Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

malowanie gladzenie

rysiek one

Recommended Posts

Witam

Wiem, wiem ze bylo o tym juz na forum pelno razy, ale przez ostatnie dwa dni czytam wypowiedzi wyszukane w archiwum i mam juz metlik informacyjny:/ Prosze wiec o pomoc.

Kupilem mieszkanie, w okresie wakacyjnym chce je troche podremontowac, w jednym pokoju mam drobne rysy na scianie, sciana jest pomalowana juz jakas farba, i tu zaczynaja sie moje pytania odnosnie przebiegu prac.

1) Chce wyrownac drobne nierownosci, czym najlepiej? czy trzeba gruntowac przez wykonaniem i po wykonaniu "gladzenia"?Jesli tak to czym.

2) Czytalem ze przed malowaniem ostatecznej powloki dobrze jest pomalowac jakims podkladem, jesli ostateczna warstwe chcialbym malowac duluxem, to czy warstwa podkladu moze byc np. sniezka, czy sniezka ta musi byc ta farba "sniezka grunt" czy moze byc zwykla "biala sniezka"?

3) Czy w przypadku sciany na ktorej byla tapeta, po jej zerwaniu i umyciu, mozna postepowac jak w pkcie 1 i 2, czy warto jeszcze wykonac jakies zabiegi?

Pozdrawiam i licze na odpowiedz.

• 1 month później...

rozszerzajac wypowiedz kolegi Sp5es:

1. masa szpachlowa, gladz szpachlowa. To czy trzeba gruntowac przed zalezy od podloza, jak nosne (nic sie nie pyli nie odpada, nie jest zbyt nasiakliwe) nie trzeba - w kazdym inym wypadku trzeba. Po szpachlowaniu, czekasz az wyschnie, jakies niedorobki szlifujesz papierem, i teraz warto zagrontowac, aby wyrownac chlonnosci podlozy. hmmm czym, gruntowac - gruntem :wink: np. Atlas uni-grunt

2. Moze byc zwykla farba. Jaka chcesz.

3. j/w ubytki wypelnic, zagruntowac i malowac