Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Idylla II - projekt domus

Dziękuję za wszystkie info dotyczące idalii archipelagu - szczególnie Janu.

Ja dawno już wybrałam idalię ale czegoś mi tam brakowało - konkretnie wykuszu nad jadalnią a (bo salon z jadalnia wydawał mi się zbyt prostokątny) i poddasza bo w idali jest tylko malutki strych z drabinką a ja chciałam tam mieć przynajm,niej pokój i normalne schody.

Po jakims czasie - gdy już zdążyłam namarudzic architektom z archipelagu o zmianach, moja serdeczna przyjaciółka znalazła mi architekta, który projektowała w archipelagu idalię - Robert Wójciak i Abramowicz - jest teraz w pracowni Domus i ma tam idyllę i idyllę II i jest to dokładnie to co chciałam!!!!

Czy ktoś zna ten projekt - ja już co prawda zaczynam budowę koło Kicina - poznańskie i ni chcę nic zmieniać - ale będę wdzięczna za doświadczenia!

więc może to będzie nasz wątek -CZERWCOYCH-WIELKOPOLSKICH-IDYLLI-

my tez zaczynamy w czerwcu, tez w wielkopolsce i tez idyllę tylko że I..

bądźmy w kontakcie.

"wyścig" czas zacząć - ciekawe która z nas pierwsza zasiądzie w fotelu na tarasie przy kominku??

pozdrawiam i życzę powodzenia

(z czego budujesz?)

No to będziemy faktycznie się "Ścigać" i motywować.

Tak jak napisałam w grupie wilkopolska - na pewno z 38 tylko nie wiem czy z porothermu czy z porotonu.

jesli uda mi się załatwić tanio i szybko poroton to właśnie z niego bo zdecydowanie jest lepszy i tak np poroton 36 ma takie właściwości jak porotherm 38 itd.

Rozumiesz - budując z porotonu masz węższe mury a to samo ciepło - ale tak jak pisałam jest droższy i trzeba czekac aż go sprowadzą.

Czy zauważyłaś jeden "błąd" w projekcie - poszukaj na ten temat w temacie projekty - idalia.

Ale tan sam problem dotyczy zarówno idalii jak i idylli - garaż jest poniżej poziomu domu i do domu z garażu wchodzi się po schodach ( w srodku) - zwróć na to uwagę swojemu wykonawcy albo inspektorowi bo fachowcy twierdzą, że zbiera się woda czyt coś - warto to sprawdzić.

Mój wykonawca zaproponowała żeby jednak wybudować to na jednym poziomie - ze względu na fundamenty.

pozdrawiam

Asia

pozdrawiam

witam,

z tego co nam wiadomo to poroton 36 jest tańszy od porothermu 38- (mówimy o porotonie z robena) ale jutro zadzwonię i jeszcze raz się upewnie..

czyli ściana 44 nie ma sensu..

jęsli chodzi o garaz to wiem o tym obniżeniu oczywiście z forum a nie z rysunku :o) nie wiem jeszcze jak to rozwiążemy??

a dlaczego nie idalia II? - właśnie przez tę/tą wykusz - chociażby przez to że więcej okien wychodzi..

no i planujemy nie robić stropu nad salonem - nie mam pojęcia czy to wypali ale bardzo bym chciała..

acha - dzięki naszemu dekarzowi upolowaliśmy niedaleko nas wybudowaną już idalię - byliśmy nawet w środku - nieźle to wygląda choć pokoiki strasznie małe - szczególnie ten środkowy..

pozdraiam

witam,

z tego co nam wiadomo to poroton 36 jest tańszy od porothermu 38- (mówimy o porotonie z robena) ale jutro zadzwonię i jeszcze raz się upewnie..

jęsli chodzi o garaz to wiem o tym obniżeniu oczywiście z forum a nie z rysunku :o) nie wiem jeszcze jak to rozwiążemy??

a dlaczego nie idalia II? - właśnie przez tę/tą wykusz - chociażby przez to że więcej okien wychodzi..

no i planujemy nie robić stropu nad salonem - nie mam pojęcia czy to wypali ale bardzo bym chciała..

acha - dzięki naszemu dekarzowi upolowaliśmy niedaleko nas wybudowaną już idalię - byliśmy nawet w środku - nieźle to wygląda choć pokoiki strasznie małe - szczególnie ten środkowy..

pozdraiam

Masz na myśli sypialnię koło łazienek?

Jesli tak to ok bo ja zlikwidowałam jedną z łazienek, zrobiłam ta pierwsza większą i powiększyłam garderobę a przez to tez ta sypialnia stała się większa.

Możesz mi dac namiary na ta oglądaną idalię - chętnie pojadę podejrzec chociarz z zewnątrz:)

pozdrawiam

Asia

witam,

pozdraiam

Ja już podjęłam ostateczna decyzję - jednak poroton - jest lepszej jakości i moge mieć 36 zamiast 38, bo poroton 36 ma takie normy jak porotherm 38.

pozdrawiam

Asia

• 5 months później...

Bez przesady jaka woda sie zbiera ....bardziej obawialbym sie podniesienia garazu i wybudowania go na wysokosci domu co w konsekwencji zmieni cala bryle i klopoty z dachem ...no coz zycze powodzenia....:)

http://foto.onet.pl/upload/41/51/_617463_n.jpg

• 3 months później...
  • 3 years później...
Szukam właścicieli domu Zadębie średnie w woj. Świętokrzyskim, chcę zobaczyć dom już zbudowany jeśli to możliwe proszę o kontakt tu na stronie lub na mail [email protected] dzięki pozdro Edytowane przez zizen4
zmiana projektu