/4 inch sub-floor plywood costs just $4.38 more than the same sized piece of OSB. If you desire to use plywood on your new home, the extra cost may only be several hundred dollars.

Wiec szybko.

Cena sklejki i osb jest bardzo zblizona. Cena 1/2" arkusza sklejki ktora uzywa deweloper na pokrycie dachu lub scian bocznych jest wieksza o 1 dolar i 2 centy(okolo 3 zlote 20 groszy)od ceny takiej samej osb. Jeden arkusz 3/4"uzywany na podloze jest drozszy o 4 dolary 38 centow(14 zloty) jak odpowiednik OSB.Jesli uzyc sklejke na swoj nowy dom, extra koszt bedzie tylko kilkaset dolarow wiecej.

Bardzo dziwne i jak zwykle klijen w kraju jest bity w plecy placac za trucizne jaka jest OSB.

Problem w tym , ze firmy promujace system szkieletowy chocby szkielet.com.pl robia to dardzo brzydko .

Aby zmniejszyc wysoki koszt takiego domu staraja sie ukryc fakt poprawnej konstrukcji dach wynikajacej z potrzeb wentylacji.Przykladem jest 38mmx140mm do standartowego 38x285.

Dzięki. Możesz podać żródło, które wymaga stosowania krokwi o wymiarach 38 x 285 mm. Przejrzałem wszystkie wydawnictwa Muratora dotyczące budownictwa szkieletowego (jestem szczęśliwcem) i nie znalazłem takich informacji.

Wszędzie, w zależności od pokrycia (o czym nie piszesz), przyjmowane są są wielkości krokwi 38 x 140 mm lub 38 x 185 ( w zależności również od rozpiętości dachu).

PS ksiazka jest pewnie wydana przez szkielet.com.pl

W żadnej z książek nie ma wzmianki o krokwiach o wysokości 285 mm. Czym to według Ciebie jest podyktowane?

Jak to czym, poddaszem uzytkowym i zamknieta w jego stopie warstwa izolacji oraz miejsca na przestrzen wentylacyjan od okapu do kalenicy dachu.

Dla poddaszy nie zakrytych przekruj jest taki sam, zreszta sa tu takie zdjecia ktore mozna ogladnac.

Co prawda strona szkielet.com.pl celowo to uktywa aby ukryc koszt takiej poprawnej inwestycji i tego sie nie dowiesz od nich.Nie podejrzewam iz nie maja zielonego pojecia o prawidlowym przekroju.

Jak to czym, poddaszem uzytkowym i zamknieta w jego stopie warstwa izolacji oraz miejsca na przestrzen wentylacyjan od okapu do kalenicy dachu.

Dla poddaszy nie zakrytych przekruj jest taki sam, zreszta sa tu takie zdjecia ktore mozna ogladnac.

Co prawda strona szkielet.com.pl celowo to uktywa aby ukryc koszt takiej poprawnej inwestycji i tego sie nie dowiesz od nich.Nie podejrzewam iz nie maja zielonego pojecia o prawidlowym przekroju.

Ponawiam swoją prośbę - podaj źródła.

Zapytaj pana Wojtka Nitke dlaczego. Byl w stanach i widzial ,bo inaczej tam sie nie buduje.

Moze wytlumaczy przy okazji jak wedruje wilgoc w powietrzu w domu szkieletowy, ktory w przeciwienstwie do murowanego nie moze przyjac tego w sciany, jak dobiera sie do tego dach i jak oblicza wielkosc otworow nawiewowych na polaci dachu.Jest to okreslone.

I tak to nie wystarcza i klopoty moga sie pojawiac po uplywie 10 lat.