Berolina 31.05.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Szukam w archiwum, ale mi nie wychodzi. Chcę kupić działkę w okolicy, która b. mi się podoba. Niestety działka do sprzedaży ma wymiary 18m na 140. Znalazłam sąsiada, który byłby skłonny sprzedać działkę sąsiednią o podobnych wymiarach. Oczywiście łączą się dłuższymi bokami. Obydwie działki są budowlane (odrolnione w 2003 roku). Cena kusząca bo inne działki w okolicy są ok. 100% droższe. Tak sobie myślę, że może opłacałoby się kupić te 5000 m2, a potem podzielić w drugą stronę. Jedną działkę zostawiłabym dla nas, a pozostałe działki działki na sprzedaż. Jak myślicie jest to wykonalne i opłacalne? Boję się, żebym nie wpadła tutaj w jakąś pułapkę. Z jakimi kosztami musiałabym się liczyć?Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 31.05.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Rowniez mam taka dzialke na oku .Powinnas pamietac , ze do wydzielonych juz dzialek musi byc dojazd.Jak dla mnie (ale jestem realistka)problem jest ze sprzedaza wydzielonej dzialki , a nie z podzialem i wyznaczeniem drogi .Podejrzewam , ze w okolicy , w ktorej jest "moja" dzialka ceny sa dosc wysokie , nie mniej zawsze sztuka jest cos sprzedac .Dzialka generalnie warta jest tyle ile kto za nia zaplaci , a nie tyle ile ktos ceni sasiednia.Twoja dzialka jest dosc waska .Nie napisalas jak szeroka jest dzialka sasiednia.Oplat za podzial nie znam , ale nie wydaje mi sie zeby byly wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 31.05.2006 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 szer działki sąsiedniej ok. 18 m. w sumie byłoby ok. 36 metrów szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 02.06.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Geodeci za podział na dwie części biorą ok. 1200 zł, a za każdą następną 500 zł. Uważam, że działki należy scalić, później wydzielić drogę dojazdową (prywatną) i np. 4 działki budowlane. Ważny jest plan przestrzennego zagospodarowania ustalający minimalną wielkość działki. No i musisz liczyć się z 22% podatu VAT do zapłacenia przy drugiej i następnych sprzedażach.A jak cena jest taka atrakcyjna sprawdź stan prawny nieruchomości i w geodezji co tam jest pod ziemią, w zrządzie dróg czy będzie można tam zrobić zjazdy na twoją prywatną drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts