Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]Duży problem ze służebnością POMOCY!!! PROSZĘ!!![/b]

grit

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam taki problem. Chciałem przebudować, rozbudować dom. Dom jest rodziców, ale jest jeden duży problem 15 lat temu jak rodzice mamy przepisywali jej ziemie wpisali swoja SLUZEBNOSC.

Moja rozbudowa miala-ma polegać na pobudowaniu na części budynku pietra a na części adaptacji strychu(razem jakies130-140m). W momencie, kiedy braknie gotówki potrzebny będzie kredyt, a banki, w których byłem nie dadzą takiego, jeśli jest sluzenosc. A dziadki nie zrzekną się jej – nie ma takiej możliwości.

Może ktoś wie, co z taka sprawa można zrobić.

Czy może jakoś założyć 2 księgę wieczysta na strych albo jakoś tak, bo i tak będę miał całkiem oddzielne, wejscie jeśli tak to jak?

Czy najlepiej zbierać dalej pieniądze:)???

Pozdrawiam

Oddzielnej KW na strych nie da się w tej chwili założyć, bo starosta nie wyda zaświadczenia o samodzielności lokalu przed zakończeniem adaptacji. Może mógłbyś zaooferować bankowi jakieś inne zabezpieczenie kredytu, np. inną nieruchomość? Albo jeśli kwota potrzebnego kredytu nie będzie b.wielka i okres kredytowania niezbyt długi, bank udzieli kredytu konsumpcyjnego, bez zabezpieczenia hipoteką.

Dzięki za odpowiedz wszystkim.

Wiem wiem, ale to tez tak do końca nie jest. Np. Bank Ale spółdzielczy nie widzi problemu tylko na 10% a to przesada, bo nie które banki maja lepsze kredyty gotówkowe.

Teraz znowu słyszałem, ale musze sprawdzić, ze jakbym dobudował klatkę na strych i zaczął budowę z własnych środków a potem staral się o założenie 2 KW to jest jakąś szansa.