Maluj mnie 08.06.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Zapytaj pana Wojtka Nitke dlaczego. Byl w stanach i widzial ,bo inaczej tam sie nie buduje. Znaczy sie, nie wiesz o czym piszesz? Zatem - SORRY. Szkoda, fajnie się z Tobą dyskutowało. Ale następnym razem - przygotuj się do tego o czym piszesz. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamalec 08.06.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Mozna zaczynac od roznych rzeczy poczynajac od AF&PA idac przez takie produkty jak PSL, LUL czy LSL i zaglebiac sie w dalej..Mysle ,ze ktos z centum szkielet .com.pl podejmie dyskusje i troche przedsawi prawdziwej teorii i praktyki.Jak do tej pory zero czegokolwiek i ciagle wyciaganie wiadomosci pod ukryciem od przeciwnkow tej technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluj mnie 08.06.2006 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Mozna zaczynac od roznych rzeczy poczynajac od AF&PA idac przez takie produkty jak PSL, LUL czy LSL i zaglebiac sie w dalej.. Mysle ,ze ktos z centum szkielet .com.pl podejmie dyskusje i troche przedsawi prawdziwej teorii i praktyki. Jak do tej pory zero czegokolwiek i ciagle wyciaganie wiadomosci pod ukryciem od przeciwnkow tej technologii. Uciekasz od tematu. SORRY - forumowicze to widzą. Zarzucasz "coś" na co nie masz żadnych podstaw, a przynajmniej nie potrafisz ich przedstawić. To oszustwo z Twojej strony. Poza tym nie istnieje nic takiego jak "LUL". Może miałeś na muśli "LVL". To brzmi bardziej prawdziwie. Czyżbyś znów pisał o czy nie wiesz tak do końca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamalec 08.06.2006 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Pytanie do pana Wojciecha. Wedlug jakiego kodu zostalo to wybudowane? http://img162.imageshack.us/img162/6378/szkielet6sp.jpg W stanach nie mozna postawic czegos co nie jest odpowiednikiem obowiazujacych przepisow. Niech sie pan nie da prosic. Jaki to kod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamalec 08.06.2006 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Mozna zaczynac od roznych rzeczy poczynajac od AF&PA idac przez takie produkty jak PSL, LUL czy LSL i zaglebiac sie w dalej.. Mysle ,ze ktos z centum szkielet .com.pl podejmie dyskusje i troche przedsawi prawdziwej teorii i praktyki. Jak do tej pory zero czegokolwiek i ciagle wyciaganie wiadomosci pod ukryciem od przeciwnkow tej technologii. Uciekasz od tematu. SORRY - forumowicze to widzą. Zarzucasz "coś" na co nie masz żadnych podstaw, a przynajmniej nie potrafisz ich przedstawić. To oszustwo z Twojej strony. Poza tym nie istnieje nic takiego jak "LUL". Może miałeś na muśli "LVL". To brzmi bardziej prawdziwie. Czyżbyś znów pisał o czy nie wiesz tak do końca? , fachowiec to sie odnosi do materialu ,a nie kodu ale sie zazebia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluj mnie 08.06.2006 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Uciekasz od tematu. SORRY - forumowicze to widzą. Powodzenia. Jednak zanim o czymkolwiek zaczniesz pisać, a tym bardziej zarzucać komuś niewiedzę - przygotuj się do tego. Nie ja, ale Forumicze - Cię i Twoja wiarygodnosć - ocenią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamalec 08.06.2006 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 To dyskusji nie bedzie , tak jak z plyta osb. Moze cos dla ulatwienia. 2 x 8 12 13-0 2 x 8 16 11-3 2 x 8 24 9-2 2 x 10 12 15-10 2 x 10 16 13-9 2 x 10 24 11-3 2 x 12 12 18-5 2 x 12 16 15-11 2 x 12 24 13-0 2 x 14 12 20-7 2 x 14 16 17-10 2 x 14 24 14-6 Co przedstawiaja te liczby?Wymiary w calach i zwiazane z tematem. Niech sie pan nie da prosic Panie Wojtku. Ide span nie czekam dluzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluj mnie 09.06.2006 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Jak sam widzisz, krokwie nie muszą mieć wysokości 285 mm. Co nie znaczy się że nie mogą. Ale to jak sam/sama aniamalec podajesz zależy od rozstawu i rozpiętości, no i przyjętych obciążeń. Jak wstaniesz - zajrzyj - http://www.msrlumber.org/spantables.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamalec 09.06.