Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia

Stanley

Recommended Posts

Kawa. Może być że u Ciebie będzie drożej. W Bielsku jak się nie mylę jest tzw. flisz czyli kamień. Wiercenie w tym jest bardzo trudne, a efekt może być niepewny. Wykonawca z drugiej strony Polski nie przyjedzie, chyba że wiercisz studnię 50 m. Koszty przejazdu będą bardzo duże. raczej szukaj na miejscu. Możesz zawsze zapytać w Urzędzie Wojewózkim w Bielsku u geologa wojewódzkiego (ewentualnie w Katowicach na telefon). Powinni podać namiary.

• 4 weeks później...
Stanlay, wywierciłeś studnię? Może podzielisz się uwagami?

Niestety jeszcze nie, ale jestem umówiony z wykonawcą.

W sumie wydął mi się najciekawszy spośród tych z którymi rozmawiałem.

Na razie mam dużo pracy a mi się strasznie nie spieszy i mogę poczekać nawet do września - byle przed zimą ;-)

obliczyłem że będzie mnie to kosztować około 8000.

wiercenie - 3000-3500 (około 30m)

+ do tego pompa i inne akcesoria.

jeśli chodzi o okolice Bielska poszukaj na googlach, ja tam znalazłem firmę z Krosna - to najbliżej Ciebie z tych co miałem dla mnie za daleko ale może Ciebie zainteresuje (pytanie było o koszt wykonania 30 m studni pod Warszawą- może u Ciebie będzie taniej) :

Koszt wykonania studni 200PLN za 1 mb otworu z materiałem rura obsypka.

Dodatkowy koszt ewentualnej rury osłonowej 9" - 80 PLN/mb.

Instalacja:

Pompa Grundfos SQ-3.40 - 2600PLN

Robocizna - 1200 PLN

Materiały dodatkowe wg. zużycia - zwykle za ok 800 - 1200 (rury, linka do

pompy, kable , złączki)

Obudowa studzienna PCV 315 mm 450PLN

Z poważaniem

Robert Furmański

Zakład Prac Wiertniczych i Geologicznych "ALGEO"

tel. (13) 43 95 006

• 5 months później...
czy można wiercić bez dokumentacji i jakie są tego skutki .Szukam pompiarza z okolic Zielonej Góry

Można wiercic bez dokumentacji pozwoleń itp do 30 m, i jest jeszcze jakieś ograniczenie związane z tempem narastania wody. Musisz jedynie po wykonaniu zglosic istnienie studni, do ewidencji w gminie. W kazdym razie takich inf udzieliła mi pani z działu wodnego nim zrobiliśmy studnię.Okolice Poznania . Koszt 100zł/krąg + koszt kręgówi itp dodatków.Pozdrawiam

Ja wiercilem w sobote w Grodzisku Maz. Wyszło 15 metrów.

50 PLN/metr z rurami + pompa taka na razie za 300 zł (40litrów/min)

...

Wystarczylo tylko 15 m ? U mnie pierwsza woda byla na 12 metrach, ale wiercacy powiedzieli ze trzeba szukac glebiej, i skonczylo sie na 2 warstwie, na glebokosci 19 m. Koszt niestety typowszy, czyli 100 zl/m z materialami, w tym zmontowanie calosci, podlaczenie pompy. Pompe musialem dokupic, tez, koszt ok. 300zl. Mam ja w betonowej piwniczce, przykrytej pokrywa ocieplona 10 cm styropianem. Czy wytrzyma przez zime, czy tez trzeba ja wymontowac ?

• 8 months później...
czy można wiercić bez dokumentacji i jakie są tego skutki .Szukam pompiarza z okolic Zielonej Góry

Można wiercic bez dokumentacji pozwoleń itp do 30 m, i jest jeszcze jakieś ograniczenie związane z tempem narastania wody. Musisz jedynie po wykonaniu zglosic istnienie studni, do ewidencji w gminie. W kazdym razie takich inf udzieliła mi pani z działu wodnego nim zrobiliśmy studnię.Okolice Poznania . Koszt 100zł/krąg + koszt kręgówi itp dodatków.Pozdrawiam

Czy w gminie mozna uzyskać informację nt. okolicznych studni: jak sa głebokie i jakie pobory wody sa dostepne ?

Rozumiem że studnię masz kopaną ... ok. 200 zł /mb - jak się sprawuje ?