Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam nadzieje, ze nie bede nudny :-? . ale mieszkam juz dwa lata w domu zbudowanym z bloczkow FORTIS i z czesciowym stropem styropianowym.

"Postawilem" ten post w celu porownania wydatkow na eksploatacje i ogrzewanie w stosunku do innych sytemow i materialow. Oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego, ze nie tylko mury i strop o tym decyduje, a rowniez kociol/system c.o. dach ( docieplenie i konstrukcja ) oraz okna.

Licze na chec wymiany doswidczen :D

Do tej pory nie spotkalem na rynku podobnych parametrami materialow, a wiec "zrzera" mnie duza ciekawosc.

https://forum.murator.pl/topic/55027-jeszcze-raz-bloczki-fortis-i-styropianowe-p%C5%82yty-szalunkowe/

Witam, jesli możesz to podaj kilka danych dot. np. kosztów ogrzewania tego domy, oraz czym i jak grzejesz. Jeśli to nie tajemnica, to może pokuś się o podanie kosztów postawienia takiej ściany. Mnie to osobiście bardzo interesuje. Próbowałem zrobiś analize kosztów 1m2 gotowej ściany z bloczków hybrydowych i wyszło mi, że praktycznie nie odbiega od kosztów wykonania ściany wykonanej w "tradycyjnej" technologi o podobnych parametrach.

Pozdrawiam

czolem,

wszelkie info http://www.sukiennik.pl/html_pol/bloczki_fortis_pol.html

0-42-253-16-09

sciana ma grubosc 36,5 cm - U=0.21 ( bloczek mniej ) bez dodatkowych docieplen.

1 pustak = 14,50 pln netto x 8 szt/m2 + zaprawa cieplochronna okolo

4 pln/m2.

koszt grzania ( gaz ziemny ) = najzimniejsze m-ce (styczen,luty) to okolo 400 pln, teraz ponizej 100 pln ( praktycznie tylko CW ).

sprawdzilem rozne opcje i systemy - uwazam, ze ten jest bardzo dobry.

przy kalkulacji kosztow musisz uwzglednic robocizne. przy takiej scianie

odchodzi ci koszt docieplania ( nie wspominam juz o scianach

trzy-warstwowych ). w domu mieszka sie bardzo przyjemnie. material keramzyt, a wiec chyba zdrowsza jest tylko cegla.

mam czesciowy strop styropianowy ( nad garazem ) - chcialem na calosci,

ale ze wzgledu na konstrukcje domu i stropu musialbym przeprojektowac

elementy nosne. strop - oprocz docieplenia ma swietna izolacje akustyczna.

naprawde - bardzo polecam. jak czytam czasami posty dotyczace BK, to

az mi nie chce........ brr

Witam,

mam zamiar zbudować dom z Fortisa.

Jak duży jest Twój dom, czy miałeś jakieś problemy z pękaniem,osadzaniem okien itp rzeczach,o których piszą zwłaszcza ci,którzy nie zdecydowali się na tą technologię...

Czy korzystałeś z całego systemu(nadproża,itd),jak oceniasz jakość współpracy z producentem?

Zadaję dużo pytań,bo chcę być pewny dobrego wyboru.

Pozdrawiam

Witam,

mam zamiar zbudować dom z Fortisa.

Jak duży jest Twój dom, czy miałeś jakieś problemy z pękaniem,osadzaniem okien itp rzeczach,o których piszą zwłaszcza ci,którzy nie zdecydowali się na tą technologię...

Czy korzystałeś z całego systemu(nadproża,itd),jak oceniasz jakość współpracy z producentem?

Zadaję dużo pytań,bo chcę być pewny dobrego wyboru.

Pozdrawiam

Kiedy ja budowalem http://www.sukiennik.pl nie mial pelnego systemu.

Z tego co wiem, teraz juz jest (?). Moje "braki" uzupelnialem z OPTIROC-a ( przede wszystkim U-ksztalki oraz docieplenie wienca ). Reszta nie byla potrzebna. Pekanie - nie wiem co slyszales, ale nie spotkalem sie z wielkimi problemami z tym zjawiskiem. 8) Mialem przypadek dotyczacy polowek wysokosci - czyli moi budowlancy musieli przycinac istnijace cale pustaki w celu wyrownania nizszej sciany ( projekt ). Wtedy owszem, material pekal, ale caly byl wykorzystany. Z producentem wspolpraca bardzo dobra, zreszta jest rozwinieta siec dealer-ow, a i mozesz rozmawiac bezposrednio z fabryka.

• 4 weeks później...
Ja mam projekt domu z YTONGa i zastanawiam sie, czy bez zmiany projektu, zdobywania pozwolenia na budowe od nowa, itd mozna po prostu zastosowac ten material? U mnie projektowana sciana jednowarstwowa ma grubosc 36,5 cm.
  • 3 weeks później...