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 O tak , jak bedziesz zadaszal garaz i jedna polac bedzie miala 2m dlugosci. Tabela ktora zostala zamieszczona w moim poscie jest dla stropow(dachow) uzytkowych odpowiadajacych polozeniu w klimacie polskim. Jakosc amerykanie to praktykuja od 30 lat z takim przekrojami dla wlasnie takich stropow gdzie instaluje sie izolacje, widocznie krajowi doradcy wymyslili cos zupelnie nowego aby w 140mm zwentylowac szkielet. Brawo dla krajowych doradcow, ktorzy opieraja sie na ofercie handlowej drewna polaciowego jak powyzej. PS jak widac maja znacznie wieksze rowniez 350mm i takie bywaja To tak dla odmiennosci ,ze 285 sa duze. Tym samym polecam tych promujacych szkielet z pod wroclawia, maja jakies pojecie i nie staraja sie oszukiwac jak to robia inni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamalec 09.06.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 I cos ciekawego zwiazanego wlasnie z takimi punktami handlowymi.Podobno musza byc one zaopatrzone w takie cos. http://www.bestlouver.com/images/RLSnew.jpg Jest to wymagane aby sciany nie zgnily jak wykropli sie w nich woda lub jesli nastapi jakas awaria i do niej dostana sie male ilosci wody.Bez tego podobno drewno moze skorodowac biologicznie raz , dwa ,trzy. Czy krajowi promotorzy rowniez tak dbaja o inwestora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluj mnie 09.06.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Tabela ktora zostala zamieszczona w moim poscie jest dla stropow(dachow) uzytkowych odpowiadajacych polozeniu w klimacie polskim. Skąd takie dane Pan/Pani posiada? Bo to bardzo ciekawe dla wielu użytkowników tego Forum. A tak przy okazji - jakiej grubości wymagana jest szczelina wentylacyjna pomiędzy wełną w ociepleniu dachu a płytą na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 09.06.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 WojciechPodaj roznice pomiedzy sklejka budowlana a tradycyjna . Po raz kolejny , prosze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agal 10.06.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Sporo tu nerwów... Niedaleko nas stoja sobie takie Kanadyjki. Z zewnatrz bardzo, bardzo ładne, nie mozna powiedzieć. Mój brat szukał domu w okolicy, więc, w jego imieniu zareagowałam na oferte sprzedazy takiego domku (potem okazało sie, że trafiłam pod niewłaściwy adres - chetnych do sprzedania Kanadyjek było na tym małym osiedlu kilku... Co uznałam za fakt znaczący i cokolwiek zastanawiający.. ). Wnetrze niczego sobie, ale tymczasowość wisiała w powietrzu (cieniutkie scianki, dudnienie podłóg, wstrząsy. No i rachunki za ogrzewanie (elektryczne) - były powalające. Nie kupiłabym. A Brat szuka mieszkania. Pozdrawiam. P.S. A w dyskusji słuchałabym raczej praktyków.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluj mnie 10.06.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 Wojciech Podaj roznice pomiedzy sklejka budowlana a tradycyjna . Po raz kolejny , prosze . Wielu foromowiczów ma na imię Wojciech. Myślę, że jeżeli tak bardzo Ci zależy na konkretnym Wojciechu, powinieneś skonkretyzować swoje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 10.06.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 To podaj te roznice i miejmy to juz za soba . Ja wiem i Ty wiesz . Cyrk z zakladaniem nowych nickow i wystepowaniem w kilku postaciach w tym samym watku , uwazam za zabawny . Nie umniejsza to jednak Twoich umiejetnosci w temacie , ani ich nie zwieksza . Jest to jedynie sztuczny tlok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.06.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Witam. Już chciałem "odszczekać" ten 1000 letni zabytek drewniany, ale okazuje się, że faktycznie ma tyle lat i jest w miejscowoći Nin. Fakt, że nie dotyczył tego zamieszczony opis i za to przepraszam - poszedłem na skróty. Nie ma go "w światowym dziedzictwie", tak jak nie ma setek tysiecy innych zabytków w tym drewnianych. Nie ma również z XIII wieku świątyni Wang stojacej w Karpaczu i wielu innych drewnianych budowli.W Chorwcji powiedziano mojemu koledze (sprawdzał), że w Nin jest tyle starszych zabytków, i też ich nie opisano. Tyle w kwestii wyjasnienia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atlantyda 17.06.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Witam,mieszkam w domu zbudowanym w szkielecie drewnianym juz kilka lat w Niemczech.Przyznam sie, ze jestem naprawde zadowolona z wyboru technologii. Dom drewniany ma zawsze specyficzny klimat, ktory mnie odpowiada. Dom jest wykonyny calkowicie z drewna tzn. elewacja jest rowniez drewniana (deska zachodzaca na deske). Budowa domu w tej technologii nie musi byc tansza choc z reguly jest. Nasz dom byl raczej tani poniewaz prace wykonczeniowe zrobilismy sami. Dom powstaje b. szybko i wlasciwie wykanczanie go jest sama przyjemnoscia. Owszem popekaly nam tynki na scianach w niektorych rogach, ale czy to jest az takie istotne? Dla mnie nie, zreszta gdyby te tynki kladl fachowiec pewnie by nie popekaly. Najwieksza zaleta naszego domu jest to ze wlasciwie przez cala zime ogrzewamy dom tylko jednym dobrym kominkiem na drewno a dodam, ze dom ma 160m2 powierzchni. Jest to dom parterowy z poddaszem uzytkowym i nic nam nie skrzypi i nic sie nie trzesie i nic nie smierdzi. Dom stoi na lawie fundamentowej. W sypialniach na gorze nie mamy nawet kaloryferow (mozemy podlaczyc elektryczne ale nie bylo takiej potrzeby) zaznaczam, ze naleze do tych ktorzy lubia ciepelko. Dom jest dobrze izolowany, ale znowu nie jakos specjalnie, sciana 16cm welny plus 5cm w warstwie instalacyjnej. Dach 24cm welny. Na pietrze jest tylko ogrzewanie podlogowe w lazience. Na dole jest ogrzewanie podlogowe w korytarzu ale nie czesto go wlanczalismy. Naprawde dom jest cieply, cichy i uroczy. Latem rzeczywiscie bywa cieplo ale.... czy nie jest tez cieplo w domach w technologii tradycyjnej? Rozwiazalismy ten problem instalujac po dwa okna w kazdej sypialni, mozna zrobic mily wiaterek. Na dole mamy otwarta przestrzen i uwaga: 5 okien typu drzwi balkonowe (1mx2m) oraz okno typu drzwi podwojne balkonowe (2mx2m) wiec tez mozna zrobic przyjemny wiaterek. Uroku dodaje tez drewniany sufit z widocznymi belkami. Dookola domu jest drewniany!!! taras i naprawde przyjemnie sie mieszka. Ja polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atlantyda 17.06.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Witam,mieszkam w domu zbudowanym w szkielecie drewnianym juz kilka lat w Niemczech.Przyznam sie, ze jestem naprawde zadowolona z wyboru technologii. Dom drewniany ma zawsze specyficzny klimat, ktory mnie odpowiada. Dom jest wykonyny calkowicie z drewna tzn. elewacja jest rowniez drewniana (deska zachodzaca na deske). Budowa domu w tej technologii nie musi byc tansza choc z reguly jest. Nasz dom byl raczej tani poniewaz prace wykonczeniowe zrobilismy sami. Dom powstaje b. szybko i wlasciwie wykanczanie go jest sama przyjemnoscia. Owszem popekaly nam tynki na scianach w niektorych rogach, ale czy to jest az takie istotne? Dla mnie nie, zreszta gdyby te tynki kladl fachowiec pewnie by nie popekaly. Najwieksza zaleta naszego domu jest to ze wlasciwie przez cala zime ogrzewamy dom tylko jednym dobrym kominkiem na drewno a dodam, ze dom ma 160m2 powierzchni. Jest to dom parterowy z poddaszem uzytkowym i nic nam nie skrzypi i nic sie nie trzesie i nic nie smierdzi. Dom stoi na lawie fundamentowej. W sypialniach na gorze nie mamy nawet kaloryferow (mozemy podlaczyc elektryczne ale nie bylo takiej potrzeby) zaznaczam, ze naleze do tych ktorzy lubia ciepelko. Dom jest dobrze izolowany, ale znowu nie jakos specjalnie, sciana 16cm welny plus 5cm w warstwie instalacyjnej. Dach 24cm welny. Na pietrze jest tylko ogrzewanie podlogowe w lazience. Na dole jest ogrzewanie podlogowe w korytarzu ale nie czesto go wlanczalismy. Naprawde dom jest cieply, cichy i uroczy. Latem rzeczywiscie bywa cieplo ale.... czy nie jest tez cieplo w domach w technologii tradycyjnej? Rozwiazalismy ten problem instalujac po dwa okna w kazdej sypialni, mozna zrobic mily wiaterek. Na dole mamy otwarta przestrzen i uwaga: 5 okien typu drzwi balkonowe (1mx2m) oraz okno typu drzwi podwojne balkonowe (2mx2m) wiec tez mozna zrobic przyjemny wiaterek. Uroku dodaje tez drewniany sufit z widocznymi belkami. Dookola domu jest drewniany!!! taras i naprawde przyjemnie sie mieszka. Ja polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 14.09.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 może z deko odświeżę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.09.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 to odświeżenie coś wnosi do wątku??? coś jak odświeżanie kiełbasy w sklepie... szmatą zetrzeć biały/zielonkawy nalot i natrzeć olejem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts